Už ste ochutnali pštrosie mäso? Síce diétna, no drahá delikatesa.

Už ste ochutnali pštrosie mäso? Síce diétna, no drahá delikatesa.

24.6.2017 v kategórii Výživa, autor Jana Trundová foto: iStock.com

Pštrosie mäso je mimoriadne diétne, rátajte však s tým, že je to drahá špecialita a tiež musíte počítať so silnejšou arómou, zodpovedajúcou zverine.

Drahá špecialita cenená labužníkmi aj lekármi. Je dôkazom, že červené mäso môže byť s ohľadom na obsah cholesterolu zdravšie ako biele, je na tom totiž lepšie. Pštrosie mäso je mimoriadne diétne, 100 g mäsa obsahuje len 94 kalórií a svalovina má v priemere iba okolo 0,3 % tuku, pritom nejde o mäso nepríjemne suché.

Kvalitné mäso je krehké, sýtych červených odtieňov, musíte počítať so silnejšou arómou, zodpovedajúcou zverine. Dôležité je, aby ste mu neuberali na šťavnatosti pri tepelnej úprave, a ak ho získate mrazené, rozmrazujte ho rozbalené.

Oplatí sa pred prípravou postupne zvyšovať okolitú teplotu, lepšie rozvinie svoje chuťové možnosti. Navyše, rado na seba berie rôzne chuťové podoby.

Ak ho pripravujete s korením typickým pre zverinu, bude sa chuťou blížiť zverine, s typickými ázijskými prísadami z neho pripravíte skvelé pokrmy ázijského typu, a keď si vystačíte s korením a soľou, máte variácie na hovädzie.

Čítajte tiež: Hovädzie a teľacie mäso. Ktoré v jedálničku preferovať? Triky pre skvelý steak.

O pštrosovi sa niekedy hovorí, že je to vlastne hlavne prerastená morka, ale počítajte s tým, že v kuchyni má bližšie k hovädziemu, pritom jeho varenie trvá dlhšie. Tak, ako u ostatných druhov mäsa platí priama úmera, čím mladší kus, tým kratšie varenie.

TIP:

Steaky z pštrosa budú vynikajúce, ak budete rešpektovať jednoduché pravidlo:

  • Na hrubostennej panvici poriadne rozohrejte olej a mäso prudko z oboch strán orestujte.
  • Potom ho krátko dopečte pri teplote približne 80 stupňov Celzia.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Nechutí vám mäso? Skúste napríklad tieto vegetariánske maličkosti.

Komentáre