Telový olej – luxus pre telo i dušu

Jana Trundová | 20. marec 2017
Telový olej – luxus pre telo i dušu

Luxusnou cestou, ako sa starať o pokožku, sú telové oleje, intenzívnejšia alternatíva telových mliek. Sú pritom vhodné pre všetky typy pleti, teda vrátane mastnej, a majú nespochybniteľný aromaterapeutický efekt.

Telové oleje nie sú žiadnym moderným výdobytkom, k zušľachteniu tela boli hojne využívané už starovekými civilizáciami, v Egypte, Ríme, a najmä v Grécku. Grécki atléti si nimi potierali vlasy a svaly pred pretekmi, aby sa im oslnivo leskli, a bohatí muži nimi vylepšovali svoje telá, než sa vydali do spoločnosti alebo spálne, niektorí dokonca tak, že na jednotlivé časti tela použili iný aromatický druh oleja.

Medzi najväčších ctiteľov týchto kozmetických prípravkov patrili Aténčania. Tí do nich pridávali hlavne výťažky ruží, kosatcov, ľalií, anízu, šalvie či materinej dúšky a ešte ich zahusťovali včelím voskom. Hippokrates odporúčal prilievať telové oleje estradiolu do kúpeľa. Vo vzdialených častiach sveta boli používaním olejov pre krásu a príťažlivosť preslávení Indovia.

Po kúpeli si s obľubou ošetrovali pokožku sezamovým olejom s jazmínom, kardamónom, koriandrom alebo bazalkou, vo východoindickej tantrickej praxi sa ženy potierali olejmi s jazmínom na rukách, jantárom na prsiach, santalovým drevom na stehnách a šafranom na nohách, muži sa uspokojili s olejom obohateným santalom.

"Pre vysokú a dlhotrvajúcu účinnosť sa rozhodne oplatí dbať na kvalitu. Najlepšie telové oleje sú hodvábne a pomerne vysoko koncentrované kvapaliny, zvyčajne jasného odtieňa, s čo najmenším obsahom pridaných syntetických chemických látok".

Hydratácia na prvom mieste

Hladká, mäkká, poddajná a dobre vyzerajúca pokožka je dostatočne hydratovaná. Zabezpečiť si počas roka dostatočne hydratovanú pokožku môže byť ťažké. V zime nedostatok vlhkosti a studeného vzduchu spôsobí, že je presušená, v lete, keď páli slnko, má ešte väčšie nároky. Bežne preto na uhasenie jej smädu používame telové mlieka.

Dnešné prípravky sú naozaj vynikajúce, ale musíme pamätať na to, že ich efekt v prípade extrémnejších teplôt väčšinou pomerne rýchlo odznie a ak máme suchú pokožku, budeme ich musieť aplikovať častejšie počas dňa.

Toto je zásadný rozdiel medzi nimi a telovými olejmi. Oleje udržia vlahu v pokožke po významne dlhšiu dobu, väčšinou po celý deň, najmä, ak vieme, ako ich správne používať. Jedným z najčastejšie tradovaných mýtov je, že olej a pokožka nejdú príliš dohromady a že po aplikácii oleja si bude musieť človek mastnotu dôkladne „utrieť", alebo že mu dokonca upchá póry. Ďalší vychádza z predstavy, že oleje dopravia do pokožky cenné látky, ale s jej hydratáciou, čo je prvoradá potreba, nemajú nič spoločné.

oleje, telo, krém,hydratácia

Čítajte tiež: Voňavá terapia – aromaterapia

Skutočnosť je iná. Áno, vďaka oleju preniknú žiaduce látky hlboko pod pokožku, zároveň tam ale uzamknú jej vlahu. Z toho vyplýva dôležitá vec. Pre vysokú a dlhotrvajúcu účinnosť sa rozhodne oplatí dbať na kvalitu.

Najlepšie telové oleje sú hodvábne a pomerne vysoko koncentrované kvapaliny, zvyčajne jasného odtieňa, s čo najmenším obsahom pridaných syntetických chemických látok. Najlepšie, ak sa bez nich zaobídu. Ak pochádzajú z ekologickej výroby, je to preto veľké plus.

Tip:
Na mastnú pleť sú vhodné oleje s antiseptickými účinkami. Ide napríklad o olej mandľový, tea tree alebo arganový. Suchej a citlivej pleti svedčia oleje ako olivový, ružový, kokosový, jojobový.

Ako telový olej používať

• Ak venujete viac času vmasírovaniu oleja do pokožky, veľmi ľahko ho absorbuje, takže nebudete mať pocit mastnoty.

• Ak chcete maximalizovať množstvo uzamknutej vlhkosti a výživných látok, najprv zmyte všetky dezodoranty, parfumy a pred použitím oleja si doprajte peeling. Ten spláchnite a potom olej vmasírujte.

• Aby na pokožke nezostali mastné stopy a aby sa olej dobre vstrebal, mala by byť vlhká, ale nie úplne mokrá. Jednoduchým spôsobom, ako sa „trafiť", je po opláchnutí na pokožku zľahka priložiť uterák a rozhodne ju ním nemasírovať. Rovnomerné nanášanie uľahčí, ak je olej v rozprašovači.

• Kým sa začnete po nanesení telového oleja obliekať, minimálne päť minút počkajte, aby sa stačil dostatočne absorbovať. Zmyslom tohto opatrenia nie je zabrániť zamasteniu oblečenia, ale docieliť hlbokú dlhotrvajúcu hydratáciu.

• Oleje určené na ošetrenie celej pokožky možno pridať priamo do kúpeľa. Najprv sa osprchujte od nečistôt a potom si doprajte olejový kúpeľ. Potom, čo z neho vystúpite, zabaľte sa do osušky a až po niekoľkých minútach sa s jej pomocou zbavte nadbytočnej vlhkosti.

• Ak chcete použiť koncentrovaný esenciálny olej, neprežeňte to s množstvom, skôr ho dávkujte po kvapkách. Pre výdatnú hydratáciu možno takýto prípravok použiť zmiešaním s osvedčeným hydratačným krémom. Táto kombinácia je vhodná aj pre prípad, že sa chystáte esenciálny olej použiť po prvýkrát a obávate sa nežiaducej kožnej reakcie.

• Telové oleje je možné využiť na vlasové kúry. Farbeným alebo slnkom zničeným vlasom totiž dodajú vlahu aj výživu, takže po opláchnutí budú dostatočne zregenerované. Pri regeneračných kúrach sa s úspechom využíva mandľový alebo arganový olej. Niektoré druhy olejov možno votrieť do končekov vlasov aj po ich umytí, a napriek tomu nemusia byť po usušení mastné. Pár kvapiek alebo jedno streknutie do dlane na tento účel dokonale postačí.

Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si intímne chvíľky, užite si partnerskú masáž