Je zelenina pre naše zdravie dôležitejšia ako ovocie?

Dagmar Baluchová | 1. jún 2017
Je zelenina pre naše zdravie dôležitejšia ako ovocie?

Pre ľudské zdravie je veľmi dôležitá. O tom nikto nepochybuje, no i napriek tomu ju nemáme všetci denne na tanieri. Mali by ste však vedieť, že zelenina je pre vaše zdravie oveľa dôležitejšia ako akékoľvek ovocie. Prečo?

Zelenina je výborná z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že vás pri konzumácii jedla skôr zasýti, obsahuje aj veľa vody, žiadne cukry a hlavne vlákninu. Čím je zelenina zelenšia, tým viac chlorofylu obsahuje.

Chlorofyl je zelené farbivo, ktoré pôsobí ako cenný dezinfekčný nástroj pre tráviace ústrojenstvo. Ničí patogénne baktérie, plesne, a tým, že viaže na seba kyslík, podporuje črevnú flóru. Aj to je dôvod, prečo sa oplatí mať vo svojej výžive čo najviac zeleniny, obzvlášť zelenej.

Vplyv zeleniny na organizmus

Ak trpíte nadváhou až obezitou, zelenina by mala tvoriť veľký podiel z celkového príjmu vášho jedálneho lístka. Vždy, keď konzumujete jedlo, možno viac ako polovicu z tohto jedla by mala tvoriť IBA zelenina.

Vďaka veľkému obsahu vody (listová zelenina má vody viac, koreňová menej) vás konzumácia zeleniny relatívne rýchlo zasýti. Ak skonzumujete najskôr zeleninu a až potom to ostatné z taniera, možno ani nebudete potrebovať takú veľkú porciu na zasýtenie.

Tienistou stránkou veci je fakt, že po konzumácii väčšieho množstva zeleniny relatívne rýchlo vyhladnete. Ide najmä o situáciu, ak dbáte na správne kombinácie na tanieri: zelenina + bielkovina, ale bez príloh.

Tradičné prílohy (ryža, zemiaky, iné) by si ľudia s nadváhou až obezitou mali na dlhé obdobie odpustiť a ich príjem absolútne minimalizovať (pod 50 g sacharidov za deň). Problém vyhladnutia po takejto kombinácii sa dá relatívne elegantne vyriešiť.

Stačí, ak si do šalátu pridáte kvalitné tuky ako avokádo, 20 g kvalitného masla, semiačka (slnečnica, tekvica, iné), orechy (vlašské, mandle, iné) a problém prestane existovať. Tieto správne tuky spomalia vyprázdňovanie žalúdka a oddialia nástup hladu. 

Zelenina - ako často a koľko?

Listová, koreňová, hlávková, v dusenej podobe, varenej, grilovanej alebo čerstvej – je to jedno. Pre zdravých ľudí, ktorí nemajú problém s hmotnosťou, postačí, ak budú denne konzumovať aspoň 1 stredne veľkú misku zeleniny 2-krát za deň. Ideálne na obed a večeru, vždy v kombinácii s nejakou bielkovinou (mäso, ryba, vajcia, syry, iné) a kvalitnými tukmi.

Sója – radšej nie...

Apropo, keď sme už pri zelenine, zastavme sa na chvíľu pri strukovine sóji. Donedávna bola odborníkmi často ospevovaná, no najnovšie štúdie trochu menia pohľad na vec.

Sója obsahuje prirodzené toxíny, ktoré sa označujú aj ako anti-nutričné faktory (napr. saponíny, fytové kyseliny, oxaláty, estrogény atď.), ktoré zabraňujú vstrebávaniu minerálov ako kalcium, železo a zinok, a tiež prekážajú enzýmom v trávení bielkovín.

Malý obsah týchto anti-nutričných látok v ľudskej výžive nespôsobuje žiadne zásadné problémy, ale ich obsah v sóji je extrémne vysoký. Sója ďalej obsahuje látky, ktoré blokujú syntézu hormónov štítnej žľazy. To môže mať negatívny následok na rôzne tkanivá nášho tela, od svalového, cez kostrové, kožné, až po nervové.

Ale najhorší je fakt, že sója má silný estrogénny vplyv, čo pri nadmernej konzumácii môže z dlhodobého hľadiska spôsobovať výraznú hormonálnu nerovnováhu. Pre ľudské zdravie je preto vhodná iba fermentovaná sója (sójová omáčka, natto, tempeh, miso).

V procese fermentácie sa čiastočne zredukujú anti-nutričné faktory, a to prináša pozitívne efekty nielen pre tráviaci trakt, ale i pre zdravie.

Mohlo by vás zaujímať: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú

A čo ovocie...?

Možno vás to prekvapí, ale pre vaše zdravie (aj v otázkach chudnutia) vôbec nie je dôležité, aby ste konzumovali veľké množstvo ovocia. V prípade, že to s konzumáciou ovocia budete preháňať, môžete si dokonca spôsobovať zdravotné komplikácie (mnoho fruktózy za deň = „tukovatenie“ pečene).

Naopak, príjem zeleniny je strategicky dôležitý nielen pre tých, čo potrebujú zredukovať svoju telesnú hmotnosť z tukových zásob, ale aj pre ľudí, ktorí si chcú udržať svoje zdravie. A preto je zelenina strategicky omnoho dôležitejšia ako ovocie.

Prevezmite kontrolu nad svojím jedením už pri samotnom nákupe potravín. Platí jednoduché pravidlo: čo si kúpite a dáte do chladničky, to zjete. Kupujte preto veľa zeleniny (najmä zelenej listovej) a konzumujte ju tak často, ako môžete.