PITAHAYA: ochutnajte dračí plod - sladkú, zdravú exotiku
Môžete ju servírovať ako melón, jednoducho sa rozkrojí na polovice, na plátky, či mesiačiky. Z pitahaya ovocia sa vyrábajú koktaily, džúsy, víno alebo šťavy.
Pitahaya
Pitahaya, alebo aj dračí plod, pochádza z tropických oblastí Južnej Ameriky. Tento plod kaktusového druhu sa vyznačuje nádherným povrchovým červenkastým sfarbením a bielou dužinou s čiernymi bodkami.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na HRUŠKOVÉ ČATNÍ - exotická pochúťka z domácich zdrojov.
Chuť pitahaya sa dá prirovnať k vodnému melónu – je sladká, osviežujúca a mierne kyselkavá a možno vám pripomenie i známy egreš.
V kuchyni ju môžete využiť ako doplnok k chutnému zákusku a jedinečnú ozdobu na tanieri. Pitahaya je vhodná aj do sladkých šalátov. Zrelé plody uskladňujte pri izbovej teplote a spotrebujte do dvanástich dní.
Mohlo by vás zaujímať: Všestranné a nápomocné čučoriedky
Sladká, zdravá exotika má málo kalórií
Tento druh exotického ovocia má pomerne málo kalórií, a preto sa o svoju líniu báť nemusíte. Poteší vysokým obsahom vitamínu C, vlákniny a železa, je dobrá na trávenie, ale pri väčších množstvách pôsobí ako preháňadlo.
Ak si z obchodu prinesiete plod, odrežte zhora koniec a šupku stiahnite nadol. Môžete ho ale i rozrezať na polovicu a dužinu lyžičkou vyškrabať. Osviežujúci je aj pitahaya kokteil s mliekom.
Poznáte? Magické ovocie NONI - zdravie, nálada, výkonnosť v jednom!