Jedna hrsť kešu orechov, alebo viac? Ani pri superpotravinách to netreba preháňať

Ing. Vladimíra Mihálová | 20. október 2017
Jedna hrsť kešu orechov, alebo viac? Ani pri superpotravinách to netreba preháňať

Kešu orechy sú nielen pre zdravie prospešnou, ale aj chutnou potravinou so širokým využitím. Pri ich konzumácii však musíme byť opatrní, aby sme svoje zdravie, naopak, nepoškodili.

Kešu sú bohatým zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, pre telo dôležitých minerálov, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a pantoténovej. Spolu so slnečnicovými semienkami zahŕňajú najvyšší obsah horčíka spomedzi všetkých orechov a semien.

Bude vás zaujímať: Aké poklady vlašské orechy ukrývajú? Možno budete prekvapení...

Disponujú aj nezanedbateľným podielom vápnika, fosforu či draslíka a nájdeme v nich železo, zinok, meď, mangán a selén. Nie ste práve „orieškový typ“? Tak sa skúste pozrieť na to, čo všetko možno pomocou týchto sladkých orechov pripraviť.

Kešu orechy majú v kuchyni široké využitie Môžu sa stať chutnou surovinou viacerých druhov jedál: rizoto, mäsové pokrmy, nátierky, omáčky či šaláty. Spolu s ďalšími orechami sú vhodné na posypanie dezertov a ovocných pohárov.

Možno z nich pripraviť tiež lahodné orechové maslo, ktoré sa často používa ako nátierka alebo ako prísada do jedál pripravovaných na panvici. Primiešať ho môžete aj do proteínových nápojov a kokteilov. Svojou prirodzene sladkou chuťou bez prídavných cukrov, solí a tukov sa maslo hodí do rozličných sladkých i slaných receptov.

Čítajte tiež: Kešu orechy: Aké výhody vám prinesie ich pravidelná konzumácia?

Kedy treba pri konzumácii kešu zbystriť pozornosť?

Pre naše zdravie sú kešu veľmi užitočné, preto sú zaradené medzi superpotraviny. Na prvý pohľad sa zdajú byť ideálnou potravinou. Ale vždy to nemusí platiť. Ak si pochutnáte 4-krát do týždňa na 15-20 g denne, nič nepokazíte.

Denná doporučená dávka sa pohybuje medzi cca 30-50 g denne. Kešu orechy sú dôležité pri posilnení imunity. Pri predávkovaní si však, naopak, môžete imunitný systém poškodiť. V akých ďalších prípadoch by ste si mali dávať zvlášť pozor?

1. Alergia: Opatrní pri spotrebe orechov by mali byť najmä ľudia alergickí na jedlo. Najrizikovejšou skupinou sú malé deti. Pri väčšom skonzumovanom množstve hrozí vyrážka, svrbenie kože alebo opuch, podobne ako pri iných druhoch orechov.

Problémy s dýchaním, bolesti brucha, vracanie či hnačka môžu byť ďalšími prejavmi alergickej reakcie na kešu orechy. Príčinou je kyselina anacardic. Podobné alergické prejavy sa môžu vyskytnúť aj pri konzumácii pistácií, ktoré ju takisto obsahujú. Výskyt alergie na kešu orechy neustále stúpa. Objavuje sa ešte častejšie ako alergia na arašidy.

2. Reakcia pri užívaní liekov: Kešu sa vyznačujú vysokým obsahom horčíka. Existuje však mnoho liekových interakcií práve s horčíkom. Konzumácia týchto orechov môže následne zapríčiniť nedostatočnú absorbciu liekov do tela. Pritom sa zvyšuje i riziko ich nežiaducich vedľajších účinkov. Ide napríklad o antibiotiká, diuretiká, lieky na krvný tlak, cukrovku alebo štítnu žľazu.

3. Solené kešu orechy: Nášmu zdraviu poskytuje množstvo pozitív najmä nesolená verzia. Nadmerný príjem sodíka v solených kešu orechoch nášmu zdraviu, naopak, škodí. Môže spôsobovať vysoký krvný tlak, cievnu mozgovú príhodu, srdcové choroby alebo ochorenie obličiek.

4. Priberanie: Kešu orechy podporujú zdravé chudnutie, pretože obsahujú zdravé tuky. Aj tie však treba prijímať s mierou a s konzumáciou orechov to netreba preháňať. V opačnom prípade vám hrozí priberanie na váhe a s ním súvisiace zdravotné problémy a ochorenia (napr. vysoká hladina cholesterolu, cukrovka).

Mohlo by vás tiež zaujímať: Rýchle tipy, ako si ustrážiť príjem soli

Čo ste o kešu možno netušili?

Na sladkých kešu orechoch si pochutnávajú mnohí z nás. Ale len málokto asi tuší, že konzumuje kôstky jablka. Zaujímavé je aj to, že kešu orechy (kôstkovica) sa nenachádzajú v jeho vnútri. Vyrastajú na konci kvetnej stopky kešu jablka, ktoré v skutočnosti nie je pravým plodom.

Názov „kešu“ pochádza z portugalského slova „caju“ (kažú), čo v preklade znamená orech, ktorý sa produkuje sám. Kešu sú produktom ovocného stromu obličkovca západného. Najskôr sa na ňom vytvorí obličkovitý oriešok a až potom začne rásť pseudoplod: kešu jablko.

Po úplnom dozretí je charakteristické svojou sladko-kyslou chuťou a vyznačuje sa vysokým obsahom vitamínu C. Možno z neho pripraviť chutné nápoje alebo džemy. Napriek tomu, zostávajú tieto pseudoplody často nevyužité.

Čítajte tiež: Štíhla línia s vlašskými orechmi