Ktoré potraviny tvoria základ ketogenickej stravy a ktoré sú zakázané?

Ktoré potraviny tvoria základ ketogenickej stravy a ktoré sú zakázané?

22.2.2017 v kategórii Výživa, autor PaedDr. Dagmar Baluchová, odborná spolupráca: Martin Chudý foto: iStock.com

Ja ketogenická strava dlhodobo udržateľná?

„Existuje niekoľko verzií ketogenickej stravy, ktoré spôsobujú rôzne hladiny ketónov v krvi. Napríklad ketogenická strava, ktorá sa používa pre liečbu epilepsie. Pri tejto strave môže hladina ketónov dosiahnuť hodnoty až 7 mmol/L.

Čítajte: Čo sú to ketóny a prečo ich potrebujeme?

Táto strava je však ťažko dlhodobo udržateľná a pri konzumácii nesprávnych potravín môže časom u niektorých jedincov spôsobiť určité zdravotné problémy.

Potom tu máme veľmi populárne nízkosacharidové diéty, ktoré sú založené na pomere asi:

  • 30 % bielkovín
  • 8 % sacharidov
  • 61 % tukov

... aj keď tento pomer sa môže mierne líšiť. Tieto diéty však spôsobujú iba miernu ketózu.“

Čo odporúča Martin Chudý ako ZÁKLAD STRAVY v rámci nutričnej ketózy?

  • tučné mäsá
  • tučné ryby
  • tučné syry
  • vajcia, najmä žĺtka
  • orechy a semená
  • oleje ako kokosový, olivový, prípadne iné extra panenské oleje
  • slanina a masť
  • smotana a maslo
  • avokádo
  • olivy
  • zelenina, nie však nadmerné množstvo 
  • mlieka a maslá z orechov bez pridania cukru
  • smotanová zmrzlina bez cukru a sladidiel (vlastná výroba)
  • kvalitné tučné šunky, salámy (tie veľmi neodporúčam) či klobásy
  • rôzne koreniny a prísady
  • čistá voda, ideálne prefiltrovaná

Najmä kokosový olej je veľmi účinný pre zvýšenie hladiny ketónov v krvi, pretože obsahuje veľmi veľa mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, ktoré sa v tele neukladajú, ale rovno sa spaľujú na energiu.

Po konzumácii kokosového oleja pečeň rýchlo nasiakne týmito mastnými kyselinami a počas ich spaľovania vytvára ketóny.

Čítajte tiež: KETÓZA ako súčasť diét a druhy ketózy.

V MENŠOM MNOŽSTVE sa môžu konzumovať:

  • smotanové a plnotučné jogurty
  • tučný tvaroh
  • bobuľovité ovocie
  • niektoré druhy strukovín (fermentovaná sója) 

ZAKÁZANÉ POTRAVINY sú:

  • všetky obilniny a väčšina strukovín
  • cukor a sladidlá ovplyvňujúce hladinu cukru v krvi
  • výrobky obsahujúce vyššie zmienené potraviny, čo sú sladkosti, krekry, sušienky, sladené nápoje, pečivo, cereálie atď.
  • mlieko a viaceré mliečne výrobky, ktoré obsahujú viac sacharidov
  • väčšina ovocia 
Mohlo by vás zaujímať:
AKO zistím, že som v ketóze?
Aké sú výhody ketózy a pre koho je vhodná?

Komentáre