Letná dovolenka na horách? Skvelá voľba.

Gabriela Bachárová | 21. jún 2017
Letná dovolenka na horách? Skvelá voľba.

Strávite tento rok letnú dovolenku na horách? Skvelá voľba. Milovníkov turistiky poteší, že pohyb v kopcoch im do tela napumpuje dostatok kyslíka.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že hory nemôžu v porovnaní s morom ponúknuť svojim návštevníkom také silné zdravotné benefity. Nie je to ale pravda. Hory majú aj rad priaznivých efektov na naše zdravie. Je to hlavne väčšie okysličenie organizmu, zmiernenie dýchacích ťažkostí či zlepšenie psychického stavu.

Lepšie okysličenie organizmu

Na horách dochádza vďaka čerstvému vzduchu k lepšiemu okysličeniu celého organizmu a k zvýšeniu počtu červených krviniek. Erytrocyty, ako sa im odborne hovorí, plnia v tele mimoriadnu funkciu – rozvážajú kyslík do všetkých tkanív a zároveň odvádzajú odpadový oxid uhličitý von.

Pre ľudský organizmus a jeho správne fungovanie je kyslík životne dôležitý, napriek tomu ho mnohokrát máme nedostatok. Potrebuje ho každá bunka a každý orgán alebo orgánová sústava nášho tela.

Bez kyslíka nemôže fungovať srdce ani mozog. Dobre okysličený organizmus pracuje hladko, všetky orgány si plnia svoju úlohu, cítime sa dobre a máme dostatok energie.

A to nie je všetko – dostatok kyslíka ovplyvňuje aj náš fyzický vzhľad. Koža má zdravú ružovú farbu, stráca sivý nádych a pôsobí mladším a sviežim dojmom.

Ako do seba dostať na horách čo najviac kyslíka?
 Venovať sa prechádzkam či horským túram a nezabúdať pritom zhlboka dýchať.

Nabite sa zápornými iónmi

Na horách sa nám dobre dýcha a cítime sa tam príjemne uvoľnení a nabití energiou. Čím to je? V prírode je vyššie zastúpenie takzvaných záporných iónov (ióny sú nepatrné častice obsiahnuté vo vzduchu).

Záporné ióny prevažujú na horách, v jaskyniach, pri vodných plochách, pri vodopádoch, v prírode po búrke a tiež sa, samozrejme, vyskytujú na morskom pobreží.

Spomeňte si, aký perfektný vzduch je v lesoch po práve skončenej búrke. Pocit, ktorý z toho máme, je priam povznášajúci. Skvele sa nám dýcha, cítime sa plní sily, máme výbornú náladu. V noci sa nám dokonca bez problémov zaspáva a ráno sa prebúdzame naozaj odpočinutí. 

V priestoroch a miestach, kde sa zdržiavame obvykle, je to však úplne inak, pretože sa tu vyskytuje oveľa väčšie zastúpenie takzvaných kladných iónov. Nájdeme ich hlavne v uzavretých miestnostiach (byty, domy, pracoviská) a tiež v mestách.

K ich "premnoženiu" výraznou mierou prispieva ľudská činnosť – obklopujeme sa umelými materiálmi, zdržiavame sa v klimatizovaných priestoroch, znečisťujeme ovzdušie a kupujeme si najmodernejšiu techniku, ktorá však vyžaruje škodlivé žiarenie (to sa týka mobilov, počítačov alebo televíznych obrazoviek).

Napriek svojmu pozitívnemu názvu majú kladné ióny na naše zdravie skôr negatívny vplyv, pretože spôsobujú dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, kĺbov a svalov, zvýšenie krvného tlaku, únavu a malátnosť, dokonca depresiu a zlú náladu.

U citlivejších ľudí môžu odštartovať alergické alebo astmatické ťažkosti. Ak máte podobné zdravotné problémy a ich vysvetlenie je nejasné, príčina môže byť práve v prostredí, ktorým sa obklopujete.

Veľakrát sa s tým nedá nič robiť a kvôli práci či rodine je nutné zdržiavať sa v miestach, ktoré zdraviu neprospievajú. Snažte sa však aspoň tráviť čo najviac času v horskom prostredí. Letná dovolenka je na to ideálnou príležitosťou.

Mohlo by vás zaujímať: Kam na dovolenku - Slovensko či zahraničie?

Horská choroba

Ani hory, podobne ako more, však nie sú pre každého. Náročné vysokohorské výstupy sa, samozrejme, nehodia pre ľudí s kardio ochoreniami. Napriek tomu mnoho pacientov s chorým srdcom toto varovanie neberie vážne, a tak sa v lete plnia čierne kroniky tragickými prípadmi ľudí, ktorí precenili svoje fyzické možnosti.

Vo veľmi vysokých nadmorských výškach navyše hrozí takzvaná horská choroba, ktorá je spojená s nedostatočným zásobovaním organizmu kyslíkom. Tento zdravotný problém sa môže objaviť už vo výške okolo 3 000 metrov.

Jeho prejavy sú vracanie, únava a malátnosť, neistá chôdza, nechutenstvo či časté močenie. V najvážnejších prípadoch hrozí opuch pľúc a mozgu, následky môžu byť až fatálne.

Čítajte tiež: Ako sa obliecť na turistiku?