Tipy na chutné dobroty do piknikového koša

Marika Koscelníková | 29. máj 2017
Tipy na chutné dobroty do piknikového koša

K pikniku pod holým nebom patria dary prírody. Chrúmať kúsky ovocia a zeleniny, pochutnávať si na dobrom syre s domácim chlebíkom... Môžete využiť tieto tipy do piknikového koša.

Všetky spomínané dobroty zabaľte do piknikového koša vcelku, nakrájajte ich až na mieste. Na pikniku sa „zobká“ veľa malých jednohubiek, pri príprave na to myslite. Upečte si domáce pizza štangle, rôzne slané koláče, napríklad z lístkového cesta.

Snažte sa na piknik zabaliť jedlo, ktoré je jednoduché na konzumáciu, nepotrebuje špeciálne servírovanie. Ovocie a zeleninu môžete napichovať napríklad na drevené špajle. Dobrou voľbou sú rôzne nátierky. Ak k nim nakrájate na malé kúsky čerstvé pečivo, pochutíte si.

Čítajte tiež: Hurá na piknik! V záhrade alebo mimo domu?

Chutné tipy na pomazánky do piknikového koša

Tvarohová s rôznymi obmenami

Príprava je jednoduchá. Tvaroh, kúsok masla a listy medvedieho cesnaku rozmixujeme a podľa chuti pridáme soľ. Medvedí cesnak môžete nahradiť nadrobno nakrájanou červenou paprikou, paradajkou alebo aj tuniakom, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a podľa chuti olivy.

Cícerová

Uvarený cícer, cesnak, polievkovú lyžicu olivového oleja, biely jogurt spolu rozmixujeme a dosolíme podľa chuti.

Mrkvová s tofu

Tofu a mrkvu nastrúhame najemno, pridáme strúčik cesnaku, petržlenovú vňať a dve polievkové lyžice sójovej majonézy. Pridáme štipku soli a všetko spolu premiešame.

Slané muffiny z quinoi

Do uvarenej quinoi nastrúhame tvrdý syr, cuketu, pridáme tri vajíčka, petržlenovú vňať a všetko spolu premiešame. Dáme do formy na muffiny, pečieme približne tridsať minút pri 200 stupňoch Celzia.

Brokolicové muffiny

Uvarenú brokolicu zmiešame s ovsenými vločkami (asi hrnček), nadrobno nakrájanou cibuľkou, dvoma vajíčkami, pridáme nastrúhaný syr a soľ podľa chuti. Naplníme formy a pečieme dvadsať minút na 180 stupňoch.

Kuskus chutí výborne aj studený. Stačí si ho doma pripraviť podľa návodu a až na mieste do neho nakrájate zeleninu a syr podľa chuti. Pripraviť si môžete aj cestovinový či ryžový šalát alebo jednoduché zeleninové placky.

Piknik nie je o tom, aby sme naplnili hladné žalúdky až do prasknutia. Je o príjemne strávenom dni na čerstvom vzduchu s ľuďmi, ktorých máme radi, a trochu netradičnom stolovaní. Je to príležitosť zmeniť stereotyp aj v stravovaní a vyskúšať niečo nové. 

„Predstavte si život ako hru, kde dvadsaťštyri hodín žonglujete s piatimi loptičkami: práca, zdravie, rodina, priatelia a zmysel života a snažíte sa ich udržať vo vzduchu.“ (Dave Logan)

Nebyť skúpy na svoj čas a dopriať si malé radosti života – hoci aj v podobe pikniku s rodinou či kamarátmi – je základom udržania rovnováhy.

Tipy a inšpirácia pre vás: Raňajky na 7 dní.