Nuda na tanieri? Vymeňte klasické prílohy napríklad za tieto štyri alternatívy.

redakcia FIT štýl | 21. apríl 2017
Nuda na tanieri? Vymeňte klasické prílohy napríklad za tieto štyri alternatívy.

Zemiaky, ryža alebo cestoviny? Väčšina z nás si predstaví pod slovom „príloha“ práve túto trojicu. Ak však chcete poraziť nudu na tanieri a zároveň jesť zdravo, skúste vymeniť starú klasiku za niekoľko chutných a výživných noviniek.

BULGUR

Bulgur je známy najmä obyvateľom Stredomoria, Turecka a tiež afrických krajín a krajín Stredného východu. Základom bulguru je pšeničné zrno, ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu. Pri predvarení dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché sacharidy, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Keď ho ochutnáte, zacítite jemnú orieškovú chuť.

Bulgur je vhodný najmä do chutných zeleninových či ovocných šalátov, no pridať ho možno aj do polievok, fašírok a rôznych iných pokrmov. Pokojne z neho pripravte rizoto alebo ho servírujte ako prílohu k mäsu.

V jedlách sa tiež výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenou“ zeleninou, ako je brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky. Bulgur obsahuje množstvo zdraviu prospešných minerálov ako sú fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov je v ňom bohato zastúpený hlavne vitamín A. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, nespôsobuje nadúvanie a je vhodným doplnkom detskej stravy.

Návod na použitie:
Príprava je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla, stačí sa držať návodu. Jeho varenie je podobné ako pri varení ryže. Doba varenia záleží na jeho type.

AMARANT

Amarant slúži už stovky rokov ako potravina a liečivá rastlina. Starí Aztéci, Inkovia a Mayovia z nej využívali najmä zrno. Zo všetkých obilnín sa práve amarant môže pýšiť najväčším obsahom bielkovín.

Je zdrojom lyzínu – cennej esenciálnej aminokyseliny, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a duševný rozvoj najmä u detí. Pre svoj vysoký obsah vlákniny (až štyrikrát viac než v klasických obilninách) a minerálnych látok patrí amarant medzi najvýživnejšie rastliny na svete. Od klasických obilnín sa odlišuje hlavne svojím obsahom tuku (9-11 %) a niekoľkonásobne vyšším obsahom minerálov a stopových prvkov, ako sú napríklad draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok či železo.

Z vitamínov v ňom nájdeme vitamíny C,B a E a je taktiež zdrojom rutínu – látky, ktorá priaznivo pôsobí na naše cievy. Pri zmiešaní amarantu s pšenicou alebo ryžou vytvoríme vyváženú zmes, ktorá zodpovedá zloženiu proteínu vaječného bielka a je vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pacientov v rekonvalescencii, vegetariánov a vegánov.

Amarant sa odporúča aj pri redukčných diétach, pretože má nízky glykemický index a dokáže tak zasýtiť na dlhšiu dobu. Podobne ako quinoa určite poteší celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Môžete ho pripraviť so zeleninou na spôsob rizota alebo si kúpiť amarantovú múku a z nej pripraviť napr. chutné placky, alebo sušienky.

Jednoduché a rýchle: Amarantové muffiny

Návod na použitie:
Amarant varíme podobne ako ryžu, 1 šálka amarantu na 2 šálky vody a varíme, až sa voda vyparí a zrno je mäkké, cca 30 minút.

KUSKUS

Kuskus je jedlo, ktoré pochádza z tradičnej marockej kuchyne. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá sa spracuje na krupicu, tá sa formuje na drobné guľôčky a tie sa potom naparujú a vysušujú.

Vynikajúco sa hodí k mäsu, k rôznym omáčkam a zelenine, ale pridať ho môžete aj do ovocných či zeleninových šalátov, alebo si z neho pripravte múčnik. Vďaka dostatočnému obsahu vlákniny kuskus pozitívne vplýva na naše trávenie. 

QUINOA

Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Ameriku quinoa. Táto nenáročná plodina sa tu pestuje už viac ako šesťtisíc rokov a patrila medzi tradičné jedlá inkov. Drobné guľaté zrná sú semenami rastliny Chenopodium quinoa a v skutočnosti sa jedná o pseudo obilninu.

Výhodou pseudo obilnín je, že neobsahujú lepok, a preto sú vhodné aj pre celiatikov. Quinoa je teda prirodzene bezlepková a vďaka obsahu vlákniny aj ľahko stráviteľná. Používa sa do polievok, ako príloha, na prípravu sladkých kaší alebo do nákypov, jej veľkou výhodou je práve možnosť úpravy naslano, aj nasladko. Túto na prvý pohľad nenápadnú pseudo obilninu môžeme označiť za „výživovú bombu“.

Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín, pričom má vzácne vyvážený podiel aminokyselín, ďalej celý rad vitamínov skupiny B, vitamín C a minerály ako sú vápnik, železo, draslík, zinok a horčík.

Návod na použitie:
Pripravujeme ju podobne ako ryžu. Necelé dve šálky vody a jeden hrček quinoi privedieme do varu a varíme 15-20 minút.