Prvé 3 kroky k optimálnej životospráve

Vlado Zlatoš SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 3. august 2017
Prvé 3 kroky k optimálnej životospráve

Pochopte, že ak chcete otvoriť zámok na trezore, musíte zachovať aj sled číslic, ktoré po sebe nasledujú. Ak poznáte všetky správne čísla, ale nepoužijete ich v správnom poradí, trezor neotvoríte. To platí aj pre tvorbu optimálnej výživy a životosprávy v nasledovných krokoch...

1. Analyzujte seba a svoju aktuálnu situáciu

Potrebujete spoznať seba a svoje telo do úplných detailov. Vaše telo je výsledkom vašej doterajšej životosprávy, včítane vašich mentálnych vzorcov (myšlienky, postoje, zvyky, vedomosti, iné).

Musíte zistiť, aké sú vaše vedomosti, zdravotné obmedzenia, krvná skupina, aký máte typ postavy, aké veľké sú zásoby podkožného tuku, v akej kvalite je svalová hmota a aký fyzický výkon ste schopný podávať. Keď to všetko zistíte, prikročíme k ďalšiemu kroku.

Čítajte tiež: Máte chuť na niečo nezdravé? CHEAT DAYS medzi „zdravo“ sa stravujúci ľuďmi.

2. Definujte svoje základné ciele, sny i potreby

Ten, kto nevie, do akého cieľa chce trafiť, aj ten najlepší luk a šípy na svete sú mu zbytočné. Spoznanie seba a svojej aktuálnej situácie vám poskytne triezvy pohľad na vaše sny i ciele.

Vďaka tomu nebudete žiť sklamaný v ilúziách o tom, ako sú vaše sny nesplniteľné (príklad: žena s endomorfnou postavou nebude túžiť po postave modelky, ktorá má ektomorfnú postavu). Ak svoje sny a ciele zadefinujete, môžeme prikročiť k nasledovnému praktickému kroku.

Bude vás zaujímať: Trénujete? Podporte svoje úsilie správnou výživou!

3. Vytvorte si zoznam základných potravín, ktoré vaše telo potrebuje ako „pohonnú hmotu“

Myslite vždy na to, že potraviny, ktoré konzumujete, sa stávajú súčasťou vášho tela. Keď tankujete do auta piesok len preto, aby vám ručička ukazovala plnú nádrž, asi sa nebudete čudovať, keď vám auto prestane fungovať. To isté platí aj pre vaše telo.

Rozdiel medzi vami a autom je v tom, že vaše telo potrebuje unikátne biologické palivo, ktoré bude tou správnou kombináciou rôznych živín. Toto palivo si musíte zohnať v čo najlepšej možnej kvalite a jeho zloženie si musíte sami prispôsobovať vlastným cieľom i potrebám.

Čím väčšiu kvalitu do seba vložíte, tým vyššiu kvalitu dostanete na výstupe v podobe energie, kondície, estetiky, vitality a pocitu zdravia. A nezabúdajte na to najdôležitejšie, že zdravé je pre vás iba to, čo je optimálne (poznám sám seba).

Potraviny a jedlo musíte vnímať ako najzákladnejší nástroj, ktorý ovplyvňuje vaše telo po fyzickej i mentálnej stránke pomocou jednej „zázračnej“ substancie.

Tou substanciou nie je nič iné ako hormóny, ktoré riadia všetky bunky vo vašom tele. Predstavte si bunky ako vojakov a hormóny ako ich generálov a poručíkov.

Čítajte tiež: Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.

Čo generál rozkáže, vojak urobí. Výživa má na hormóny najsilnejší vplyv zo všetkého a vašou úlohou je konzumovať iba také potraviny, ktoré spôsobujú pozitívnu hormonálnu odozvu vo vašom tele.

Ak si toto dokážete zariadiť, vytvárate vo svojom tele priestor pre zdravo fungujúce bunky, ktoré vám splnia všetky triezve ciele, ktoré ste si stanovili. 

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.