Táto exotika podporí vaše trávenie a zvýši obranyschopnosť organizmu
Majú rôzne farby. Najbežnejšia je žltá, oranžová a červená papája. Papája je neobyčajne výživná. Chuťovo pripomína melón v kombinácii s broskyňou.
Papája
Papája melónová je už pomerne domestikovaným ovocím, ktoré zaujme predĺženým tvarom a výrazne oranžovým sfarbením jedlej dužiny. Chuťou pripomína melón, či broskyňu, má však vlastnú arómu a konzistenciu.
Prichádza k nám z tropických oblastí strednej Ameriky, kde má dostatok slnka a teplých dní. Šupka, rovnako ako semená sa nekonzumuje, po priečnom nakrojení sa dužina môže vyškrabať lyžicou.
Čítajte tiež: KARAMBOLA a MARAKUJA. Predstavujeme vám ďalšiu exotickú pochúťku
Podporí vaše trávenie
Dostanete tak na tanier skutočne osviežujúcu a náramne sladkú pochúťku. Papája má vysoký obsah vitamínu C – dokonca vyšší ako citrusy a obsahuje len málo kyselín.
Vďaka enzýmu menom papaín významne podporuje trávenie a napomáha aj obranyschopnosti organizmu. Najlepšie je konzumovať papáju čerstvú, alebo nechať ju dozrieť pri izbovej teplote.
Čítajte tiež: Grapefruitový extrakt ako citrusový zázrak. Čo všetko dokáže?
Papájová zmrzlina
Hodí sa na sušenie, kandizovanie, do koláčov i sladkých omáčok a vynikajúca je i papájová zmrzlina. Pripravíte si ju z:
- 500 gramov plodov
- 2 lyžíc citrónovej šťavy
- 3 lyžíc cukru a takmer plnej šálky smotany na šľahanie
Zmes rozmixujte a vo vhodnej uzatvorenej nádobe vložte do mrazničky. Každú polhodinu premiešajte a po 2-3 hodinách môžete maškrtu podávať.
Bude vás zaujímať: PITAHAYA: ochutnajte dračí plod - sladkú, zdravú exotiku