Pozor, KETÓZA nie je pre každého!

PaedDr. Dagmar Baluchová, odborná spolupráca: Martin Chudý | 23. február 2017
Pozor, KETÓZA nie je pre každého!

Ketóza sa využíva pri liečbe obezity a epilepsie. Je však vhodná pre každého?

Ketóny sú unikátny zdroj energie a sú schopné našim orgánom a svalom dodávať veľké množstvo energie, pričom znižujú potrebu kyslíka. To z nich robí „super palivo“, ktoré počas celej evolúcie zabezpečovalo prežitie ľudstva. Ketóny napríklad zvyšujú výkon srdca o 28 % a zvyšujú pohyblivosť spermií, pričom na obe potrebujú menej kyslíka.

Čítajte tiež: Ktoré potraviny tvoria základ ketogenickej stravy a ktoré sú zakázané?

Tiež znižujú tvorbu tzv. voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a urýchľujú starnutie. Pri všetkých týchto vlastnostiach ketónov nie je prekvapením, že ketóza už teraz slúži ako terapeutická strava pri liečbe viacerých zdravotných problémov a pre iné ponúka potencionálnu pomoc.

Napriek všetkému je potrebné poznamenať, že ketóza nie je pre každého.

Okrem toho sa ketóza čoraz viac využíva v športe ako povolený „doping“ pre zvyšovanie výkonu. Napriek tomu je potrebné poznamenať, že ketóza nie je pre každého.

 

Každý z nás má iný metabolizmus a niektorí ľudia nedokážu dostatočne tráviť tuky, preto by pre nich ketogenická strava nemusela byť tou najlepšou. Tiež existujú niektoré genetické ochorenia, keď telo nedokáže využívať ketóny ako palivo.

Mohlo by vás zaujímať: KETÓZA ako súčasť diét a druhy ketózy.

Každopádne sa však väčšine ľudí oplatí ketózu vyskúšať na vlastnom tele a presvedčiť sa o jej potencionálnych výhodách. Vyskúšať by ju mali najmä obézni ľudia a tí, ktorí trpia inzulínovou rezistenciou.

Čítajte tiež: Aké sú výhody ketózy a pre koho je vhodná?

Predtým je však potrebné dostatočne si naštudovať nutričnú ketózu, pretože ketogenická strava je veľmi špecifická a bez dostatočného množstva vedomostí o nej sa nemusia dostaviť všetky potencionálne výhody, ktoré plynú z nutričnej ketózy.