Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický
Sladké (nielen) jesenné. Tento šťavnatý koláč je bez lepku a je nízko-kalorický. Na prípravu potrebujete 45 minút času a 30 kusov koláčika z jabĺk a cukety je na stole.
Výživové hodnoty na 1 ks: 122kcal / 516 kj
- Tuky: 7 g
- Bielkoviny: 4 g
- Sacharidy: 11 g
- Vláknina: 5 g
- Glyk. nálož na 100g: 7 g
Potrebujeme:
- 250 g ošúpanej cukety
- 2 ks jabĺk
- 300 g kokosovej múky
- 12 g kypriaceho prášku bez fosvátov
- 1 bio vanilkový cukor
- 2 lyžice karobu alebo kvalitného kakaa
- 500 ml kvalitného mlieka (príp. rastlinného mlieka)
- 100 ml kokosového oleja
- 2 vajíčka
- 125 g trstinového cukru
- 3 lyžice vody
- cca 50g domáceho lekváru na potretie podľa chuti
- 100 g posekaných vlašských orechov
Ako na šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety?
1. Cuketu a jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Pridáme kokosovú múku zmiešanú s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a kakaom.
3. Prilejeme mlieko a olej.
4. V nádobe vymiešame 2 žĺtky s trstinovým cukrom a vodou do peny a vlejeme do misy. Všetko spolu premiešame.
5. Bielka vymiešame a jemne vmiešame do cesta. Nezľaknime sa, ak sa nám bude cesto zdať sypké.
6. Pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 35x30 cm, vystlaný papierom na pečenie, stierkou ho rovnomerne rozotrieme po plechu a jemne popritláčame.
7. Takto pripravený plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 minút.
8. Keď je koláč upečený, vytiahneme ho z rúry a ešte horúci ho potrieme lekvárom a posypeme posekanými orechmi.
9. Koláč necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Mohlo by vás zaujímať: Večer mám chuť na sladké. Existuje spôsob, akým môžem telo oklamať, a pritom si nedám nič sladké?