Ako príjemne stráviť čas s rodinou, priateľmi alebo aj osamote?

Marika Koscelníková | 23. máj 2017
Ako príjemne stráviť čas s rodinou, priateľmi alebo aj osamote?

Pozdáva sa vám myšlienka obedovať v lone prírody, ale nemáte s kým aktuálne vyraziť?

Čo zabaliť do piknikového koša:

  • jednoduché jedlá, ktoré sa ľahko konzumujú a prenos ich neznehodnotí: sendviče, plnené tortilly, šaláty ovocné či zeleninové
  • „malé pochutiny“, ako sú orechy, syry, koláčiky slané alebo sladké
  • nápoje, ktoré pokryjú pitný režim
  • papierové a bavlnené utierky, vlhčené obrúsky
  • príbory, nôž, otvárač na konzervy, vývrtku
  • vrecko na odpadky
  • veľkú deku, podsedáky

Na trhu sú dnes bežne dostupné rôzne piknikové koše a tašky s kompletnou výbavou v závislosti od vašich nárokov. Obsahujú všetko, čo sa vám pri stolovaní na deke zíde – od príborov, riadov, až po poháre na víno, termotašku, kompletnú grilovaciu sadu. Všetko v prevedení od plastu až po kryštál.

Repelent, krém s UV faktorom, pokrývka hlavy, dlhé nohavice. Na piknik v prírode sa vám spomínané veci zídu. Najmä, ak sa chystáte rozbaliť piknikový kôš niekde v lese pod stromami či pri vode.

Rátajte s hrozbami v podobe kliešťov, komárov a iného otravného hmyzu. Jedlo by malo byť v uzatvárateľných boxoch, nápoje nenechávajte otvorené.

„Angličan, Ír a Škót sa dohodnú, že si urobia piknik. Angličan: Ja zoberiem chlebíčky. Ír: Ja zoberiem nápoje. Škót: Ja zoberiem brata!“

Piknik s priateľmi

Piknik s kamarátmi je príležitosťou stretnúť sa, porozprávať a zabaviť sa. Čerstvý vzduch uvoľní prípadné napätie, dobré jedlo a pohár vína upevní vzťahy. Vyberte miesto, ktoré bude vyhovovať všetkým a dohodnite sa na tom, kto a ako prispeje.

Môže sa stať, že budete mať na deke dvadsať cupcakes (ľahká príprava a obľúbenosť týchto efektných koláčikov) a ani kúsok ovocia. Iste, je to skvelá historka, ale prečo nedopriať chuťovým pohárikom trochu viac?

Je fajn, ak si prípravu kulinárskych špecialít rozdelíte a každý prinesie niečo, rovnako si dohodnite nápoje. Nebojte sa experimentovať a kamarátom prineste ochutnať svoj raw koláčik, alebo ak ste iný fajnšmeker, aj domácu huspeninu. Slovo „picnic“ v podstate znamená náhodný výber občerstvenia, každý si zoberie to, na čo má chuť.

Ak si to chcete zjednodušiť a trochu viac naplánovať – zverte starosť o jedlo a pitie niekomu, kto má organizačný talent a rád to pre partiu urobí. Samozrejme, dohodnite si sumu, ktorou prispejete na mini párty pod holým nebom.

Deka a prípadne aj vankúšik na sedenie patrí k povinnej výbave pikniku. Nezabudnite na spoločenské hry v prípade, že by ste vyčerpali témy rozhovorov.

Rodinný piknik – ideálna príležitosť „vyvetrať“ deti a stráviť deň spoločne

V našich končinách bol víkend dňom, ktorý sme minimálne dopoludnia strávili s prachovkou a vysávačom v ruke (pamätáte si na slová – pôjdeš von, keď si upraceš – a keď ste si upratali, vždy ešte niečo bolo treba urobiť a pekný víkend bol preč, lebo v nedeľu sa spustil dážď).

Slnečný deň a príjemné počasie je škoda nevyužiť, najmä, ak máte deti. Či už malé alebo väčšie, všetky majú rady výlety. Primerane a pohodlne ich oblečte aj v súvislosti s miestom, ktoré ste si pre piknik vybrali.

Do lesa zvoľte pevnejšiu obuv, dlhé nohavice a tenké vetrovky – nielen kvôli chladnejšiemu ovzdušiu, ale aj kvôli hmyzu a komárom. V mestskom parku nezabúdajte na čiapky a klobúčiky.

Nepovinnou výbavou výletu v prírode sú aj malé zábavky, ktorými deťom sprestrite deň: sieťka na motýle, vreckový atlas rastlín, badminton, pexeso, futbalová lopta a podobne.

Na rodinný piknik si zabaľte:

  • dostatočné množstvo jedla a pitia
  • vodu na umývanie rúk (ak nie ste pri zdroji) alebo dezinfekčný gél na ruky
  • vlhčené utierky
  • deky na sedenie
  • repelent (ten nastriekajte na oblečenie, pomôže odplašiť otravný hmyz) či ochranné krémy s UV filtrom (podľa počasia)
  • náhradné oblečenie pre deti 

Čo sa týka stravy, môže byť suchá v podobe sendvičov, krekrov, ovocia a zeleniny, alebo varená. V teplom počasí sa vyhýbajte jedlám, ktoré sa rýchlo môžu pokaziť, na prenos používajte termotašky. Jedlo rozdeľte do úložných boxov, využiť môžete aj potravinovú fóliu a alobal. Oceníte aj termosku s teplým čajom či kávou.

Piknik osamote? Prečo nie?

Pozdáva sa vám myšlienka obedovať v lone prírody, ale nemáte s kým aktuálne vyraziť? Zbaľte si potrebné veci, dobrú knihu a užite si chvíľku samoty. Ak už nie do lesa, stačí do mestského parku. Čítajte, meditujte, zobnite si z dobrôt, vychutnajte si zvuky a vône.

Ak chcete byť fit v každej situácii, pobyt na čerstvom vzduchu spojte napríklad s cvičením jogy alebo ľahkým strečingom. Pokojne takéto dopoludnie v prírode zamieňajte s fitnes centrom. Piknik môže byť súčasťou turistiky či dlhšej prechádzky. Spojený s fyzickou aktivitou uvoľní a zrelaxuje nielen myseľ, ale aj telo.