Máte radi TOFU? Vyrobte si ho sami!

Zuzana Vrecková | 9. august 2018
Máte radi TOFU? Vyrobte si ho sami!

Stále platí, že ak chcete vedieť, čo obsahujú jednotlivé potraviny, ktoré konzumujete, vyrobte si ich sami. Týka sa to aj tofu, a čo vy viete, možno vám zachutí ešte viac.

Vyrobte si doma TOFU

V každom prípade, jeho výroba je veľmi jednoduchá, a tak sa to spoločne naučíme.

  • Najskôr vysypte do jedného hrnca všetky sójové bôby. Následne ich zalejte čistou vodou, aby sa roztiahli a uvoľnili, pričom dbajte o to, aby voda siahala ešte 2 cm nad samotné bôby.
  • Prikryte ich a nechajte cez noc pracovať.
  • Na druhý deň vylejte vodu z nádoby, zalejte ich čistou vodou (približne 1,5 litra) a rozmixujte tyčovým mixérom do podoby kaše. Vďaka tomu, že boli celú noc vo vode, bôby nádherne zmäkli a malo by to ísť hladko. Kašu premiestnite do veľkého hrnca, položte na kachle alebo sporák a zalejete piatimi litrami vody.
  • Po chvíľke varenia sa na povrchu vytvorí dosť hutná pena. Nezľaknite sa, jednoducho ju stiahnite lyžicou preč. Po vytvorení peny viete, že je potrebné odstaviť hmotu zo sporáka a nechať desať minúť postáť bez ohňa.
  • Po tomto časovom úseku opäť položte hrniec na sporák či kachle a priveďte do varu. Zatiaľ si pripravte čistý hrniec so sitkom, alebo najlepšie hrniec vystlaný monofilom či látkou, a horúcu hmotu cez ňu prelejte.
  • V tomto štádiu ste získali dve suroviny – sójové mlieko a sójovú drť. Túto drť čo najviac stláčajte, aby ste získali čo najsuchšiu hmotu, tým vám zostane veľa sójového mlieka, s ktorým budete ďalej pracovať. Drť môžete dať sliepkam, ak ich čírou náhodou chováte.
  • Mlieko oddelené od drti položte opäť na kachle a zasýrte zmesou (300 ml studenej vody + citrónová šťava + balzamikový ocot). Túto zmes lejte do sójového mlieka po častiach, najlepšie na dva alebo tri razy.
  • Neustále jemne miešajte dookola. Na záver odstavte mlieko z ohňa a nechajte 5 minút stáť a chladnúť.
  • Zhruba po spomínaných piatich minútach zreteľne uvidíte vysýrenú sójovú bielkovinu a čistú vodu.
  • Opäť všetko prelejte cez látku, aby ste prepasírovali hmotu a oddelili ju od vody. Následne je potrebné túto tuhú zmes hodinu lisovať. Najlepšie to bude v lise na tvaroh, ale ak ho nemáte, čo väčšina z nás nemá, postačí, ak prepasírovanú hmotu niečím poriadne zaťažíte a takto necháte hodinu pôsobiť.
  • Po hodine môžete vybrať vzniknuté tofu z plachty a krájať na tenké plátky.
Tofu nákyp
Prečítajte si tiež:

Tofu nákyp

Ako správne skladovať tofu?

Podobne ako syr mozzarella, ktorý sa kvôli zachovaniu čerstvosti predáva vždy vo svojom náleve, tofu obsahuje svoj kúpeľ tiež. Ak sa vám stane, že nespotrebujete celý balíček, môžete ho ponechať v chladničke „len tak“, avšak vydrží vám pomerne krátko, sotva do druhého dňa. Ak ho chcete spotrebovať o pár dní neskôr, nevyužité tofu uložte v chladničke do šálky s čistou vodou, pričom túto vodu denne meňte. Poistíte si jeho čerstvosť na ďalšie 3 - 4 dni.

Nebojte sa tofu zmrazovať!

Áno, zmení svoj vzhľad, pretože bude pevnejšie a vytečie z neho viac srvátky. Dokonca, i jeho farba bude svetlejšia než pôvodná biela. Jeho nutričné hodnoty však ovplyvnené nebudú, a zároveň zmrazením niekoľkonásobne predĺžite jeho trvanlivosť.

Ak sa vám nechce vymýšľať zložité recepty, tofu sa dá pripraviť jednoducho a veľmi rýchlo tak, že ho nakrájate na kocky, prudko osmažíte na kvalitnom sezamovom oleji, necháte mierne vychladnúť, pokvapkáte sójovou omáčkou, prípadne bylinkami a v priebehu pár minút máte zdravé a chutné jedlo. 

Šalát s pikantným tofu
Prečítajte si tiež:

Šalát s pikantným tofu