Dá sa cvičením predísť bolestivým kŕčom počas menštruácie?

Zuzana Vrecková | 4. júl 2017
Dá sa cvičením predísť bolestivým kŕčom počas menštruácie?

Už na strednej škole sme robili chybu, keď sme sedeli na telesnej výchove na lavičke s ospravedlnením, že máme bolesti. Pohyb je na zničenie kŕčov najlepší liek, pretože rozprúdi krv v celom tele.

Cvičenie počas menštruácie. Áno alebo nie?

Pravidelným pohybom mnohonásobne znižujete bolesť počas menštruácie, nakoľko sa dostatočne zvýši tepová frekvencia, prekrvuje sa panva, a to pomáha predchádzať kŕčom.

Patria sem najmä tzv. aeróbne cvičenia (beh, beh na lyžiach, cykloturistika, nordic walking, plávanie, rotopédy a iné trenažéry, tanec, skupinové cvičenia).

Mohlo by vás zaujať: Prečo kombinovať aeróbne, silové a relaxačné cvičenia?

Na chodidlách máte akupresúrne body, ktoré sú spojené s orgánmi v oblasti panvy. Body v priehlbinách na oboch stranách piat jemne stlačte palcom a končekmi ostatných prstov. Opakujte niekoľko minút.

CVIKY PROTI BOLESTIVÝM KŔČOM

ZAJAC

Vyskúšajte cvik známy z jogy ako poloha zajac. Kľaknite si a oprite sa o päty. Čelom sa dotknite podlahy a ruky vystrite pred seba. Zavrite oči. Vydržte v tejto polohe dovtedy, kým nepocítite úľavu.

SVIEČKA

Ľahnite si na chrbát, zdvihnite trup aj nohy do mierne upravenej sviečky, keď váha bokov spočíva na rukách. Prudko sa nadýchnite a vydýchnite, striedavo ohýbajte a naťahujte chodidlá. Kolená sú prepnuté. S pokrčením pravej špičky smerom dolu k tvári vydýchnite, s pokrčením ľavej špičky sa nadýchnite.

PREDKLON V SEDE

Sed s natiahnutými nohami, vyrovnaný chrbát. Ľavú nohu pokrčte, päta smeruje medzi nohy, koleno nechajte klesnúť k zemi. Vzpažte a ruky dajte na seba, vytiahnite sa do výšky a trup pootočte k natiahnutej nohe.

Nádych, a potom s výdychom predklon, pravá ruka uchopí prsty pravej nohy a ľavú položte cez ňu. Prudko sa nadýchnite a vydýchnite, s nádychom pritiahnite chodidlo k telu, s výdychom prepnite špičku. Opakujte s druhou nohou.

DYNAMICKÉ OTÁČANIE CHRBTICE

Posaďte sa so skríženými nohami, chrbát je rovný. Dlane spojte pred telom vo výške ramien a zachyťte ich pevne do seba. Privrite oči. S nádychom svižne otočte trup vľavo a súčasne ťahajte ľavý lakeť vzad, pohľad smeruje cez ľavé rameno dozadu. S výdychom opakujte na pravej strane.

SAMBA (HÚPANIE BOKOV)

Postavte sa na šírku bokov, prepleťte ruky za hlavou, kolená mierne pokrčte. Teraz sa začnite pohupovať v bokoch v rytme dynamického dychu, s výdychom jednu nohu pokrčte, tým poklesne jeden bok, druhá noha zostane prepnutá, s nádychom opačne.

Zopakujte na druhej strane. Trup je v pokoji, pohybujú sa len boky a nohy. Tento cvik uvoľňuje napätie v oblasti panvových orgánov.

Čítajte tiež: Ako prežiť bolestivú menštruáciu? Tieto babské rady pomôžu.