Žihľava v kuchyni? Nebojte sa experimentovať, bude vám chutiť!

Diana Mašlejová | 12. apríl 2017
Žihľava v kuchyni? Nebojte sa experimentovať, bude vám chutiť!

Stavte na žihľavovú exotiku.. Omeleta, polievka, či šalát. Do rôznych jedál môžete žihľavu pridávať a ozdraviť tak svoj jedálniček.

Do ranného smoothie? Perfektné.. Určite ochutnajte!

Skúsili ste si niekedy pripraviť omeletu so žihľavou?

Chutí vynikajúco – rovnako ako žihľavový prívarok, ktorý pripravíte podobne ako ten špenátový. Pŕhlivých účinkov sa obávať nemusíte, po ponorení do horúcej vody ich rastlina ihneď stráca.

Ľahká chuť žihľavy sa výborne hodí aj do polievok

Dobre umyté a posekané žihľavové lístky opečieme na masle. Následne pridáme strúčik cesnaku, soľ a vodu. Zahustíme ovsenými vločkami a varíme asi 5 minút. Napokon polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame biely jogurt.

Šalát so žihľavou je viac ako exotika

Čerstvý šalát si pripravíte nasekaním či odtrhnutím mladých lístkov, ktoré premiešate spolu s nastrúhanou mrkvou. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a jogurt, okoreňte a osoľte. Šalát obohatí i nakrájané varené vajíčko alebo tuniak.

Zdravie na tanieri bude chutiť skvele!

Žihľavová šťava

Čistenie pečene je proces, ktorý neraz opomíname. So žihľavovou šťavou tento dôležitý orgán podporíte i očistíte. Čerstvú vňať či lístky treba rozmixovať a prepasírovať cez gázu. Šťava priaznivo stimuluje tvorbu červených krviniek, prečisťuje krv a lieči nervové ťažkosti.

Cenný chlorofyl, zelený pigment obsiahnutý v rastline, pôsobí antibakteriálne, ničí plesne a čistí organizmus. Zlepšuje napríklad zrak, revitalizuje cievny systém, uľaví pri bolestiach hrdla či zlepšuje kvalitu krvi.

Pŕhlenie POMÔŽE

Trápia vás studené končatiny, bolesti svalov či kĺbov? Keď si nabudúce pôjdete nazbierať žihľavu, vyberte sa k nej bez ochranných rukavíc, alebo sa ňou veľmi jemne nechajte popŕhliť. Nepríjemný pocit, keď koža reaguje a nabieha lokálny opuch, vám za odmenu prinesie zmiernenie problémov. Do organizmu sa cez pokožku dostáva histamín a iné zložky, špecifické práve pre žihľavu, ktoré ihneď rozprúdia krv a zahrejú danú oblasť.

Čítajte tiež: ŽIHĽAVA - pomôže organizmu vrátiť sa do rovnováhy.