5 otázok a odpovedí, ktoré vás zaujímajú o parfumoch

Zuzana Vrecková | 16. september 2017
5 otázok a odpovedí, ktoré vás zaujímajú o parfumoch

Rovnaký parfum sa na každom z nás bude rozvíjať inak. Najdôležitejší faktor, ktorý to ovplyvňuje, je teplota pokožky. Čo ešte má spoločné typ našej pokožky s faktom, ako bude voňať parfum?

Kde je najlepšie vôňu pri jej aplikovaní testovať?

Prvú vôňu aplikujte na vnútorné zápästie. Po pár minútach aplikujte ďalšiu na druhé zápästie. Tretiu môžete naniesť na vnútornú stranu lakťa. Neskúšajte v parfumériách viac ako tri vône, nemalo by to žiaden účinok, tie by totiž už zmiatli vaše zmysly.

Čítajte tiež: Aký parfém používate? Vôňa vás prezradí.

Aký vplyv má vôňa na psychiku?

Výrazný. Bolo vedecky dokázané, že niektoré vône sú upokojujúce (harmanček či levanduľa) a iné zas stimulujúce (bergamot a neroli).

Ako je možné, že zakúpený parfum vonia inak pri skúšaní v parfumérii ako doma?

Vôňa je totiž silne závislá na prostredí. V parfumérii má na ňu vplyv klimatizácia, zmes z iných skúšaných voňaviek a najmä váš nedostatok času čakať, kým sa plne rozvinie. Najlepšie je objednať si domov pár maličkých vzoriek vo fľaštičkách a vyskúšať si ich počas dňa.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Voňavá terapia – aromaterapia

Prečo na mne vonia parfum inak ako na kamarátke?

Rovnaký parfum sa na každom z nás bude rozvíjať inak. Najdôležitejší faktor, ktorý to ovplyvňuje, je teplota pokožky. Pridružujú sa k tomu aj gény, typ našej pokožky, strava, lieky a stres.

Čo má spoločné typ našej pokožky s faktom, ako bude voňať parfum?

Ľudia so suchšou pokožkou si budú musieť aplikovať vôňu častejšie, nakoľko sa do nej rýchlejšie vstrebe. Naopak, mastnejšia pleť udržuje vôňu dlhšie vďaka oleju, ktorý v pokožke rozpúšťa molekuly parfumu.

Čítajte tiež: Vyrobte si svoj vlastný parfum