Jazvy – nepríjemné pamiatky na poranenia

redakcia FIT štýl | 14. apríl 2017
Jazvy – nepríjemné pamiatky na poranenia

Jazvy alebo pamiatky na poranenia, ktorými sa asi môže „pochváliť“ každý. Jednoducho občas nie všetko dopadne tak, ako by malo... a značky na koži, ktoré aj po doliečení zostanú, sú často zdrojom psychických alebo estetických problémov, no môžu byť aj výrazným obmedzením pri rôznych aktivitách.

Prečo vlastne jazva vzniká

Jazva vzniká ako následok porušenia kože pri poranení, chirurgickom zákroku, popálení alebo napríklad aj ako hlboký zápal po akné. Jej vytvorenie je súčasťou prirodzeného hojenia sa pokožky. To, ako jazva bude vyzerať, závisí od mnohých faktorov, napr.:
  • samotný vznik poranenia a tiež jeho charakter a rozsah
  • genetické dispozície: hojenie rany a následný vznik jazvy je veľmi individuálny, u každého pacienta je priebeh, dĺžka hojenia a výsledná jazva iná
  • starostlivosť o jazvu po poranení
  • miesto na tele, kde jazva vznikla (každé miesto na tele je inak zaťažované)
  • vek človeka: u starších ľudí sa zvyčajne jazvy a poranenia kože hoja pomalšie
  • vznik infekcie pri hojení, ktorá môže negatívne ovplyvniť výsledný vzhľad jazvy
  • či jazva vznikla po akútnom chirurgickom zákroku alebo po plánovanom estetickom výkone
Mohlo by vás zaujímať: VRÁSKY, strašiak každej pleti. Čo by ste mali vedieť?

Liečba jaziev

Dôležité  je uvedomiť si, že úplné odstránenie jazvy nie je možné, no pomocou vhodne zvolenej a čo najskôr aplikovanej liečby môžeme docieliť, že jazva bude naozaj nenápadná. O vhodných prípravkoch a postupe liečby vždy musí rozhodnúť dermatológ, chirurg, plastický chirurg, a v prípade poranení, ktoré bránia pohybu aj rehabilitačný lekár.

So samotnou liečbou je možné však začať až po úplnom zahojení  poranenia. Produkty určené na liečbu jaziev nesmieme preto nikdy aplikovať do otvorených rán. Čerstvé jazvy by sa mali udržiavať podľa možnosti bez napätia, aby sa predišlo ich rozšíreniu.

Krásna pleť s medom

Hydratácia pre liečbu jaziev je dôležitá

Už z historických záznamov liečiteľov a bylinkárok vieme, že na zabránenie vysúšania jaziev používali v minulosti napr. tinktúru zo skorocelu, med, olej z ľubovníka alebo aloe vera. Dôležitosť hydratácie pri liečbe jaziev je teda doslova historicky overenou záležitosťou.

Medzi moderné, často odporúčané prípravky na liečbu jaziev patrí aj gél s výťažkami z cibule, s alantoínom a heparínom. Látky, ktoré obsahuje majú protizápalové a chladivé účinky, čo zmierňuje nepríjemné svrbenie, urýchľuje hojenie kože, uvoľňuje stvrdnuté tkanivo jazvy, čím sa stáva nenápadnejšou a nevystupujúcou nad úroveň okolitej pokožky.

Gél rovnako pôsobí proti nedostatku vody v tkanivách, čo je pre úspešné zahojenie veľmi dôležité, pretože, ako už bolo spomenuté, základným predpokladom liečby je, že by sa jazva nemala vysušiť. Ako lokálny gelový prípravok aplikovať?

  1. Na jazvu naneste tenkú vrstvu gélu.
  2. Gél jemne vmasírujte do oblasti jazvy a masírujte od stredu jazvy smerom k jej vonkajším okrajom cca 2 minúty.
  3. Frekvenciu nanášania gélu aplikujte podľa odporúčania lekára, liečba by v prípade  čerstvých jaziev mala trvať minimálne 3 mesiace, pri tých starších 6  mesiacov až 1 rok.

Čo ešte jazvám pomôže?

Tlaková masáž: Efekt liečby zvyšujú tlakové masáže. Je však potrebné robiť ich pravidelne, každý deň. Prispievajú k zániku drobných kapilár vzniknutých počas hojenia rany. Aplikáciou tlaku sa predchádza hypertrofii jaziev, čiže tomu, aby nadmernou tvorbou novej kože došlo k vyvýšeniu a zhrubnutiu jazvy. Tlaková masáž prispieva tiež k postupnému blednutiu jazvy.

Ochrana pred UV žiarením: Chráňte jazvu pred slnečným žiarením minimálne po dobu 18 mesiacov, čo je časový úsek, kedy jazva „dozrieva“, aby sa predišlo jej hyperpigmentácii.

Poraďte sa s odborným lekárom: Hlavne aktívni a profesionálni športovci by sa mali v čase rekonvalescencie poradiť s odborníkom, ako znížiť riziko nevyhovujúceho hojenia jaziev, ako ich pri športe chrániť, akému druhu cvičenia sa radšej úplne vyhnúť.

Invazívna liečba: Z najmodernejších spôsobov liečby je to technika re-cell, pri ktorej sa jazva vyhladzuje zbrúsením a následne sa prekryje extraktom buniek odobratých z vlastne zdravej kože. Medzi ďalšie invazívne metódy patrí napr. aplikácia kyseliny hyalurónovej, biostimulačný, frakčný cievny laser, chemický píling, chirurgické vyrezanie či liečba tekutým dusíkom alebo kryochirurgickým sprejom. O vhodnosti

Aké jazvy poznáme?

 1. Hypertrofické jazvy (vyvýšené) 

  • vytvoria sa cca do dvoch týždňov od vzniku poranenia. Vznikajú nadmerným tvorením novej kože, zvyknú vystupovať nad úroveň kože, ale nerozširujú sa mimo oblasti zranenia. Sú často veľmi bolestivé, červenej farby, tvrdé, hrubé, a často aj svrbia. 

2. Keloidné jazvy (jazvy prečnievajúce línie rany) 

  • môžu vzniknúť aj neskôr po poranení. Sú červené, alebo tmavšie v porovnaní s ostatnou pokožkou. Sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky jazvovitého tkaniva. Vznik keloidných jaziev je ovplyvnený dedičnosťou. 

3. Atrofické jazvy 

  • jazva je  preliačená, t.j. pod úrovňou kože. Vznikajú často ak sa rana nehojí správne a tvorí sa tak nedostatočné množstvo nového spojivového tkaniva. 
Čítajte tiež:
FLOATING a AQUAHEALING - wellness trochu inak.
Trápia vás studené ruky?