Kone ako liečitelia

Eva Kliská | 18. október 2017
Kone ako liečitelia

Pre správnu jazdu je veľmi dôležité, aby sa jazdec naučil ovládať svoje telo a komunikovať s koňom. Jazdec a kôň musia tvoriť jeden celok, pohybovať sa v spoločnom rytme a vzájomne si rozumieť.

Začíname s jazdením

Najdôležitejší pri výučbe je správny sed a správne držanie oťaží. Jazdecký výcvik prebieha postupne a ako sme už v úvode spomenuli, najdôležitejšie je postupné budovanie vzťahu a získavanie vzájomnej dôvery.

Prečítajte si aj: Jazda na koni nie je len o jazdení. Ako správne pripraviť tátoša na jazdu?

Neskôr prichádzajú základy manipulácie s koňom, ako je vedenie koňa, zvládnutie pokojného státia, cúvanie a potom práca na ihrisku. Ak toto začiatočník zvládne, môže si sadnúť na koňa. Na lonži alebo jazdiarni sa najskôr jazdí bez sedla a oťaží dookola. Jazdec sa takto učí správne sedieť a udržiavať rovnováhu.

Potom sa všetko skúša so sedlom, cvičia sa chody, prechod z jedného do druhého a zastavenia. Po tomto základnom výcviku môže jazdec absolvovať svoju prvú vychádzku po krajine a začať s nácvikom ťažších prvkov. Celé jazdenie je o systematickej práci a ak sa chcete naučiť skutočne jazdiť, skúste intenzívnejšie tréningy aspoň 3-krát do týždňa.

Mohlo by vás tiež zaujať: Ako sa starať o koňa? Takto by ste ho mali správne čistiť

Kone ako liečitelia

Jazda na koni po fyzickej stránke zlepšuje kondíciu a držanie tela, posilňuje svalstvo, zlepšuje koordináciu pohybov. Po prvej hodine v jazdiarni zistíte, že máte svaly aj o ktorých ste predtým netušili. Po prvých hodinách jazdenia je pravidlom bolesť celého tela.

Čítajte tiež: Chcete začať jazdiť na koni? Predtým, ako sa rozhodnete, mali by ste vedieť...

Opakovaným jazdením si však telo postupne na záťaž zvykne. Kone sa využívajú aj na liečbu rôznych telesných a psychických porúch. Využívanie koní na liečenie sa nazýva hipoterapia. Hipoterapia sa najčastejšie využíva pri liečení Downovho syndrómu, detskej mozgovej obrne, skleróze multiplex, poruchách správania i pri ďalších poruchách a diagnózach.

Hovorí sa, že kone sa stávajú láskou na celý život, to vám iste potvrdí každý vášnivý koniar. V prvom rade je potrebné nastaviť skutočne harmonický vzťah medzi koňom a človekom, a to si vyžaduje veľa učenia a predovšetkým vnímania týchto jedinečných tvorov.

Je to všetko o dôvere, uvoľnenosti, disciplíne, hrdosti a sebavedomí. Tomuto všetkému vás môže kôň naučiť, ak budete dostatočne vnímaví.

Zaujme vás: Silné, sebavedomé, koncentrované vďaka POWER JOGE.