Pestujete si bylinky na balkóne? A viete, ako sa o ne správne starať?

Jana Trundová | 10. máj 2017
Pestujete si bylinky na balkóne? A viete, ako sa o ne správne starať?

Rastliny majú úplne iné podmienky na záhradnom záhone ako v obmedzenom priestore v kvetináči, vonku ako v interiéri. Ak ich pestujete doma, musíte počítať so zvýšenou starostlivosťou.

Život v kvetináči a záhone

Zlaté pravidlo pestovania bylín hovorí: „Záhon a kvetináč sú sto a jeden." Rastliny majú úplne iné podmienky na záhradnom záhone ako v obmedzenom priestore v kvetináči, vonku ako v interiéri. Ak ich pestujete doma, musíte počítať so zvýšenou starostlivosťou.

Pôda rýchlejšie príde o živiny a stráca vlahu. Ak osádzate nádoby, o ďalšej starostlivosti o rastliny rozhoduje materiál aj veľkosť.

Pamätajte, že byliny vyžadujú viac drenážnych otvorov, aby mala kam odtekať nadbytočná voda. V každom prípade, veľa starostí ušetria samozavlažovacie hrantíky, v ktorých sa darí najmä rastlinám s menšími nárokmi na vlhkosť, preferujúcim skôr priepustnú pôdu.

Existujú dva základné druhy. Prvý typ samozavlažovacieho kvetináča dopĺňa miska, z ktorej prúdi voda z niekoľkých rovnomerne rozmiestnených tkaninových knôtov, druhý typ sa skladá z hlavnej nádoby na zeminu a nízkej nádoby na vodu s plastovou vložkou, ktorá funguje ako prepad, teda efektívne odvádza prebytočnú vodu, aby korene bylín nehnili.

Ak je taký hrantík doplnený lievikom na vodu a mierkou na sledovanie jej hladiny, je ideálny pre tých, ktorí sa nemôžu o bylinky každodenne starať a odchádzajú na cesty.

Náš tip: Bylinky pravidelne zastrihávajte, aby neprerástli, a ak sú príliš vyčerpané, vymeňte ich. Pri vyberaní z osadeného kvetináča na to choďte opatrne, nech príliš nepoškodíte okolité byliny v dobrej kondícii.

Zálievka je grunt

Pestujete v kvetináčoch vedľa bylín tiež kvety, obzvlášť obľúbené pelargónie a muškáty? Nepolievajte ich naraz jednou krhlou. Byliny potrebujú zalievať častejšie a menšími dávkami, väčšinou sa dá riadiť stavom substrátu na povrchu. Ak je suchý, dodajte vodu.

Tiež sa vám stáva, že slnko a zabúdanie vykoná svoje, takže bylinky začnú vysychať? Skúste ich zachrániť zálievkou a jemnou spŕškou z rozprašovača, avšak neprežeňte to. Takýto šok by bol pravdepodobne posledný.

Rovnako ako pre kvety platí, že bylinky sa nemajú zalievať za slnka, vyberte si skôr ranné alebo večerné hodiny.

Aká voda je na polievanie najvhodnejšia? Mäkká dažďová, to je jasné, lenže kde ju vziať, hlavne v období sucha? Skúste preto staviť na vodu odstátu. Po polievaní krhličku doplňte a odložte pre ďalšiu akciu na tienisté miesto.

Balkón plný slnka

O pestovateľských úspechoch rozhoduje tiež hojnosť svetla na balkóne alebo vonkajšom parapete, niektoré rastliny ocenia skôr chlad a prítmie severu, iné ostré slnko juhu.

Slnkom z juhu sa opájajú bylinky Stredomoria, ako je oregano, yzop, bazalka, šalvia, levanduľa, saturejka, tymián s domácou príbuznou materinou dúškou.

S obľubou talianskej kuchyne sa do slovenských kvetináčov dostáva hlavne bazalka, ktoré je okolo šesťdesiat druhov, a ak ich vhodne zasadíte, môžete získať atraktívne aranžmá – od zelených odtieňov, cez sivé tóny až po purpurové.

Počítajte s tým, že bazalku, rovnako ako ďalšie teplomilky, budete musieť ochrániť na jeseň, keď príde silnejšie ochladenie a mrazy. Kvetináče stačí preniesť na chodbu alebo do bytu, kde však budú vyžadovať vašu zvýšenú pozornosť.

Sever proti juhu

Na sever orientované, prípadne od ostrého slnka odklonené balkóny a parapety sú vhodné pre bylinky vyžadujúce polotieň.

V takýchto podmienkach sa dobre darí hlavne mäte a rozpínavej medovke. Tieto byliny nádherne prevoňajú teplé večery a cez deň prilákajú motýle, len počítajte s tým, že prípadných spoločníkov v pestovateľskej nádobe sa budú snažiť utláčať.

Polotieň a dostatok vlahy vyžadujú aj kuchynské bylinky, ako je estragón, pažítka alebo nenapodobiteľne aromatický ligurček, petržlenová vňať, ale aj majorán, ktorý mnohí máme tendenciu vystavovať slnku, a potom sa čudujeme, že rýchlo usychá.

Bylinný kvetináč môžete doplniť aj jedlými kvetmi, zvlášť odolnou pôvabnou kapucínkou alebo sýto modrým borákom, ktorým pokrmy nielen ozdobíte, ale aj dochutíte, výborne sa totiž hodí do šalátov, štiav alebo k rybám. Len si ustrážte ich túžbu po priestore a zvyšok osadenstva kvetináča bráňte nožnicami.

Čítajte tiež: Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.