Zelený, biely, či čierny? Ponorte sa s nami do sveta čaju

Redakcia | 24. máj 2017
Zelený, biely, či čierny? Ponorte sa s nami do sveta čaju

Čajový svet je skutočne veľký a rozmanitý. Čaj na chudnutie, na pleť, na energiu a vitalitu, na spanie, na pamäť, prekrvenie... Je ich také množstvo, že človek má často problém si vybrať.

Pre laika, ktorý sa o čaje nikdy veľmi nezaujímal, môže byť svet čaju neprehľadný a zmätočný. Existujú rôzne druhy čaju. Delia sa podľa:

  • ich pôvodu (Čína, India, Afrika, Južná Amerika...)
  • oblasti pestovania v danej krajine
  • podľa času zberu (jar, leto, jeseň, zima)
  • spôsobu spracovania, ale aj prípravy

Pre lepšiu orientáciu vo svete čajov prinášame jednoduchý prehľad tých najobľúbenejších podľa ich pôvodu a spracovania. Povieme vám, čo sa v nich skrýva a ako vám môžu pomôcť.

Zelený čaj – čaj mladosti

Hovorí sa mu tiež pravý čaj, zelené zlato z východu, čaj mladosti, ale tiež nápoj bohov. Je zdravým a zároveň veľmi chutným a osviežujúcim nápojom rôznych príchutí, ktorý je veľmi obľúbený. Jeho každodenné pitie prispieva k zdravému životnému štýlu.

Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, čím pozitívne pôsobí na ľudský organizmus:

  • vysoký obsah vitamínu C
  • je bohatý na antioxidanty
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu
  • priaznivý vplyv na cukrovku, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, infekčné ochorenia
  • napomáha pri redukcii váhy, pri trávení a dokonca spomaľuje proces starnutia
  • je vedecky dokázané, že má antioxidačné a protirakovinové účinky, čiže sa používa aj ako prevencia rakoviny.

Jeho každodenné pitie má preventívny účinok na ľudský organizmus. Najväčším producentom zeleného čaju je krajina jeho pôvodu − Čína. 

TIP
Dnes je na trhu široká paleta príchutí zeleného čaju. Skúste zakaždým inú príchuť a ak vám doteraz tento druh čaju príliš nechutil, možno si nájdete pre seba ten správne ochutený. 

Čierny čaj – taká klasika

Osviežujúci, energetický a najobľúbenejší európsky čaj. Jeho chuť, účinok a sila závisí od spôsobu prípravy a času lúhovania.

Typickú trpkú chuť čierneho čaju zabezpečujú triesloviny. Obsahuje kofeín (resp. teín), ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, ale zároveň nezaťaží krvný obeh a srdce.

Zároveň podporuje činnosť tráviacich orgánov, dokáže odbúrať škodlivé látky z tela a tiež odbúrava tuk. Medzi hlavných producentov čierneho čaju patrí India.

TIP
Ideálna doba lúhovania čierneho čaju je 2-5 minút. Ak je lúhovanie dlhšie, čaj je horký, ak kratšie, je slabý.

Biely čaj – čaj pre labužníkov

Hovorí sa o ňom ako o gurmánskom a veľmi lahodnom nápoji. Je bezfarebný a má jemnú prírodnú chuť (vyrába sa z vrchných a nerozvinutých mladých čajových lístkov).

Zo všetkých čajov (hovoríme o pravých čajoch) obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky a je vhodný na každodenné pitie.

Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.
Často je prirovnávaný k zelenému čaju, ktorý v obľúbenosti rýchlo dobieha. Pitie bieleho čaju vám pomôže pri znižovaní telesnej hmotnosti, znižovaní cholesterolu, podporí činnosť obličiek. Krajinou pôvodu tohto čaju je Srí Lanka, Čína a India.

TIP
Tento typ čaju u nás ešte nepatrí k bežne používaným a známym tak, ako napr. zelený čaj, preto by bol vhodný aj ako dar pre blízku osobu.
Skúste: Sila afrického čaju a rias - porazte oxidatívny stres!