Poznáte najrizikovejšie miesto v kuchyni z hľadiska hygieny?

Jana Trundová | 11. september 2017
Poznáte najrizikovejšie miesto v kuchyni z hľadiska hygieny?

Zdrojov kontaminácie potravín je celý rad, a to po celú dobu, než sa dostanú do vašej kuchyne. Začína to u produkcie a zberu či porážky, pokračuje spracovaním, prepravou, končí predajom.

Kuchyňa preto musí slúžiť ako malá dekontaminačná stanica, pretože ak jedlo nie je bezpečné, nemôže byť ani labužnícke. Pre dobrý gurmánsky zážitok je dôležitá aj koncovka, keď nie je skazené bolesťou útrob a ďalšími sprievodnými procesmi, nedajbože pobytom na infekčnom oddelení v nemocnici.

Čítajte tiež: Clean eating alebo Jedzte čisto!

Naši predkovia ešte pred vymoženosťami moderných kuchynských technológií, a tiež pred objavom antibiotík mali doslova rituály, ktoré zabezpečovali bezpečnosť pri príprave pokrmov. Počítali s dostatočnou dobou umývania surovín, starostlivo ich oddeľovali podľa druhov, ihneď chladili, utierky varili.

Ukazuje sa, že takýto prístup sa oplatí aj v dnešnej dobe. Kuchyňa bola a je v súvislosti s baktériami rizikovým pracoviskom.

Mohlo by vás zaujímať: Paprika, kel, kaleráb, kapusta. Nemoderná zelenina?

Najrizikovejšie miesto v kuchyni z hľadiska hygieny?

Drez s vodovodnou batériou, odpadkový kôš, chladnička, spotrebiče, ako mikrovlnná rúra, a v prvom rade doska na krájanie.

Práve tá je najväčším každodenným bojiskom medzi baktériami. Základným pravidlom je mať viac dosiek, čiže pracovných plôch, a každú venovať inému druhu potraviny.

Na surové mäso, a zvlášť údeniny, zeleninu, ktorú potrebujete najprv očistiť, a potom na všetky ostatné, už očistené, prípadne spracované. Hneď, ako doštičku použijete, mali by ste ju umyť a dobre usušiť.

Čítajte tiež: 10 potravín, ktorým mrazenie prospeje

Ak materiál dovolí, v umývačke, alebo veľmi starostlivo v dreze. Drevo do umývačky nepatrí a dlho schne, najlepšie naň ale funguje soľ.

Existuje „doskový mýtus", a to, že plasty sú oveľa hygienickejšie než drevo. Ukazuje sa, že to tak nemusí byť. Ak sa o drevo správne staráte a nie je znečistené surovým a nie práve super čerstvým mäsom, do troch minút na ňom zomrie až 99 percent baktérií, kým na plastovom sa po nejakej dobe automaticky rozmnožia. Preto tá rýchlosť umývania. 

Čítajte tiež: Kašlite na chémiu! Stavte na týchto 4 pomôcníkov pri upratovaní.