Aké poklady vlašské orechy ukrývajú? Možno budete prekvapení...

Diana Mašlejová | 19. máj 2022
Aké poklady vlašské orechy ukrývajú? Možno budete prekvapení...

V našich zemepisných šírkach sú dostupné vo vynikajúcej kvalite. Vďaka vysokému obsahu minerálov a stopových prvkov sú vlašské orechy vhodné nielen na konzumáciu, ale aj na vonkajšie použitie. Aké ďalšie poklady vlašské orechy ukrývajú?

Vlašské orechy naštartujtú uvažovanie

Počuli ste už o teórii, že príroda vhodnosť svojich darov označuje? Tak napríklad vlašský orech, nápadne pripomínajúci ľudský mozog, skutočne tento orgán podporuje a ochraňuje. Istý profesor z Harvardu dlhodobo skúmal vplyv vlašských orechov a omega-3 mastných kyselín na náš mozog a dopracoval sa k zaujímavým výsledkom.

Pravidelná konzumácia orechov stimuluje dobrú náladu a obmedzuje pocity frustrácie, úzkosti a smútku. Omega-3 tuky tiež zrýchľujú komunikáciu buniek a tým zlepšujú našu pamäť a koordináciu. Navodzujú príjemné pocity a štartujú tvorbu dopamínu a serotonínu, kľúčových látok dobrých pocitov a šťastia.

orechy, vlašské orechy, vlašské, uvažovanie, pamäť

Chutný a zdravý olej z vlašských orechov

Z vlašských orechov je v súčasnosti dostupný aj vynikajúci, za studena lisovaný olej. Obsahuje rovnaké prospešné látky ako samotné plody a vďaka vitamínu E zabezpečí krásnu a zdravú pokožku, imúnnejšiu voči prejavom starnutia.

Výborný je aj ako pomocník pri problémoch s mužskou potenciou, či poklesnutou chuťou na telesné radovánky.

Osoží aj ľuďom, ktorých častejšie trápia bolesti kĺbov. Môže sa pridávať do šalátov, či iných jedál, ale je vhodný aj na vonkajšie použitie. Trebárs ako masážny prostriedok na rekonvalescenciu tela a na suchú ekzematickú pokožku.

Pokiaľ si často fénujete či žehlíte vlasy, orechový olej ich pomôže ozdraviť a ochrániť ich štruktúru. Prinesie aj úľavu namáhanej, či vysušenej pokožke hlavy. Stačí, ak ho do dlane nanesiete v primeranom množstve a masážnymi pohybmi votriete do pokožky a vlasov. Po štvrťhodinovom pôsobení zmyte vlažnou vodou a o regeneráciu máte postarané.

vlašské orechy, orechy, vlašské, uvažovanie, pamäť

Orechové listy

Menej známe je využitie listov z vlašského orecha. Majú antiseptické účinky a nálev z nich sa používa ako kloktadlo pri bolestiach hrdla a zápaloch ústnej dutiny. Pridaním do teplého kúpeľa zase liečia nadmernú potivosť nôh a zabraňujú tvorbe rôznych plesní a kožných chorôb.

Čaj z orechových listov si pripravíte zosušením hrste listov a zaliatím jednej čajovej lyžičky podrvených listov vriacou vodou. Nechajte lúhovať a popíjajte čerstvý pri tráviacich problémoch, zápche, nechutenstve, alebo na prečistenie krvi.