Úsmev, prosím. Viete, že existuje svetový deň úsmevu? Je práve dnes!

Nina Bednáriková | 6. október 2017
Úsmev, prosím. Viete, že existuje svetový deň úsmevu? Je práve dnes!

Viete, že existuje svetový deň úsmevu? Každoročne pripadá na prvý októbrový piatok a jeho zakladateľom je tvorca obľúbeného „smajlíka“ Harvey Richard Ball. Tento deň sa oslavuje od roku 1999 ako symbol šťastia a dobrej vôle.

Vraví sa, že vždy je dôvod na úsmev, i keď sa nám to v mnohých chvíľach nezdá príliš pravdivé. Popri každodenných povinnostiach a starostiach, strese v práci či nedostatku času, sa zabúdame usmievať.

A pritom o tak veľa prichádzame! Ľudia, ktorí sa usmievajú prospievajú svojmu zdraviu, a navyše pôsobia na svoje okolie pozitívne, za čo sa stávajú príjemnejšou a vyhľadávanejšou osobou.

Úsmev je označovaný za výraz tváre, ktorý sa prejavuje charakteristickým pohybom svalov okolo úst, ktorým vyjadrujeme pocity, obyčajne radosť, pobavenie, súhlas, ale aj napríklad iróniu.

Má množstvo podôb a významov – priateľský, šťastný, srdečný, posmešný, podporujúci, ale aj škodoradostný, falošný, vypočítavý či pohŕdavý. Najkrajším úsmevom je však ten úprimný a spontánny, ktorý vychádza zo srdca.

Zohráva dôležitú úlohu v neverbálnej komunikácii, dokáže spríjemniť okamihy, spájať ľudí, uvoľniť napätie, či pomôcť a podporiť v rôznych životných situáciách.

Priaznivo pôsobí na duševný stav, ktorý veľmi súvisí s tým telesným a navzájom sa ovplyvňujú, preto je úsmev odporúčaný aj ako liek pre chorých, ako spôsob zmenšovania strachu a úzkosti z choroby a liečby.

Úsmev dáva silu, nádej a možnosť prekonávať prekážky oveľa jednoduchšie. Aj obyčajné nakupovanie alebo cestovanie sa môžu stať príjemnejšími aktivitami, ak natrafíte na usmievavých ľudí.

Prečo sa usmievať?

  • úsmev nič nestojí a dokáže robiť zázraky
  • je najlepším liekom na boľavú dušu
  • uvoľňuje situáciu a napätie
  • prináša úľavu a radosť
  • obmäkčuje
  • svedčí každému
  • má pozitívny vplyv na zdravie i okolie
  • pomáha nadväzovať priateľstvá a kontakty
  • prináša obľúbenosť v kolektíve

Dôkazom toho, že úsmev má na nás pozitívny vplyv a robí náš život radostnejším je i fakt, že sme ho úspešne začlenili aj do písomnej komunikácie, v ktorej predtým chýbal. Tzv. „počítačový alebo e-mailový smajlík“ sa začal masovo používať po roku 1982, keď ho ako prvý odoslal americký profesor Scott Fahlman v podobe dvojbodka, pomlčka, zátvorka.

Vďaka nemu môžeme úsmevom potešiť našich blízkych, i keď s nimi nie sme. Dnes už má množstvo podôb, pomocou ktorých vieme prejaviť našu náladu i písomne, a práve to mu zabezpečuje svetovú popularitu. Snáď už ani neexistuje človek, ktorý by tento univerzálny úsmev nepoznal.

Pri úsmeve vraj zapájame 17 svalov na tvári, pri mračení sa je to 43 svalov. Prečo sa teda radšej neusmievať?