Ako často cvičiť hypopresívnu metódu a prečo je tak dôležité zaradiť ju do tréningu?

Dagmar Baluchová | 31. október 2017
Ako často cvičiť hypopresívnu metódu a prečo je tak dôležité zaradiť ju do tréningu?

Cvičenia, ako je beh, posilňovanie, dvíhanie činiek, ale i taký smiech, kašeľ..., zvyšujú tlak v bruchu, a to má negatívny dopad na ľudské telo. Je dôležité cvičiť hypopresívnu metódu a zaradiť ju do tréningu. Ale ako často?

Ak chceme dosiahnuť viditeľné výsledky, odporúčam hypopresívnu metódu cvičiť 2x týždenne po dobu 20 – 30 minút. Približne po 4 týždňoch cvičenia môžeme intenzitu zvyšovať každý druhý deň a ak máme čas a chuť, tak postupne pokojne aj každý deň.

Je lepšie sa cvičeniu venovať naozaj minimálne 20 minút a všetky pozície urobiť naraz. Zámerom je, aby dostal mozog veľkú dávku informácií a telo si cviky osvojilo. Metóda je náročná, čo sa týka technickej a vytrvalostnej stránky.

Čítajte tiež: Hypopresívna metóda – cesta (nielen) k plochému brušku

Preto by som odporučila všetkým, čo chcú s cvičením začať, aby využili osobných trénerov, ktorí túto metódu poznajú a venujú sa svojim zverencom individuálne. Na skupinových tréningoch nie je toľko času a niekedy môže trvať dlhšie, kým sa človek danú pozíciu poriadne naučí.

Prečo je tak dôležité zaradiť ju do tréningu?

Ďalej by som odporučila zahrnúť metódu do všetkých fitnes tréningov, a to vždy na ich konci. Bohužiaľ, aj beh a posilňovanie, napr. v dnešnej dobe obľúbený crossfit, zvyšujú vnútrobrušný tlak.

Bude vás tiež zaujímať: Spoznajte pozitívne účinky hypopresívnej metódy. Pre koho je vhodná?

Aby sme tento tlak vykompenzovali a mali naozaj kompletný tréning, ktorý nebude mať negatívny vplyv na naše telo, môžeme zahrnúť hypopresívnu metódu po vydýchaní a natiahnutí na záver a cvičiť aspoň 15 minút.

K cvičeniu nie je potrebné nič špeciálne, postačí pohodlné oblečenie a podložka na cvičenie. Odporúčam necvičiť hneď po jedle a večer pred spaním. Pre mňa osobne je najlepší čas na cvičenie ráno. Nemám ešte plný žalúdok a cvičenie ma krásne naštartuje.

Mohlo by vás zaujímať: Nie ste si istá, či sa diastáza netýka ja vás? Urobte si domáce samovyšetrenie