Recept na prípravu domácej zaváraniny alebo želé. Napríklad z ruží a čokolády...
foto: istockphoto.com
Hľadáte recept na domácu zaváraninu alebo výrobu želé? My vám ponúkame aj romantickú exotiku v podobe zaváraniny z ruží a čokolády...
Ríbezľové želé
Ingrediencie:
- cca 2 kg červených ríbezlí (viac ako 1 l šťavy)
- 1 200 g cukru
- 120 ml suchého bieleho vína alebo sektu
Postup:
- Ríbezle nezbavujte stopiek, stačí ich opláchnuť a nechať odkvapkať.
- Vsypte ich do hrnca (najlepšie hrubostenného), pridajte 100 ml vody a premiešavaním varte počas mierneho varu, kým nepustia šťavu.
- Do sita vložte tenkú látku alebo utierku a nad hrncom prepasírujte tak, aby v nej zostali len suché zvyšky.
- Šťavu priveďte k varu, pridajte cukor a na miernom plameni za premiešavania odo dna povarte cca 20 minút.
- Ešte zahorúca do hmoty vlejte víno, zmes rozlejte do pohárov.
Luxusné jahodové želé s čili
Ingrediencie:
- 2 kg jahôd
- 900 g trstinového cukr
- vanilka z 1 struku
- šťava z 2 citrónov
- štipka soli
- 1 ČL čili
Postup:
- Jahody opláchnite a odstopkujte.
- Vložte ich do vysokej misy a zasypte polovicou cukru, pridajte soľ a rozmixujte tyčovým mixérom.
- Cez sito s jemným sitkom preceďte do hrnca so širokým dnom.
- Na miernom plameni chvíľu povarte – stačí 5 minút, pridajte zvyšok cukru a cca 10 minút ešte povarte.
- Zbierajte penu z povrchu. Ku koncu pridajte vanilku, citrónovú šťavu a čili.
- Keď zmes zhustne, pridajte do nej jahodovú hmotu zo sitka. Prehrejte a rozdeľte do pohárov.
Zaváranina z ruží a čokolády
Ingrediencie:
- 5 - 6 hrstí okvetných lístkov ruže
- 1 kg cukru
- 1 PL nasekanej kvalitnej vysokopercentnej čokolády
- 1 250 ml vody
- 10 PL práškového cukru
- šťava za 2 citrónov
- štipka soli
Postup:
- Z okvetných lístkov za pomoci nožníc odstráňte zvyšky piestikov, prípadne tvrších častí.
- Lístky vložte do hlbokého sitka, prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Presuňte ich do misy, pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte práškovým cukrom a nechajte cca 1 hodinu odpočinúť.
- Potom lístky nasekajte.
- Cukor s vodou zvarte – musí vzniknúť sirup.
- Do vriaceho sirupu pridajte soľ, vhoďte lístky a za mierneho varu a premiešavania vareškou od dna povarte niekoľko minút do zhustnutia.
- Prisypte čokoládu a horúcu zmes prelejte do pohárikov.