Prastará Špalda

Prastará Špalda

19.10.2016 v kategórii Výživa foto: iStock.com

Špalda je prastarý nešľachtený druh pšenice. Patrila k prvým zrnám, ktoré sa využívali na výrobu chleba.

Špalda má iné vlastnosti ako klasická šľachtená pšenica. Existujú dôkazy, že špaldu poznali už ľudia pred 9 000 rokmi. Pestovať sa začala v Európe, ale aj na Blízkom Východe. Dvojitá pleva chráni zrno pred znečisteným životným prostredím. Patrí medzi nenáročné obilniny. Neprekážajú jej ani zrážky a poradí si aj bez častého prihnojovania.

Často býva pestovaná v ekologickom poľnohospodárstve. Nevyžaduje chemické postreky, pretože voči škodcom je prirozdene odolná. Najväčšie osevné plochy sa nachádzajú v Rakúsku, Nemecku alebo Švajčiarsku, na Slovensku hlavne v oblasti Myjavy. Postupne sa v konkurencii ďalších plodín presadzuje aj v Amerike.

Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B2, B17, z minerálov sa tu nachádza najmä železo, fosfor, draslík, horčík, mangán a meď.

Prečo je špalda taká výnimočná?

Podľa rôznych odborníkov na výživu patrí špalda k najzdravším potravinám. V porovnaní s klasickou pšeničnou múkou ponúka široké spektrum živín. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B2, B17, z minerálov sa tu nachádza najmä železo, fosfor, draslík, horčík, mangán a meď.

Špalda obsahuje aj niacín a tiamín. Niacín chráni telo pred kardiovaskulárnymi chorobami a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje tiež špeciálne sacharidy, ktoré sú dôležité pri zrážaní krvi a stimulujú imunitný systém tak, aby sa zvýšila odolnosť tela voči infekciám. Špalda je ľahko rozpustná vo vode, takže jej výživové látky sa ľahko vstrebávajú do tela.

Obsahuje viac bielkovín, tukov aj vlákniny ako obyčajná múka.

Je bohatá na proteíny, ktoré obsahujú všetky z deviatich esenciálnych aminokyselín potrebných pre telo. Každá šálka varenej špaldy obsahuje takmer 10 g vlákniny. Špalda obsahuje aj lepok, takže nie je vhodná pre celiatikov. Môžu ju však konzumovať ľudia, ktorí sú alergickí na klasickú pšenicu. Výhodou je aj jej nízky glykemický index. Potraviny z nej teda nerobia žiadne výkyvy v hladine cukru.

Dostatočný príjem špaldy tiež znižuje riziko vzniku ateroskleróz a znižuje cholesterol. Konzumácia špaldy môže telo ochrániť aj pred problémami, ako je obezita, cievna mozgová príhoda či astma. Výborne tiež prospieva vašej pokožke, vlasom a nechtom, podporuje ich rast a chráni kožu pred rôznymi alergiami.

Účinky špaldy na zdravie

  • Zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému, pretože má schopnosť podieľať sa na znížení hladiny „zlého“ LDL-cholesterolu a vysokého krvného tlaku.
  • Podľa viacerých vedeckých štúdií môže byť špalda prevenciou vzniku žlčových kameňov a rakoviny prsníka u žien.
  • Podporuje činnosť imunitného systému, je prevenciou proti nepríjemnej zápche a tráviacim problémom.
  • Je ľahko stráviteľná (pre niektorých je ľahšie stráviteľná ako pšenica).
  • Je vhodná ako prevencia obezity a hodí sa aj do redukčných režimov.

„Špaldu je vhodné pred varením opláchnuť v studenej vode a potom nechať namočenú cez noc. Pred varením ju opäť prepláchnite a sceďte.“

Rizoto poznáme všetci. A čo tak dať si pre zmenu Špaldoto?

Základná príprava špaldy

Špaldu je vhodné pred varením opláchnuť v studenej vode a potom nechať namočenú cez noc. Pred varením ju opäť prepláchnite a sceďte. Jednu šálku špaldy zalejte tromi šálkam vody. Vodu treba dostať do varu a potom znížiť teplotu a variť asi hodinu.

Môžete ju použiť ako prílohu namiesto ryže či zemiakov alebo do rizota. Použitie špaldy je všestranné. Predovšetkých v zdravých obchodoch dostanete kúpiť hladkú, polohrubú aj hrubú celozrnnú špaldovú múku. Čo sa týka chleba, špaldová múka je veľmi vhodná – chlieb zo špaldovej múky má výbornú chuť a skvelú kvalitu.

Vyrábajú sa z nej okrem pečiva aj cestoviny. Veľmi obľúbená je špaldová krupica a využívajú sa aj vločky. V bio kvalite zakúpite aj kvalitné detské špaldové kaše a pukance. Obľúbená je aj špaldová káva, ktorá má vynikajúcu kvalitu a chuťou dokáže nahradiť klasickú kávu.

Dali by ste si slaný koláč, QUICHE?

Klikni na obrázok a ukuchti si s nami slaný koláč zo špaldovej múky.

Komentáre