Nesladím! Vôbec... Áno, je to možné!

Patrícia Zlámalová | 13. január 2017
Nesladím! Vôbec... Áno, je to možné!

Spoznajte tri sympatické dámy – Angeliku Kutišovú, Silviu Langermann a Vladimíru Ollé a ich unikátny Program Nesladím©, ktorý je primárne zameraný na zbavenie sa závislosti na sladkom.

Viete si predstaviť, že by ste už nedostali chuť na sladké? Alebo skôr takto: už nikdy by nič sladké nebolo pánom nad vaším vedomím. Už nikdy čokoláda zjedená na posedenie, celý plech koláčov, či nočné jedenie zmrzliny len preto, že vám je smutno.

Verte, že je to možné. Úplne zadarmo ani bezbolestne to nebude, ale keďže my v redakciI sme to vyskúšali na vlastnej koži – môžeme potvrdiť, že to funguje a ten pocit na konci stojí za to.

Spoznajte tri sympatické dámy – Angeliku Kutišovú, Silviu Langermann a Vladimíru Ollé a ich unikátny Program Nesladím©, ktorý je primárne zameraný na zbavenie sa závislosti na sladkom.

To sekundárne pomôže rebalansovať hormonálny systém, dať do poriadku trávenie a vyčistiť myseľ. Následne úplne prirodzene sa naše telo nastaví na príjem takého jedla a takého množstva, ktoré nám zabezpečí síce pomalšie, ale zato stabilné a konečné zníženie hmotnosti. Bez jo-jo efektu!

Musím uznať, že ma príjemne prekvapila profesionalita a perfektná prepracovanosť, komplexnosť vášho programu. Prezraďte čitateľom, čo všetko vlastne ponúkate.

Angelika: Program Nesladím© je naozaj komplexný. Ako ste spomínali, začíname úvodnou konzultáciou, počas ktorej prechádzame diagnostikou tela, stravovania a stravovacích návykov, ale aj psychiky, ktorá je nesmierne dôležitým faktorom pri zbavovaní sa akejkoľvek závislosti.

Po vyhodnotení záujemca dostane materiál s názvom Začíname, kde sú zhrnuté základné informácie o tom, ako sa čo najlepšie pripraviť na zbavenie sa závislosti. Po tomto už prichádza na rad samotný Program. Na každý týždeň je vypracovaná teoretická časť, ktorou chceme zvyšovať uvedomelosť a informovanosť. Obsahuje preto fakty a vedecké poznatky, ako aj inštrukcie, čo v daný týždeň vynecháme a čo, naopak, zabudujeme do stravovacích návykov.

Okrem toho zasielame na každý týždeň jedálniček prispôsobený klientovi – nielen jeho fyzickej štruktúre a aktivitám, ale aj obľúbeným a neobľúbeným jedlám. K jedálničku zasielame aj recepty s popisom na prípravu jedál a k nim prislúchajúci nákupný zoznam. To znamená, že klient v podstate ani nemusí rozmýšľať, čo navariť a čo si k tomu nakúpiť. Všetko dostane vypracované.

Medzi voliteľnými službami ponúkame dokonca aj vybavenie nákupu, resp. spoločný nákup spojený s vysvetlením, čo áno a čo nie, a prečo. Takisto môžeme s klientom spoločne upratať jeho chladničku, komoru, samozrejme, s výkladom, a ponúkame aj psychickú podporu vo forme psychologickej, ale aj koučingovej poradne.

12 týždňov je dosť veľa – prečo práve tento čas je potrebný na očistenie organizmu od sladkého? Ako to vlastne v organizme funguje? Čoho všetkého sa musíme počas programu vzdať?

Obdobie 12 týždňov sa na prvý pohľad možno zdá veľa, ale v Programe je tento čas rozdelený na 3 fázy po 4 týždňoch, čo už znie ako malina”. Zastávame názor, a potvrdili nám to aj skúsenosti, že postupné oslobodzovanie tela a mysle od sladkého je “ľahšie”, a hlavne konečné.

Za tento čas postupne odoberáme tie potraviny, ktoré spôsobujú závislosť na sladkom, ale zároveň pridávame plnohodnotné, nutrične diametrálne odlišné potraviny, ktoré nám pomôžu pri abstinenčných príznakoch. Keďže všetky kroky aj vysvetlíme v teoretickej časti, je relatívne jednoduché tieto pokyny dodržiavať z týždňa na týždeň. Vyvarujeme sa tak nárazovým zákazom, ktoré majú väčšinou za následok aj nárazové objedacie amoky.

Počas Programu sa prioritne zbavujeme závislosti na sladkom, čo značí závislosť spôsobenú fruktózou. Vzdať sa musíme na 3 týždne ovocia a všetkých sladidiel, vrátane medu, a na týždeň odporúčame vynechať aj kávu, alkohol a lepok. Nič drastické.

Program ste pripravovali “na vlastnej koži”, čiže ste si ním, samozrejme, všetky tri prešli. Aký bol u vás priebeh? Najčastejšie “abstinenčné príznaky” – vaše aj zo skúseností klientov?

Priebeh závisí od stravovacích návykov pred začatím Programu. Ja s Vladimírou sme mali veľa skúseností s rôznymi stravovacími smermi a kým sme si mysleli, že sa stravujeme “zdravo”, museli sme uznať, že sladké nahrádzame čímkoľvek (agáve, hnedé cukry, sušené ovocie,...), vyhľadávame sladké viac a viac a sme jednoducho závislé. Mnoho potravín, o ktorých sme si mysleli, že sú fajn, sme museli prehodnotiť a doštudovať, poviem to tak, druhú stranu mince.

Silvia to mala jednoduchšie, nakoľko ona nebola závislá na sladkom. Naučila sa však stravovať sa uvedomelo a pri svojich 3 deťoch už vie, na čo si treba dávať pozor. Najčastejším abstinenčným príznakom je v druhej fáze bolesť hlavy a aj stav podobný začínajúcej chrípke, ktorý trvá 1 alebo pár dní.

Typickým je aj dojem, že už som sa zbavila závislosti, objavujúci sa tiež väčšinou v druhej fáze. Je to ako ticho pred búrkou, ktorá nás chce zlákať a zlomiť. Je to veľmi klamlivé.

Váš program zahŕňa aj psychologickú podporu, a tiež koučing počas trvania programu. Využívajú ju klienti? Kedy najčastejšie prichádza ku kríze?

Psychologická podpora a koučing sú v podstate dve odlišné veci. Psychologická podpora rieši s klientom jeho problémy vyúsťujúce do stravovacích problémov z minulosti.

Túto oblasť rieši z nášho tímu iba Silvia, ktorá je psychologička. Naopak, koučing sa zaoberá tým, čo chce klient dosiahnuť a nerieši jeho minulosť. Koučing je nesmierne silný nástroj, ktorý pomáha človeku uvedomiť si nielen to, čo je jeho cieľom, ale aj to, že je schopný to dosiahnuť a uvidí aj cestu, akou má ísť.

Koučingom sa zaoberáme ako certifikované koučky všetky tri. Pridať tieto služby do ponuky vzišlo z dopytu od klientov. Čo sa týka kríz, Program je stavaný tak, aby sa čo najviac vyvaroval krízam. Dôležité je, aby mal človek jasný cieľ, ktorého sa drží a potom ak budú, tak len mini krízy.

Dosť ma prekvapilo množstvo mäsa, ktoré program obsahuje, prečo?

V Programe je také zastúpenie mäsa, aby bol zabezpečený dostatočný príjem bielkovín. Tie sú okrem mäsa prijímané v niektoré dni zo strukovín alebo z mliečnych výrobkov. Dôraz nie je na tom, že tam musí byť mäso, ale na tom, aby bolo každý deň dostatok plnohodnotných proteínov. A tie najjednoduchšie získame z mäsa, ak nechceme tráviť veľa času kombinovaním a prípravou jedál. Treba však povedať, že dôraz kladieme aj na dostatočný príjem vlákniny, tukov a aj sacharidov.

Je aj verzia pre vegetariánov?

Verziu pre vegetariánov vieme pripraviť, ale je to omnoho náročnejšie. Pripraviť jedálniček, v ktorom sú obsiahnuté všetky esenciálne aminokyseliny v dostatočnom množstve na každý deň počas 12–týždňov, si vyžaduje nielen čas, skúsenosti a vzdelanie, ale aj fantáziu. Pri príprave jedálničkov dbáme aj na vyváženie mikronutrientov, nielen makroživín.

Apropo, ovocie? Momentálne je veľký boom rôznych ovocných smoothie, ale ovocie, ako vieme, obsahuje aj dosť veľa cukru...

Áno, ovocie obsahuje viac alebo menej cukru. Aj pri ovocí vieme rozlišovať “lepšie” a “horšie” ovocie, vzhľadom na náš organizmus. Bobuľové a kyslé ovocie obsahuje menej fruktózy ako sladké ovocie. Takisto je rozdiel v tom, koľko vlákniny dané ovocie obsahuje.Napr. červený melón je, takpovediac, sladká voda s minimom vlákniny, ktorá by spomalila účinok fruktózy v tele.

Ideálne je k príprave smoothies, z pohľadu obsahu cukrov, používať aj zeleninu a, samozrejme, nepreháňať to. Vláknina pri spracovaní ovocia a zeleniny na konečnú formu smoothies stráca svoj význam, nakoľko sa vysokými otáčkami znehodnocuje. Ovocie je super, ale treba dbať na jeho spracovanie. Postup prípravy smoothies nie je šetrný k ovociu. Zastávame názor, aby sa ovocie jedlo vcelku tak, ako ho príroda stvorila.

Ak teda človek absolvuje váš program, následne vylúči rafinovaný cukor a všetky jedlá, ktoré ho obsahujú, môže používať občas nejaké iné, napr. prírodné sladidlo (stévia, med, agáve sirup). Ako to vlastne je?

Základom je, že po absolvovaní Programu už nebudete mať potrebu niečím sladiť.Naopak, sladká chuť vám bude v mnohých prípadoch aj vadiť. Ďalším veľmi dôležitým momentom je, že po absolvovaní Programu človek bude poznať rozdiel medzi bielym cukrom, hnedým cukrom, agáve, trstinovým cukrom atď.

Bude vedieť, že marketingový názov cukrov je jedna vec a jeho zloženie a reakcia nášho tela je vec druhá, pričom na všetky spomínané sladidlá, v podstate, rovnaká. Človek spozná, že nielen cukor je cukor a že často je horalka menšie zlo, ako “mega zdravá” tyčinka nadopovaná fruktózou.

Ja osobne som schudla cca 4 kg, priznám sa, že som možno čakala viac, ale potom som pochopila, že telo sa pravdepodobne ustálilo na hmotnosti, ktorá mu vyhovuje, s prihladnutím na vek, fyzickú záťaž atď. Chápem to správne?

Absolvovanie Programu na zbavenie sa závislosti je v mnohých prípadoch len úvod do chudnutia. Keďže sa zmenia stravovacie návyky a aj celkové ponímanie jedla, postupne sa môže zmeniť aj jeho množstvo. Tým, že sa počas Programu naučíme uvedomele vyživovať telo, tak málokedy sa stane, že si bude pýtať niečo extra alebo viac.

Hmotnosť sa teda môže naďalej hýbať smerom dole, aj po ukončení samotného Programu. Nie je jedno ani o tom, z akej hmotnosti niekto začína chudnúť. A aj vek, aktivity a stres sú, žiaľ, veľkým pánom našich hormónov ovplyvňujúcich hmotnosť. Netreba zabúdať aj na prvotne stanovený cieľ, či je to zbaviť sa závislosti, alebo schudnúť. 

Viem, že vy ste bežkyne, dokonca máte na konte aj nejaký ten maratón či ultrabeh. Pomohla vám zmena stravovania vo výkonnosti?

Odporúčate športovať počas 12-týždňového Programu? Športovať počas Programu odporúčame, áno. Program v športovaní nekladie žiadne medze. Pýtame sa na fyzickú aktivitu klientov a v prípade, že počas Programu menia množstvo športu, je fajn to s nami konzultovať, aby sa doladila aj strava. Osobne vidím výhodu pri vytrvalostnom športe v tom, že telo nie je závislé na cukroch a energiu čerpá z tela z tukov, aj keď sú už pravdepodobne minuté zásoby cukrov.

V skutočnosti ani neviem, aká je moja individuálna hranica zásob glykogénu, nakoľko som nepostrehla žiadnu významnú krízu počas behov, alebo, nedajbože, povestnú stenu. Minulý rok to bolo 5 maratónov, niekedy som pila len vodu a niekedy som dopĺňala energiu čistou glukózou. Mojou skúsenosťou je, naopak, to, že po cca 30 km ožívam. Na našom blogu píše aj Vladimíra o svojej príprave na ultramaratón.

Ako vyzerá stravovanie po skončení programu? Je treba program po určitom čase zopakovať?

Po ukončení Programu je potrebné len naďalej aplikovať to, čo nás Program naučil. Aj preto je veľmi prospešných tých 12 týždňov, že je to zároveň aj školenie o stravovaní, s cvičeniami, ktoré potom naďalej nasledujeme. Program netreba znova opakovať, treba sa len držať nových stravovacích návykov. Už by sme mali vedieť, čo prečo jeme a čo prečo nejeme a, v neposlednom rade, v Programe sú aj tipy na to, ako zvládnuť prípadné prehrešky.

Okrem úbytku na hmotnosti sa mi viditeľne zlepšila aj kvalita pokožky, nielen na tvári, ale na celom tele. Máte aj vy a vaši klienti podobnú skúsenosť? Aké iné pozitíva ešte môžeme po absovlvaní programu očakávať?

Áno, zmeny na pleti sú častým javom, ktoré sa menia so zmenou stravy. Pri vynechaní cukru mizne aj nafúknuté brucho, a hlavne únava, ktorá je taká typická po jedle, najmä po obede. Pri takomto stravovacom štýle už nevyhasnete po jedle ako zápalka. Zlepšiť sa môže aj celková vitalita, celulitída, opuchnutie tváre.

Aké máte výsledky? Koľko ľudí už u vás program absolvovalo?

Klienti, ktorí prešli Programom sú nadšení. Tešia sa, že nemajú chuť na sladké a tešia sa aj samotnému faktu, že im sladké nechutí. Okrem toho si pochvaľujú, že sa im zmenilo vnímanie chutí. Stačia im jednoduché jedlá a dokážu rozlíšiť ochucovadlá v jedlách.

Najmä ženy sa tešia aj z toho, že už netrávia čas hľadaním receptov na pečenie, nakoľko táto potreba výrazne poklesla. Projekt Nesladím© je v začiatkoch a znamená odvážny boj proti hlboko zakoreneným zvyklostiam. Úspešnosť by sme rady merali o niekoľko desatročí poklesom čísiel metabolických ochorení populácie.

Ak chcete vedieť viac tak šup na WWW.nesladim.sk