Umeboshi – poklad z východu

Redakcia | 22. marec 2018
Umeboshi – poklad z východu

Japonská špecialita umeboshi je malým zázrakom. Malé sušené slivky pochádzajú z Číny, avšak svoje pevné miesto majú najmä v Japonsku, kde sa vynikajúco darí ich pestovaniu. Umeboshi dokážu liečiť celý rad ochorení – pomôžu pri tráviacich ťažkostiach, uvoľnia od stresov, liečia nachladnutie. Objavte s nami ich liečivé účinky!

Umeboshi nie je novinkou

Ume znamená v preklade slivka a umeboshi naznačuje jej sušenú podobu. Umeboshi patrí pôvodne do botanickej kategórie marhúľ, avšak, skôr sa s ňou stretnete v spojitosti so slivkami. Umeboshi sú v ázijskom svete známe už viac ako 10 storočí a podávali sa najmä v ranných hodinách. Voľakedy slúžili výhradne ako prírodný liek. Kyselina, ktorú obsahujú, prečisťovala črevá od nánosov, dodávala silu a udržala zdravý imunitný systém. Práve preto ju pravidelne konzumovali samurajovia, ktorí jej vďačili za svoju odolnosť a bojovnosť. Samurajovia dokonca verili, že plody dokážu odháňať smrť.

Prvé záznamy o umeboshi siahajú až do starovekej Číny. Možno budete prekvapení, že už pred tisícročiami poznali východné civilizácie silné účinky tejto jedinečnej plodiny. Sušené a mimoriadne zdravé slivky sa čoraz viac dostávali aj do bežných japonských domácností. Veľmi obľúbeným je dodnes čaj s umeboshi. Silný zelený, s prídavkom sušených plodov a riasy kombu. V súčasnosti je ich využitie ešte pestrejšie a stretnete sa s jeho rôznymi podobami. Chutná je trebárs ryža s umeboshi, rezance, alebo pestrá paleta omáčok.

Cesta k jedinečnej potravine

Príprava umeboshi nie je jednoduchá a v našich zemepisných končinách pestovanie ani netreba skúšať. Zelené plody, ktoré zo stromov opadávajú koncom jari, sú totiž jedovaté a až následný proces spracovania z nich robí zdravú a jedinečnú potravinu.

A ako to celé prebieha? No nič ľahké to, veru, nie je. Po dôkladnom umytí sa plody sušia na špeciálnych rohožiach a trvá to niekoľko dní a nocí. Aby toho nebolo dosť, naložia sa potom do špeciálnych drevených sudov, kde spolu so soľou a lístkami byvolej trávy zrejú niekoľko ďalších mesiacov. Až potom sú pripravené na priamu konzumáciu. Vedľajším produktom spracovania je aj umeocot, ktorý je vlastne koncentráciou štiav vytekajúcich z plodov počas dozrievania. Umeocot je silným extraktom s mimoriadne pozitívnymi vlastnosťami pre ľudský organizmus.

Umeboshi v domácej lekárničke

Hlavným pozitívom sliviek umeboshi je najmä ich vplyv na správne trávenie. Umeboshi prečisťujú črevá od nánosov a významne bránia prekysleniu organizmu. Majú schopnosť neutralizovať kyseliny, sú silne zásadité. Dokážu tak liečiť hnačku, ale aj zápchu súčasne. Ovplyvňujú vyprázdňovanie a v japonskej kultúre majú svoje miesto ako prvá pomoc pri pálení záhy. Oceňované sú aj pre vlastnosť podporiť vylučovanie toxínov z tela.

Tým, že zabezpečia posilnenie buniek pečene a obličiek, zlepšia ich výkonnosť a tým aj proces detoxikácie organizmu. Podstatou liečebných účinkov umeboshi je vysoká koncentrácia kyseliny citrónovej. Tá podporuje nielen trávenie, ale organizmu dodáva aj vitamín C, jeden z hlavných pomocníkov celkovej obranyschopnosti.

Taktiež má dar prečistiť obličky a po prijatí do tela poslúži aj vašej pečeni, v ktorej narobí poriadky s toxínmi a odpadmi. Očisťuje aj lymfatický systém. Ten hrá v tele dôležitú úlohu. Odstraňuje jedovaté splodiny vznikajúce v tele v priebehu metabolických procesov, ktoré do organizmu vstupujú z vonkajšieho prostredia. Absorbuje aj prebytočné tekutiny a stará sa o ich návrat naspäť do krvného riečiska.

Ako na to s konzumáciou?

Umeboshi sa užíva rôzne. Odporúčané množstvo pri prevencii je podávať pol slivky trikrát týždenne v ranných hodinách. Konzumovať môžete umeboshi priamo, ale je možné ho pridávať aj do jedál. Hodí sa trebárs do šalátov, jogurtu, alebo do ryže ako ozdoba. V Japonsku je obľúbeným prídavkom do zelených čajov. Často sa zvykne v mažiari roztlačiť na kašu a pridať ku koncu do prívarkov, polievok, alebo teplých omáčok.

Dostupná je i ume-sho, teda pasta z umeboshi, sójovej omáčky a vody, ktorá v primeranom množstve slúži ako zdravé a chutné dochucovadlo. Zo spracovaných potravín sa však častejšie stretnete s umeoctom. Je to vlastne šťava vytekajúca z plodov pri procese dozrievania. Umeocot má rovnaké účinky ako samotné umeboshi slivky. Umeocot pokrm skôr osolí ako okyslí, a preto je vhodný viac do teplých pokrmov ako na šalát. Proti gustu však žiaden dišputát, možno si miesto vo vašej kuchyni nájde práve ako originálna zálievka.

100 gramov sušených umeboshi si v špecializovaných obchodoch môžete zakúpiť približne za 4 eurá. Sušené plody síce vedľajšie účinky nemajú, ale v príliš veľkom množstve môžu pôsobiť laxatívne.