Ošiaľ menom acai: už ste mu podľahli?

Redakcia | 1. marec 2018
Ošiaľ menom acai: už ste mu podľahli?

Pred pár rokmi by ste asi márne hľadali človeka, ktorý pozná ovocie menom acai. Boom, aký za posledné obdobie vyvolali tieto sladké amazonské bobule, sa ťažko môže porovnať s iným plodom. Redukcia váhy, detoxikácia, zlepšenie imunity, to všetko sú vlastnosti, ktoré sa acai pripisujú. Máme čo dočinenia so zázračnou potravinou, alebo s dobre cielenou reklamou? Zisťovali sme za vás.

Novinka menom acai

Za ošiaľom menom acai stojí jedna z najobľúbenejších amerických osobností Oprah Winfrey. Práve ona vyniesla na svetlo západného sveta nie príliš známe amazonské ovocie. Spolu s uznávaným kardiochirurgom predstavili miliónom divákov účinky plodu, ktorého hlavným pozitívom je celková detoxikácia, a teda aj mimoriadne kladný vplyv na ľudské zdravie.

Oprah spustila skutočné šialenstvo. Acai začali dovážať rôzne firmy, chytili sa kozmetické i farmaceutické spoločnosti. Niektoré celebrity, ako napríklad Victoria Beckham, sa stali na acai takmer závislé. Ovocie však skutočne preukázalo pozitívne vlastnosti. Vedecké štúdie ukazujú, že pomáha napríklad pri kardiovaskulárnych ochoreniach, reumatických problémoch, obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov i vlákniny. Jedným slovom, ide naozaj o zaslúžené uznanie.

Zdravie na tanieri: v čom tkvie tajomstvo ovocia akai?

Napriek tomu, že je považované za najzdravšie na svete, úplne zázračné vlastnosti by sme mu pripisovať nemali. Nezdvojnásobí vám dĺžku života, ako to tvrdia niektoré slogany, ani vás nezbaví nadváhy bez námahy. Ale určite by ste ho nemali nechať nepovšimnuté.

Tmavé bobule, ktoré chuťou pripomínajú čučoriedky, jahody i čokoládu, sa môžu pýšiť vysokým zdrojom energie a tráveniu prospešnej vlákniny. Taktiež obsahujú slušný podiel bielkovín, ktoré pomôžu revitalizovať svalstvo po športovej aktivite. Za pozornosť stojí i vitamín C a vitamín E, ktorý chráni bunky, zodpovedá za správne fungovanie nervovej sústavy i krvného obehu a slúži ako antioxidant.

Acai a chudnutie

Najviac diskutovaným je práve spojenie bobuľovitého ovocia s redukciou hmotnosti. Unikátne spojenie nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, bielkovín a antioxidantov naozaj prispieva k zlepšeniu metabolizmu, podporuje trávenie, očistu čriev a znižuje chuť do jedla. Lenže úplne bez námahy to nepôjde ani v tomto prípade.

Pozitívne vlastnosti sa v prvom rade prejavili len u certifikovaných výrobkov, preto by ste si mali posvietiť na to, aký acai vlastne kupujete. Keďže v našich zemepisných šírkach sa ovocie nepestuje, je nutné ho do krajiny priviezť.

Väčšinou sa tak robí v zmrazenej podobe alebo v podobe špeciálnych výrobkov. A tu niekde dochádza k problému. Nie každý výrobok, ktorý sa chváli vysokým obsahom plodov, obsahuje ich dostatočné a primerane kvalitné množstvo.

Ale vráťme sa ešte k samotnej redukcii hmotnosti. Acai a chudnutie bude najviac fungovať v kombinácii so športovou aktivitou a dostatočne pestrou skladbou stravy. Keďže sú bobule bohaté na energiu, podporujú vyšší fyzický výkon a sú preto vhodné pre športovcov a fyzicky pracujúcich ľudí. Len samotné ovocie vám kilogramy neuberie. V odporúčanom dennom množstve však pomôže redukovať chuť na sladké a celkovo obmedzí hlad po „večernom vyčistení chladničky.“

Lepšia nálada: môže za to acai

Okrem chudnutia a podpory srdcovocievneho systému sa acai osvedčil aj ako bojovník proti zlej nálade. Pomôže vraj bojovať aj proti depresívnym stavom a pocitom únavy, zlepšuje koncentráciu a pamäť. Ranný budíček v podobe acai lahôdky naštartuje váš deň vo veselších farbách.

Na acai raňajky rozmixujte 100 gramov mrazeného ovocia s jedným banánom. V prípade potreby oslaďte medom a pridajte ovsené vločky. Veľmi chutná bude i špaldová či pšenová kaša. Stačí ju pripraviť do požadovanej konzistencie buď s horúcou vodou, kravským mliekom alebo ryžovým či mandľovým mliekom, pridať bobule acai, pár kvapiek medu na osladenie a mňamka plná energie a dobrej nálady je na stole!

 

 

Acai muffiny

Na prípravu chutných sladkých koláčikov je najvhodnejšie použiť acai prášok, ale môžete použiť i samotné bobule. 200 gramov kvalitnej čokolády opatrne zohrievajte v hrnci spolu s obsahom menšieho hrnčeka trstinového cukru. Po rozpustení primiešajte 2/3 hrnčeka kyslej smotany a dve kávové lyžičky vanilkového extraktu. V inej mise zmiešajte pomleté mandle v množstve asi jedného hrnčeka, ½ hrnčeka acai prášku či bobúľ a kakaa, štipku soli a cayennského korenia a následne pridajte teplú zmes horúcej čokolády so smotanou. Po dôkladnom spojení hmoty jedno po druhom vmiešajte 5 vajec a cesto naneste do pripravenej formy. Acai muffinky pečte asi 20 minút, pokým nebude zmes tuhá, no stále vláčna.

Krásna pleť s acai

Alternatívou rôznych pleťových krémov sú i kozmetické výrobky s pridaním acai oleja. Ten sa stal za posledné obdobie veľmi obľúbeným a začali ho používať i uznávané kozmetické firmy. U nás budete mať možno trochu problém konkrétny produkt vyhľadať, ale zahraničné obchody ponúkajú ich širokú škálu. Z acai sa vyrábajú špeciálne masky na pleť i denné hydratačné krémy, ktoré prispievajú k eliminácii procesov starnutia a k správnej výžive pleti.

Osviežujúci acai džús

Životobudič v podobe acai džúsu rozprúdi vitalitu organizmu a podporí metabolizmus. Pri príprave je najvhodnejšie použiť mrazenú zmes. Tá sa dnes predáva v mnohých obchodoch aj s pridaním ďalšieho povzbudzovacieho prostriedku – guarany. Výborne vám padne napríklad jahodový acai džús. Stačí naň rozmixovať jahody, acai zmes a vodu do požadovanej konzistencie. Pri snahe o redukciu hmotnosti môžete jahody vymeniť za ananás. Zdravý shake si zase pripravíte pridaním jogurtu do zmesi.

Prospešný antokyanín

Zvláštne znejúcu látku obsahuje napríklad víno, ale i všetko ovocie s tmavým fialovým pigmentom. Antokyanín je významný antioxidant, ktorý pomáha organizmu bojovať, ale i predchádzať infekciám. Spolu s prítomnými flavonoidmi chráni bunky, spomaľuje proces starnutia organizmu a neutralizuje voľné radikály. Acai je jedným z druhov, ktoré tento prvkom obsahujú vo väčšom množstve.

Zdravý zrak s acai

V lekárňach, no i v bio predajniach nájdete viacero acai výrobkov, z ktorých najkoncentrovanejší účinok majú tabletky. Ako doplnky zdravej a primeranej výživy napomôžu ochrániť i zrak a pýšia sa tiež schopnosťou znižovať cholesterol. Výťažok v tabletkách obsahuje okrem vitamínov C, E, vlákniny a bielkovín i fosfor, draslík, vápnik a spektrum vitamínov B, ktoré sa v ovocí nachádzajú.