Neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS). Môže sa skrývať za vašimi zdravotnými problémami

Miroslava Miková | 25. október 2017
Neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS). Môže sa skrývať za vašimi zdravotnými problémami

Pochutnávate si až príliš často na čerstvom voňavom chlebe, mäkučkých šiškách s čokoládou, plnených koláčikoch z lístkového cesta, lahodných cestovinách či nadýchaných kysnutých buchtách od babičky?

Dajte si pozor, aby ste si v dôsledku stereotypnej stravy „nevypestovali“ intoleranciu na lepok, ktorý sa nachádza v obilninách.

„Mala som dlhodobý problém s nafúknutým bruchom. Postupom času moje podozrenie padlo na múčne jedlá. Priznám sa, že mi veľmi pomáhali prekonať hlavne záťažové obdobia. Keď ma nosenie voľných tričiek a neustály pocit plnosti omrzeli, odhodlala som sa ísť k lekárke, ktorá mi urobila testy. Tie celiakiu vylúčili, avšak dozvedela som sa o neceliakálnej gluténovej senzitivite,“ hovorí tridsaťdvaročná Mária, ktorá dnes funguje na bezlepkovej strave.

Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický

Celiakia, NCGS a alergia na lepok

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách. V pšenici je zastúpený gliadín, v raži sekalín, v jačmeni hordeín a v ovse avenín. Najväčším problémom však býva v tomto smere pšeničný gliadín, ktorý je zodpovedný za vznik viacerých ochorení súvisiacich s lepkom.

Jedným z nich je celiakia. „Je to imunitne sprostredkované systémové ochorenie vyvolané gluténom (lepkom) a príbuznými prolamínmi u geneticky predisponovaných jedincov. Je typické variabilnou kombináciou klinických príznakov, prítomnosťou špecifických protilátok a zápalom sliznice tenkého čreva.

Čítajte tiež: Bezlepková diéta prospieva srdcu: mýtus či fakt?

Zápalový proces na sliznici tenkého čreva spôsobuje atrofiu (vymiznutie) klkov na sliznici, vedie aj k iným zmenám, ako je hyperplázia krýpt a lymfocytárna infiltrácia sliznice,“ vysvetľuje podstatu celiakie MUDr. Renáta Szépeová, PhD.

V dôsledku vymiznutia klkov tenkého čreva dochádza k vzniku širokého spektra tráviacich problémov, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí, a to preto, že v dôsledku poškodenia sliznice tenkého čreva je narušené vstrebávanie výživných látok a takisto sa do tela dostávajú škodliviny.

Medzi časté príznaky celiakie patria žalúdočné problémy, nadúvanie, hnačky, chudnutie, anémia, únava, depresie, kožné problémy, osteoporóza či neplodnosť. 

Čo ak testy nepreukážu celiakiu?

V prípade, že testy nepreukážu celiakiu, ale pacient pociťuje po skonzumovaní potravín s obsahom lepku tráviace alebo aj iné ťažkosti, môže sa jednať o neznášanlivosť lepku. V tomto smere sa veľmi často skloňuje pojem neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS).

Prečítajte si tiež: CELIAKIA ako najzávažnejšia forma neznášanlivosti lepku.

Podľa odborníčky NCGS predstavuje „rôznorodé imunologické, morfologické alebo symptomatické manifestácie (bolesti brucha, hnačky, ekzémy, únavu, bolesti hlavy a kĺbov) vyvolané gluténom u pacientov, u ktorých bola vylúčená celiakia a iné zápalové ochorenia čreva.

U týchto ľudí sú negatívne sérologické testy na celiakiu, ako aj na alergiu a histologický nález je normálny. Môže byť v ňom prítomné zvýšené množstvo lymfocytov v sliznici tenkého čreva. Pacienti pocítia klinické zlepšenie po vylúčení gluténu zo stravy. Toto ochorenie nemá vrodený podklad a nie je spojené s poruchou vstrebávania živín, a teda zvýšeným výskytom komplikácií.“

Mohlo by vás zaujímať: Svojvoľne zavedená bezlepková diéta. Aké sú riziká?