Bojujete s diastázou? Zverte sa na začiatku odborníkovi

Martina Pašková | 1. november 2017
Bojujete s diastázou? Zverte sa na začiatku odborníkovi

Veľa žien, ktoré trápi diastáza sa podujme na domácu liečbu, pričom využívajú najmä sťahovací pás a praktizujú cvičenia nájdené na internete. Mimo odborného dohľadu však boj s rozostúpením nemusí byť efektívny. Do témy nás zasvätila vyštudovaná fyzioterapeutka Mgr. Zuzka Pavlechová zo špecializovaného rehabilitačného centra Vitalclinic.

Čítajte: Čo je diastáza priamych brušných svalov a ako vzniká?

Ako liečba prebieha v špecializovaných centrách?

„Proces boja s diastázou u nás vo VITALCLINIC začína vstupným vyšetrením – funkčnou diagnostikou pohybového systému, kde v prvom rade zisťujeme, či máte diastázu a v akom rozsahu.

V rámci tohto vstupného vyšetrenia vám vykonáme testy na hlboký stabilizačný systém, ukážeme a vysvetlíme funkciu a dôležitosť bránicového dýchania a správneho zapojenia brušného svalstva, vysvetlíme mechanizmus vzniku diastázy a jej vplyv na pohybový systém, vysvetlíme kontraindikácie niektorých cvikov a ukážeme dôležitosť práce s vnútrobrušným tlakom.

Následne odporučíme ďalší postup rehabilitácie. Cviky vás postupne naučíme, takže si neskôr budete vedieť správne zacvičiť aj doma. Nikdy nevolíme tie isté cvičenia, k mamičkám pristupujeme individuálne.

Každý človek je iný, každá mamička má iný rozmer diastázy, každá inak rozumie cvikom a každá sa inak rýchlo učí. Zásady správneho cvičenia sú však rovnaké,“ hovorí fyzioterapeutka.

Mohlo by vás zuajímať: Cesta za štíhlym bruchom - keď už ani cvičenie a strava nepomáha.

Jedným z chirurgických riešení problému je aj invazívna metóda, abdominoplastika. O čo ide a kedy je nutná? „Abdominoplastika je tiež riešenie, ale chirurgický zákrok si určite treba poriadne zvážiť.

Každý operačný zásah znamená porušenie tkaniva, lebo operatér musí narezať brušné svaly, čo následne znamená určitý čas hojenia, vznik jazvy a regeneráciu svalov.

Prečítajte si tiež: Zacvičte si Pump! Rýchlo a efektívne redukujte tuk, vyformujte svalstvo!

Väčšinou sa robí už iba plavkový rez ako pri sekcii, ale to je vždy na konkrétnom chirurgovi. Z osobných skúseností by som však určite odporúčala a uprednostnila konzervatívnu liečbu, a teda radšej cvičenie. V prípade, ak je k diastáze pridružená akútna operačná hernia, má zákrok, samozrejme, svoje opodstatnenie.

Plastického chirurga môžete navštíviť, ak sa vám podarilo diastázu cvičením poraziť, ale zostal problém s ovísajúcou kožou. Ja však odporúčam cvičiť, cvičiť, cvičiť,“ radí Zuzka.

Nie ste si istá, či sa diastáza netýka ja vás? Urobte si domáce samovyšetrenie