Týmto topánkam sa v lete určite vyhnite!

Zuzana Vrecková | 20. jún 2017
Týmto topánkam sa v lete určite vyhnite!

Jedným z pozitív leta je príjemná teplota, ktorá doslova láka aj tých najväčších domasedov, aby vyšli von. Ak by sme sa zahrali na „topánkových detektívov“, v uliciach by sme videli množstvo žien v šatôčkach a k nim: baleríny, sandále s podpätkom alebo žabky. My sa vám pokúsime vysvetliť, prečo by ste sa im mali určite vyhnúť.

1. Baleríny

Kto by ich nemal rád? Veď sú pohodlné, elegantné a hodia sa takmer ku každému oblečeniu. Druhá strana mince hovorí, že kvôli plochým podrážkam sa nám na nohách vytvárajú kurie oká, otlaky, spôsobuje sa bolesť chrbta či artritída (zápalové poškodenie kĺbov).

Okrem toho sa nepáčia ani mužom, pretože nepôsobia natoľko žensky ako lodičky, ktoré sú nezdravé tiež, ale keď už trpieť, tak nech to má pridanú estetickú hodnotu.

V skratke:
baleríny nie, pretože zhoršujú držanie tela.

2. Crocsy

Sú lacné, pohodlné a mnohí ich využívame ako papuče. Ak máte pre ne slabosť a nehodláte sa ich vzdať, siahajte aspoň po origináloch a nie lacných čínskych napodobeninách, pretože tie sú vyrobené z plastu, ktorý je rajom pre tvorenie baktérií a plesní. Okrem toho nemajú vytvarovanú spodnú časť, takže nepomáhajú nohám, ale chodíte len po akejsi gume.

V skratke:
Crocsy nie, pretože ohrozujú chodidlá plesňou a poklesnutou klenbou.

3. Úzke a špicaté črievičky

Áno, tento druh obuvi je nesmierne ženský a z módy nevyjde asi nikdy. Nevýhoda tohto modelu však spočíva v tom, že kvôli úzkej špici sa nemôžu prsty voľne pohybovať, takže sa nedostatočne prekrvujú a deformujú. Špička, ktorá tlačí na kĺb palca, spôsobí pri častom nosení jeho vychýlenie, čo nevyzerá veľmi pekne, a ešte to aj bolí.

V skratke:
Úzke a špicaté črievičky nie, pretože vybočujú palec.

4. Žabky

Sú perfektné k moru, ale na celé leto strávené v tomto type obuvi by ste mali zabudnúť. Dôvod je jednoduchý. Väčšina žabiek sú lacné napodobeniny z umelých materiálov, takže opäť len super pôda pre plesne. Ďalším ich mínusom je nestabilita, ktorá spôsobuje, že noha sa v nich kĺže, robíte kratšie kroky a nastáva pokles klenby.

Takže, v skratke:
ak žabky, tak len na chvíle pri mori, bazéne či na pláži – veď na to boli aj pôvodne určené.

5. Topánky na vysokých podpätkoch

Nesmierne sexi ihličky vám predlžujú nohy a k letným šatám sa veľmi hodia. Avšak, kvôli výške podpätku zvyšujú riziko pádu, čo môže byť veľmi bolestivé a v nejednom prípade i trápne. Pri dlhom a častom nosení môžete pociťovať bolesť v lýtkach, členkoch, tiež si zaťažujete kolenné kĺby a keďže sa ťažisko posúva dopredu, škodíte aj svojej cennej chrbtici.

V skratke:
topánky na vysokých podpätkoch nie, pretože zvyšujú riziko osteoartrózy (artritídy).

Pýtate sa, čo mám teda nosiť?

Nezúfajte, všetky vyššie spomenuté modely nosiť môžete, avšak v rozumnej miere, nesmiete v nich „behať“ po celé leto. „Normálny, zdravý opätok nemá mať viac ako štyri centimetre. Žena, ktorá má zdravé nohy, si však do spoločnosti pokojne môže vziať aj vyššie lodičky.

Ak ide na dve hodiny do divadla, nemusí sa striktne držať pravidla o ideálnom podpätku,“ vyjadril sa ortopéd Michal Šteňo. Stále teda platí staré známe – všetko s mierou. Do práce a z práce môžete ísť ako dáma v krásnych lodičkách, no v kancelárii by ste sa mali určite prezuť.

Aká prezuvka je vhodná? Neuveríte, ale sú ňou dreváky! Ich čaro spočíva v tom, že sú vzdušné, noha sa v nich môže hýbať a plesne nemajú šancu. Treba si však vyberať tie hlboké s vymodelovanou nášľapnou časťou, pretože tie rovné zdravé nie sú.

Čítajte tiež: Najúčinnejší trik na popraskané päty. Hrošia koža je out!

Ako správne nakupovať topánky?

Naše nohy by sme si mali rozmaznávať, pretože nás celé dni nosia tam, kam chceme. Ak ste už niekedy pocítili alebo, nebodaj, pociťujete pravidelné pálenie pod prstami v nášľapnej oblasti, ste podľa ortopéda horúca kandidátka na haluxy (vybočený palec).

Pálenie je znakom, že chorobný proces deformácie začal. Nenechajte ju zájsť až k samotnému vybočeniu, ale používajte do topánok správne ortopedické vložky. Najzdravšie a najprirodzenejšie sú kožené vložky, ak máte ale tendenciu k potivosti nôh, siahnite skôr po umelohmotných vložkách, ktoré sa ľahšie čistia.

Ortopédi sú doslova nadšení z trendu športovej obuvi, pretože tá je pre vaše nohy najzdravšia. Nechodievajte bosí, a to ani doma. Kupujte si kvalitné topánky, aby ste neskôr netrpeli plochými nohami, vybočenými palcami, z ktorých vás, v neposlednom rade, začnú bolieť i kríže.

Obuv musí byť pevná a že ste si vybrali zlý materiál, zistíte, keď sa vám v ňom bude noha potiť. Nakupujte ich popoludní, keď máte chodidlá trochu plnšie a vždy si skúšajte obe topánky.

Čítajte tiež: Bezchybná pedikúra. Ako na to?

Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!