VANILKA - umelá, či prírodná? A čo tak vlastná vanilková esencia?

Diana Mašlejová | 15. február 2017
VANILKA - umelá, či prírodná? A čo tak vlastná vanilková esencia?

Aztékovia využívali lahodnú chuť vanilky v jej prírodnej forme, zatiaľ čo u nás sa udomácnila umelá náhrada – vanilkový cukor.

Vanilka ako liečivo dávnych kmeňov

Na život pôvodných obyvateľov Južnej Ameriky mala vanilka zásadný vplyv. Aztékovia ju využívali ako blahodarný nápoj na rozprúdenie životnej energie a ochucovadlo kakaových bôbov. Podmanivú a lahodnú chuť vanilky však používali v jej prírodnej forme, zatiaľ čo u nás sa udomácnila náhrada – vanilkový cukor. Ten je však vyrobený z vanilínu a na pravý vanilkový struk sa nemôže chytať.

Aztékovia pomocou vanilky znižovali napríklad horúčku, podporovali ňou sexuálny apetít a zmierňovali bolesti hlavy.

Umelá a prírodná vanilka

Nakoľko je vanilka po šafrane druhým najdrahším korením sveta a jej pestovanie je náročné a zdĺhavé, v európskej kuchyni sa ujala najmä spomínaná syntetická náhrada. Ak však chcete svoju sladkú kuchyňu ochutiť tak, ako to má byť, investujte do pravých vanilkových strukov.

Ak aj semiačka využijete, prázdne struky nevyhadzujte. Dajte ich do nádoby, zasypte cukrom a uzavrite. O pár dní máte ten najlepší vanilkový cukor.

Inšpirujte sa: Ako si pripravíte vlastný domáci voňavý krém s vanilkou?

Vlastná vanilková esencia

Samotnú vanilkovú esenciu môžeme využívať pri varení, ako aj do kúpeľov, telových krémov, vonných sviečok, či na prevoňanie bielizne v skrini. Výroba domácej esencie navyše nie je zložitá.

Stačia na ňu dva vanilkové struky a jeden deciliter kvalitného oleja. Zmes rozmixujeme, uzatvoríme v nádobe a každý deň trocha pretrepeme. Po týždni môžeme extrakt používať všade tam, kde potrebujeme.

Vanilka - šup do koláča

Pri výbere pravej vanilky do sladkých dobrôt máme na výber z viacerých variantov. Za najkvalitnejšiu sa považuje:

  • jemná a lahodná burbonská vanilka
  • vzácna a aromatická je tahitská vanilka
  • obľúbená je i sladká mexická vanilka

Ak pri pečení nemáme čas vanilkové struky spracovať, môžeme si zaobstarať špeciálnu vanilkovú pastu, ktorá dnes nechýba vo výbave každého cukrára. Vanilková pasta je vyrobená priamo so semienok, má bohatú chuť a textúru ako melasa.

30 gramov pasty v tube stojí približne 5 Eur a jej využitie je veľmi rozmanité. Nehodí sa síce do kúpeľa, alebo do domácich kozmetických prípravkov, ale do pudingov, zákuskov, zmrzliny, či krémov je vynikajúca.

Čítajte tiež: Využite vanilku naplno. Napríklad...