Kozmopolitný Dubaj očami Slovenky a bikiny fitnessky Romany Puryovej

Diana Mašlejová | 13. august 2018
Kozmopolitný Dubaj očami Slovenky a bikiny fitnessky Romany Puryovej

O Dubaji sa vraví všeličo. Mesto plážových dovoleniek, exotických chutí, luxusu, konzervatívnych náboženských pravidiel. Aká je táto sklenená prímorská perla v skutočnosti?

Čo pre krásnu a inteligentnú Slovenku znamená žiť v moslimskej krajine? Romana Puryová je v Dubaji už tri roky a okrem toho, že pracuje v marketingovej oblasti pre jednu rakúsku firmu, venuje sa aj súťaženiu v bikiny fitness a na Majstrovstvách sveta vo fitness v Dubaji sa jej podarilo umiestniť v neuveriteľnej prvej päťke! S Romanou sme sa teda prirodzene rozprávali nielen o živote v Dubaji, ale aj o jej športových aktivitách a radách pre fitnes laikov.

Ako Dubaj zapôsobil na prvý pohľad na teba?

Pred príchodom do Emirátov som žila istý čas v moslimskej krajine, kde som aj študovala. Nemala som strach z kultúrnych rozdielov. Skôr som si nevedela predstaviť, ako vyzerá život v luxusnom svete milionárov. Našťastie, Dubaj je mesto ako každé iné.

Zmes kultúr a náboženstiev, bohatstva a chudoby, futuristických projektov a histórie. Nájdete tu všetko, nielen megalomanské nákupné centrá a moderné promenády, ale aj tradičné bazáre a obchodíky ukryté v krivolakých, prachom zapadnutých uličkách. Práve táto tvár mesta má pre mňa to správne čaro. Cítila som sa tu príjemne a bezpečne od prvého dňa.

V Dubaji žiješ už dlhší čas. Aké máš skúsenosti s tamojšími obyvateľmi? Akí sú Dubajčania?

Emirátčania tvoria iba 11 % celkového obyvateľstva. Štát sa o nich príkladne stará. Pracujú na vládnych úradoch, štátnych inštitúciách a v rôznych národných organizáciách. Z toho mála, čo som mala možnosť spoznať osobne môžem povedať, že mladá generácia je moderná, nič zo „západného sveta“ im nie je cudzie.

Väčšina z nich absolvuje štúdiá a stáže na prestížnych školách v zahraničí. Sú vo všeobecnosti veľmi kreatívni a inovatívni. Dubajský šejk (Mohamed bin Rašíd al-Maktúm) je úžasný vizionár. Majú veľký potenciál, vďaka ktorému sa im podarilo dosiahnuť to, o čom sa niektorým z nás ani len nesníva.

Ako sa ti v Dubaji žije? Čo máš na meste najradšej?

Dubaj je hektickejší v porovnaní so Slovenskom. V miestnych firmách a inštitúciách sa dokonca pracuje 6 dní v týždni. Víkend je pre väčšinu miestnych iba v piatok. V islame je to deň spoločnej týždennej modlitby v mešite. Nikto vtedy nepracuje.

Druhý víkendový deň je sobota. Stále si na to neviem zvyknúť. V začiatkoch som nemala takmer žiadne voľno ani dovolenku, skúšobná doba je podľa miestneho zákona šesť mesiacov.

Štátnych sviatkov je menej v porovnaní s inými európskymi krajinami. Ramadán nám to, našťastie, kompenzuje. Počas tohto svätého mesiaca sa skracuje pracovný čas. Páči sa mi život v pulzujúcom multikultúrnom meste. Je to niekedy náročné, ale podnebie v kombinácii s prímorským prostredím to sčasti kompenzuje. Najradšej mám nikdy nekončiace leto.

Dubaj je takpovediac mesto v púšti. Nechýba ti niekedy slovenská príroda?

Dubaj je situovaný na pobreží, v skutočnosti nemáte pocit, že ste zároveň v púšti. Žijete pri mori. Má to súvislosť s históriou. Pred objavením ropy v 70-tych rokoch sa miestni živili lovením perlorodiek a stavaním lodí, preto sa pôvodné obyvateľstvo usídlilo pri vode. Je tu veľa krásnych pláží. V blízkom okolí sa nachádzajú miesta vhodné na turistiku. Napriek tomu mi niekedy slovenská príroda chýba, našim lesom sa nič nevyrovná.

Ako ľudia v tomto meste trávia svoj voľný čas? Ako ho tráviš ty?

Počas týždňa trávim väčšinu času v kancelárii a v posilňovni. Víkendy patria oddychu na čerstvom vzduchu. Ani po rokoch ma neprestalo baviť chodiť na pláž a tráviť voľné chvíle pri mori. Je to najlepší relax pre telo a dušu. Väčšina športových aktivít sa sústreďuje práve tu. Na pobreží môžete nájsť bežecké dráhy a cyklistické chodníky. Dokonca aj takzvané outdoor posilňovne. Vďaka počasiu máme možnosť využívať tieto zariadenia takmer po celý rok. K obľúbeným aktivitám patrí tiež surfovanie, wakeboarding a paddleboardnig.

Na Slovensku si pôsobila aj ako inštruktorka aerobiku a športovým aktivitám sa venuješ aj v Dubaji. Nedávno si dokonca absolvovala súťaž v bikiny fitness. Aký to bol zážitok?

Ako inštruktorka aerobiku som obdivovala fitnes a snívala o súťažení. Nikdy som si nemyslela, že sa mi to podarí a už vôbec nie v Dubaji. Paradoxom je, že kvôli zdravotným problémom som musela prestať s aeróbnymi aktivitami, vrátane obľúbeného joggingu, a postupne prejsť na posilňovanie.

Je to presne, ako sa hovorí – ak začneš a vidíš, ako sa tvoje telo mení, nechceš prestať. Keď prišlo oficiálne vyhlásenie Majstrovstiev sveta vo fitnes v Dubaji, bolo rozhodnuté. Neopísateľný zážitok som mala aj vďaka umiestneniu v prvej päťke. To je veľmi silná motivácia.

Príprava na bikiny fitness je náročná. Prísna strava, tréningy, odopieranie... Ako vyzeral tvoj týždenný tréningový plán?

Plán bol rozdelený do piatich tréningových dní. Na to, aby svaly rástli a pekne sa tvarovali im musíme dopriať dostatočný čas na regeneráciu. Preto bol aj môj plán navrhnutý tak, aby sa každý deň precvičila iná časť tela.

Týždeň som začínala tréningom nôh, potom nasledoval hrudník, biceps/triceps, chrbát a na záver plecia. Strečing je neoddeliteľná súčasť celého procesu formovania postavy.

Aspoň jedenkrát v týždni cvičím jogu. Doprajem si aj deň úplného oddychu. Na tom nie je nič zlé, dokonca sa to odporúča. Snažím sa počúvať svoje telo.
Ak cítim vyčerpanie a únavu, viem, že nemá zmysel trénovať.

Ktorú časť tvojho tréningu máš najradšej a ktorú menej?

Sú isté konkrétne cviky, ktoré považuješ za mimoriadne účinné? Môže to znieť zvláštne, ale najradšej mám najťažší tréning – nohy. Vždy sa po ňom cítim najlepšie. Nedám dopustiť na drepy a k mojim obľúbeným cvikom patrí aj mŕtvy ťah. Myslím, že každá žena túži po peknom pozadí, preto odporúčam práve tieto dva. Najťažšie je pre mňa trénovať chrbát.

Pri tomto tréningu sa snažím plne sústrediť sa na konkrétny sval, ktorý práve predcvičujem. Vtedy nemyslím na nič iné. Spojenie "sval-myseľ’ hrá v tomto prípade kľúčovú úlohu. Malo by to tak byť pri každom tréningu, bez ohľadu na svalovú skupinu.

Čo si sa v rámci prípravy na súťaž naučila o stravovaní?

Aký podiel hrá pri rysovaní tela strava a aký šport? Čo si si musela odoprieť? Strava má najväčší podiel pri budovaní svalovej hmoty, chudnutí a celkovom formovaní tela. Je to presne ako sa píše, 70 % výživa, 30 % tréning. Na prvú súťaž som sa pripravovala bez trénera. Bol to systém typu pokus-omyl. Dopracovať sa k dokonalej postave trvá mesiace, roky. Nesprávna výživa môže celý proces spomaliť.

Najdôležitejšie je počúvať vlastné telo. Nesnažiť sa nasilu dlhodobo potláčať silné chute, ktoré nám väčšinou niečo signalizujú. Ako v diétovaní, tak aj vo fitnes existujú určité trendy, respektíve prístupy v stravovaní.

Treba si nájsť to, čo nášmu telu vyhovuje najviac zo zdravotného hľadiska. Ja som si musela odoprieť sladkosti. Telo cukor potrebuje pri budovaní svalovej hmoty, ale nie v takejto forme. Stále hľadám rôzne alternatívy, ako upokojiť chuť na sladké, najmä kvôli zdraviu. Nie vždy úspešne, tiež som iba človek.

Ako vyzeral tvoj ukážkový denný jedálniček pri príprave?

Pri budovaní svalov je veľmi dôležitý vysoký príjem proteínov. To je základ, ktorý sa nemení. Musela som si zvyknúť jesť kuracie mäso každý deň, čo bolo predtým pre mňa nepredstaviteľné a, úprimne povedané, mám s tým doteraz problém.

Na dennom poriadku boli vaječné bielka na raňajky, kuracie prsia alebo ryba s brokolicou na obed, prípadne aj na večeru. Proteínové šejky a orechy medzi jedlami.

Patrím k tým ženám, ktorým vyhovuje menej jedla, musela som sa nútiť jesť. S pribúdaním svalov však rastie apetít, takže teraz mám niekedy problém sa kontrolovať.

Pri mojej prvej príprave som sa sústredila na nízko sacharidovú – vysoko tukovú diétu. Úprimne, bola som stále unavená a bez nálady. Po čase som zistila, že moje telo vynikajúco reaguje práve na zatracované sacharidy a menšie množstvo tukov.

Snažím sa jesť pestrejšiu stravu ako pri prvej príprave, takzvané flexibilné stravovanie, s dôrazom na dostatok zeleniny a vlákniny. Experimentujem s prerušovaným hladovaním. Uvidíme, ako to dopadne.

Plánuješ sa bikiny fitness venovať aj naďalej? Aké sú tvoje ciele?

Veľmi rada by som pokračovala vo fitnes. Pripravovať sa na súťaž popri práci na plný úväzok je vyčerpávajúce, preto momentálne plánujem iba 1 v- 2 lokálne súťaže do konca roka. Prvú máme teraz v máji. Chcela by som sa však vrátiť na medzinárodné pódium a mojím najväčším snom je premeniť hobby čiastočne na profesiu.  

Ako sa miestni starajú o svoj zovňajšok? Aké športové aktivity robia ľudia v Dubaji?

V Dubaji sa, pravdupovediac, každý veľmi stará o to, ako vyzerá. Špeciálne práve arabské kultúry. V starostlivosti o svoj zovňajšok upriamujú pozornosť najmä na kvalitné oblečenie. Miestne ženy sú elegantné a vždy krásne nalíčené.

Pre nás, takzvaných „západniarov“, je dôležitý kult tela s dôrazom na zdravie a výživu. Ponuka športových aktivít je nekonečná, od skupinových cvičení, vodných športov, hodín jogy, až po tanečné kurzy. V zimných mesiacoch sa organizujú maratóny. Nájdete tu profesionálnych trénerov z rôznych krajín. Základným vybavením takmer každej obytnej budovy je bazén a posilňovňa.

Aká je miestna kuchyňa, čo ju tvorí? Prezradíš nám nejaký chutný a zdravý dubajský recept?

Arabská kuchyňa je veľmi chutná, pre našinca možno príliš korenistá. Z mäsa sa tu najčastejšie stretnete s hovädzím, teľacím a hydinou. Netradičnú chuť mu dodáva koriander, šafrán, škorica, kardamom a kurkuma. V Dubaji máte možnosť ochutnať aj ťavie mäso. Priznám sa, túto miestnu pochúťku som ešte nevyskúšala.

Neodmysliteľnou prílohou je aj u nás populárny kuskus či hummus (cícerová nátierka). Typickým pokrmom je Falafel (cícerová fašírka) a Shawarma (obdoba gyrosu, z kuracieho alebo bravčového mäsa). Mojím obľúbeným receptom, ktorý vynikajúco ladí so zdravým stravovacím režimom, je kura s kuskusom na marocký spôsob.

Sú to kuracie prsia, ktoré si každý dochutí podľa seba. Najradšej ich mám nakrájané na kúsky, orestované na kokosovom oleji, jemne dochutené škoricou. Podávajú sa s kuskusom, do ktorého po uvarení pridáme korenie, škoricu, hrozienka, kurkumu. Aby boli chute exotickejšie, odporúčam pridať mrkvu s cícerom a zázvorom, ktorý dodá pikantnú chuť (najlepšie vopred orestovať s kuraťom).

Jedlo je jemne sladkasté, vďaka čomu mám menšiu chuť na čokoládu. Zdravé stravovanie nemusí byť vždy nudné. Netreba sa báť experimentovať s bylinkami.

Plánuješ sa niekedy vrátiť na Slovensko? Čo ti v Dubaji z tvojej rodnej krajiny chýba?

V Dubaji máme k dispozícii takmer všetko. Je to krásne mesto. Môže to znieť ako klišé, ale čím dlhšie tu žijem, tým viac mi začína chýbať rodina, priatelia, kultúra a už spomínaná príroda.

Rozhodujúci moment nastane, ak si budem chcieť založiť vlastnú rodinu. Rada by som dopriala mojim deťom aspoň čiastočne také pekné detstvo, aké som mala ja, v prostredí, ktoré je môjmu srdcu blízke.