Šťastní vďaka meditácii: priama cesta ku šťastiu

Gabriela Bachárová | 14. september 2016
Šťastní vďaka meditácii: priama cesta ku šťastiu

Čo sa v mozgu deje počas samotnej meditácie?

Výskumníci pomocou magnetickej rezonancie odhalili, že aktivita mozgu sa zvyšuje v tých oblastiach, ktoré priamo súvisia s koncentráciou, pozornosťou, empatiou (schopnosť vcítiť sa do pocitov druhých ľudí), citlivosťou a pozitívnymi emóciami, ako sú radosť, alebo pocit šťastia. Tieto okamžité zmeny sa časom stanú trvalými, keď sa meditácia stane pravidelnou súčasťou života . "Meditácia je cesta ku šťastiu," tvrdia tí, ktorí sa meditácii venujú naozaj poctivo.

Vnímajte všetko

Meditácia – to slovo znie tajomne, vzdialene. Čo si máme pod ním vlastne predstaviť? Niektorí sa mylne domnievajú, že je to premýšľanie o sebe samom. Alebo potlačenie myslenia, ale to nejde, neustále musíme na niečo myslieť. Tak o čo teda počas meditácie ide? Ako sa robí? Môžete si vybrať z dvoch základných variantov.

Ten prvý hovorí, že meditácia je sústredenie sa na jednu jedinú vec. Tou môže byť dych, alebo priestor, ktorý "vidíte" pred svojimi zatvorenými očami. Je dôležité, aby sa meditujúci nerozptyľoval myšlienkami a nechal ich voľne plynúť.

Vyznávači druhého prístupu hovoria, že je nemožné vnímať len jednu vec, pretože nás neustále niečo vyrušuje. Lepším návodom, ako praktizovať meditáciu, preto je: všímať si úplne všetko, čo prichádza. Registrovať všetky myšlienky, fyzické vnemy, zvuky zvonku, svoje psychické naladenie a podobne. Všímať si ich, ale nehodnotiť znamienkom plus alebo mínus. Cieľom je "usadiť" sa maximálne v prítomnosti.

Toto umenie života ovláda len málokto. Sme v zajatí buď minulosti, alebo budúcnosti, a prítomnosť nám trestuhodne uniká. Buď premýšľame nad tým, čo dobré a čo zlé sa nám kedysi stalo, alebo svoje sny a obavy smerujeme do budúcnosti. Meditácia je skvelý prostriedok, ako sa vrátiť späť do prítomnosti. Či už meditujete tak alebo inak, mali by ste počas "sedenia" cítiť uvoľnenie, sústredenosť, radosť a pokoj. Vtedy ste na správnej ceste. Príjemné pocity, ktoré zažívate počas meditácie, budete postupne stále viac zažívať aj v bežnom živote.

Ako na to

Meditácia rozhodne nie je vyhradená len budhistickým mníchom, alebo vyznávačom spirituálneho života. Je vhodná pre všetkých. Nemusíte sa stať vyznávačmi východných duchovných smerov ani študovať náboženskú literatúru, aby ste si trúfli na meditáciu.

Môžete s ňou začať hneď teraz.

1. Meditácia sa najčastejšie vykonáva v pozícii lotosového kvetu, u nás jej častejšie hovoríme jednoducho turecký sed. Nie je to ale podmienkou. Ak vám z rôznych dôvodov lotosový kvet nevyhovuje, môžete meditáciu vykonávať aj v ľahu, alebo v sede na stoličke.

2. Ak si zvolíte pozíciu lotosového kvetu, ktorá sa považuje za najúčinnejšiu, zatvorte oči, položte ruky dlaňami nadol na stehná a spojte palce s ukazovákmi.

3. Uvoľnite sa. To však nedosiahnete tak, že si poviete: "Teraz uvoľním ruky, teraz nohy." Prílišná snaha často vedie len k väčšiemu napätiu. Urobte to tak, že sa budete na tú časť tela, ktorú chcete uvoľniť, sústrediť. Jednoducho preneste na vybranú časť tela svoju pozornosť. Uvedomte si ju. To je najrýchlejšia cesta k uvoľneniu.

4. Môžete dýchať normálne, alebo o niečo hlbšie, než obvykle. V tom prípade má dychová vlna prechádzať od brucha až ku kľúčnej kosti a späť.

5.Všímajte si svoj dych, svoje myšlienky, všetko, čo pociťujete a vnímate. Nesnažte sa však vnemy podržať, naopak, nechajte ich prísť a potom odísť. Meditácia si vyžaduje uvoľnenú myseľ.

Desať minút, alebo hodinu?

Stačí desať minút, alebo je potrebná aspoň hodina, ak nie ešte dlhšie? Presné pravidlá meditácie nie sú, dajte na svoj pocit. Platí však, že aby malo meditovanie efekt, nemalo by sa odbiť piatimi minútami, to nestačí.

Je to ako s behom. Prvých približne dvadsať až tridsať minút sa aj relatívne dobrý bežec väčšinou trápi a beh mu pripadá neznesiteľne ťažký. Potom sa však niečo zlomí a bežec si začne pohyb užívať. Má pocit, akoby lietal, cíti sa ľahký a beh už mu nerobí vôbec žiadne ťažkosti, naopak, užíva si ho. Aj na začiatku meditácie sa môžete trápiť a cítiť sa trochu nepohodlne, kým sa do nej naplno dostanete. Až po nejakom čase si ju začnete užívať.

Aby mala meditácie trvalé účinky, ideálne by sa mala vykonávať každý deň. To je pre väčšinu ľudí asi nesplniteľné. Vyhraďte si preto na ňu aspoň tri dni v týždni. A kombinujte ju s aktívnym pohybom: beh, aerobic, power joga a podobne.

Nevšedné zážitky

Od meditácie nečakajte zázraky, nevšedné zážitky však áno. Jedným z najčastejších je, že aj keď sedíte na podlahe, máte pocit, že vaše telo sa odlepuje od zeme. Pocítite zvláštnu ľahkosť, akoby ste sa vznášali. Príjemný stav, ale ak sa to stane prvýkrát, meditujúceho to môže aj trochu vydesiť. Na takéto zážitky predsa len nie sme zvyknutí. Počas meditácie veľmi často dochádza k nekontrolovateľnému kývaniu tela z jednej strany na druhú. Ako si to vysvetliť? Názory nie sú jednoznačné. Telo sa tým vraj zbavuje nahromadeného napätia, alebo ide o dôsledok vysokej koncentrácie.

Hanka (37)

"Som teraz oveľa pokojnejšia“ Meditovať som začala pred tromi rokmi. Nemala som veľké očakávania, chcela som to len vyskúšať. Navštevovala som hodiny klasickej jogy, súčasťou cvičenia bola vždy aj krátka, maximálne desaťminútová meditácia. Zaujalo ma to, mala som pocit, že meditácia by pre mňa mohla byť prospešná. Vždy som mala pomerne výbušnú povahu, čo veľmi nebolo v môj prospech, skôr naopak, hlavne v medziľudských vzťahoch. Práve preto som začala cvičiť jogu. Aby som sa upokojila. Meditácia potom už bola len čerešničkou, no určite dosť podstatnou, na tej pomyselnej torte. Na záťaž a stres teraz už nereagujem konfliktným správaním. Som pokojnejšia. Mnoho vecí už neriešim a hlavne mám teraz často dobrú náladu len tak bezdôvodne. Som chodiacim dôkazom, že meditácia naozaj funguje.