Terapia sviečkami. Ako funguje táto ličebná metóda?

Marika Koscelníková | 17. máj 2017
Terapia sviečkami. Ako funguje táto ličebná metóda?

Ak sa rozhodnete ich vyskúšať, tak len pod vedením človeka, ktorý túto terapeutickú metódu praktizuje.

Predstava romantického večera sa nezaobíde bez blikotajúceho plameňa sviečky. Príjemné svetlo, prípadne vôňa sviečok pomáha uvoľniť a zrelaxovať naše zmysly. Pôsobia očisťujúco a už od dávnych čias je im pripisovaná magická moc.

V mnohých kultúrach sa horiaca sviečka chápe ako znamenie života, v ezoterike sa používa plameň sviečky na očistu od negatívnych vplyvov. Sviečka a jej plameň patrí k mystike a rôznym rituálom.

Je súčasťou náboženských obradov a výnimočných chvíľ v živote človeka. V našich domovoch slúžia sviečky na dekoráciu a spríjemnenie výnimočných okamihov. Pri ich výbere je potrebné riadiť sa nielen estetickým cítením, ale hlavne materiálom, z ktorého sú sviečky vyrobené.

Sviečky v ezoterike

Plameň horiacej sviečky je energiou, ktorá dokáže „vyčistiť“ domácnosť, ale aj náš vnútorný svet. Takéto vnímanie svetla sviečky má korene v starých kultúrach.

Skrotenie ohňa znamenalo obrovský skok vo vývoji ľudstva. Bez ohňa sa nezaobišli žiadne rituály, sprevádzal človeka od narodenia až po smrť.

Plameň sviečky vraj pomôže privolávať zmeny, prekonať problémy, vyliečiť dušu. Má schopnosť upokojiť a zharmonizovať energiu. Podstatný je zámer, s ktorým sviečku zapálime. Po jej dohorení ho dym odnesie a želanie sa vyplní.

Čítajte tiež: Milujete SVIEČKY? Aké druhy ale aj zdravotné riziká sú spojené s ich používaním?

Pri sviečkových rituáloch má svoj význam aj farba a jej mentálna sila.

  • biela – ochrana a očista
  • oranžová – stimuluje, dodáva energiu
  • ružová – lieči ducha, upevňuje lásku a priateľstvo
  • modrá – farba uzdravenia a pokoja
  • zelená – podporuje tvorivú energiu, je farbou hojnosti
  • žltá – podporuje intelekt
Plameň sviečky sa nesfukuje, ideálne je nechať takúto sviečku dohorieť.

Terapeutické sviečky

Patria sem telové a ušné sviečky. Majú svojich zástancov, ale aj kritikov. Ak sa rozhodnete ich vyskúšať, tak len pod vedením človeka, ktorý túto terapeutickú metódu praktizuje. Prípadne sa poraďte s lekárom.

Základom liečebnej metódy je komínový efekt, vákuum, vďaka ktorému dokáže sviečka vytiahnuť z tela choroby, jedy, toxíny a všetky nepotrebné látky.

Čo sa týka zloženia týchto sviečok, ide predovšetkým o bavlnené plátno, ktoré je napustené voskami, propolisom, éterickými olejmi.

Princíp a spôsob použitia: Sviečka sa zapáli na hornom širšom okraji a priloží na postihnuté miesto. Teplo má schopnosť zmäkčiť nahromadené usadeniny, pomáha odblokovať toky energie.

Cez póry na pokožke sa do tela dostanú výťažky z liečivých rastlín a esenciálne oleje. Podtlak (vákuum) vytiahne rozpustené usadeniny a odpad z tela na stenu sviečky.

  • Ušné sviečky pomáhajú pri: zápale ucha a dutín, bolestiach hlavy a migrénach.
  • Telové sviečky prikladáme na jednotlivé miesta (akupunktúrne body) na tele podľa problému, ktorý máme. 

Recyklujte sviečky

Ak patríte k milovníkom sviečok, určite sa u vás doma nájdu ich koncové zvyšky. Nevyhadzujte ich, ešte sa vám môžu zísť na výrobu vlastnej sviečky. Recyklácia patrí k fit životnému štýlu, tak prečo to neskúsiť?

Zvyškový vosk zo starých sviečok dajte do nádoby, ktorú zohrejete, napríklad v trúbe. Vosk sa začne topiť a spájať. Knôt zaviažeme na špajdľu a preložíme cez okraj pohárika (napríklad od detskej výživy, alebo malej zaváraniny). Do pohárika následne nalejeme horúci vosk a necháme zatuhnúť. Ak chcete docieliť pekné farebné rozdelenie, jednotlivé farby vosku roztápajte a nalievajte postupne. Každú vrstvu nechajte stuhnúť a dolejte ďalšou. Handmade zrecyklovaná sviečka je na svete.

V minulosti bola sviečka zdrojom svetla, no i dnes je stále populárna. Stala sa súčasťou domácej dekorácie, pohodovej, či romantickej atmosféry a relaxu.

V obývačke alebo v kúpelni, v starožitnom svietniku alebo na obyčajnej podložke – patrí k bežným, ale aj výnimočným chvíľam v živote. Je ideálnym darčekom, ale aj spoločníkom.

Nech je u vás doma tá, ktorá vás dobre naladí a prinesie do domácnosti to, po čom túžite. Vyberajte s ohľadom na vlastné estetické preferencie, ale aj životné prostredie a zdravie.

Vedeli ste o sviečkach, že:

  • sviečky vyrábali pôvodne mäsiari z hovädzieho loja?
  • biela sviečka horela v domácnostiach našich starých mám najmä počas búrky, aby chránila dom a jeho obyvateľov? 
  • pri obrade sfukovania narodeninových sviečok na torte je dôležité, aby zhasli všetky naraz? Dym, podľa legendy, odnesie všetky vaše želania až do nebies. Ale pozor, nesmiete o nich pred nikým hovoriť! 

A na záver bezpečnostné upozornenia:

  • Sviečku nenechávajte horieť bez dozoru.
  • Všetky sviečky držte mimo dosahu detí a domácich zvierat.
  • Sviečku umiestnite mimo ľahko horiacich vecí – šiat, záclon, dekorácií a podobne.
  • Sviečku umiestnite na nehorľavú podložku.
  • Používajte sviečky v dobre vetranej miestnosti, ale mimo prievanu.
  • Odstrihnite knôt do 5 milimetrov pri každom použití, aby sa zabránilo silnému horeniu.
  • Nepokračujte v používaní, ak zostáva len 12 milimetrov vosku.
  • Neprenášajte horiace sviečky.