Aromaterapia: liečte sa príjemne. AKO NA TO?

Martina Pašková | 12. marec 2018
Aromaterapia: liečte sa príjemne. AKO NA TO?

Všetci máme radi príjemné a voňavé. Používame parfumy, kupujeme si osviežovače vzduchu, rozvoniavame príbytky a radi zapaľujeme vonné sviečky. Ale vedeli ste, že pomocou vôní sa dajú liečiť i rôzne ochorenia? Jedna z metód prírodnej medicíny sa nazýva aromaterapia a spočíva v aplikácii silíc (éterických olejov).

Éterické oleje sa získavajú z rôznych častí rastlín, z ich kvetov, plodov, listov, z kôre a koreňov, vždy z čerstvých rastlín destiláciou vodnou parou, lisovaním alebo extrakciou, a predstavujú jej esenciu, čiže vôňu.

Existujú vo forme drobných olejových kvapôčok. Na trhu je dnes veľké množstvo rôznych olejčekov a olejov, niektoré z nich sú však vhodné iba na použitie do aromalampy. Ak ich chceme použiť priamo na pokožku a využiť ich na terapeutické účely, musíme siahnuť po kvalitných olejoch, čiže 100 % čistých éterických olejoch.

Pôsobenie éterických olejov

Hneď na úvod treba vedieť, že éterické oleje nemôžu vdychovať deti mladšie ako dva roky. Pre ne sú inhalácie takýchto olejov nevhodné. Preto ak takéto dieťatko máte, vyhnite sa používaniu oleja v jeho prítomnosti. Éterické oleje môžete používať prostredníctvom aromalampy, zvlhčovača vzduchu, rozprašovača, ale i prostredníctvom krému priamo na pokožku, či formou masáže, zábalu alebo obkladu.

Všetko závisí od problému, ktorý potrebujete odstrániť a od toho, aká forma vám vyhovuje najviac. Príjemný môže byť i kúpeľ. Pri výbere éterického oleja sa riaďte nielen problémom, na ktorý je určený, ale tiež vlastným vnímaním vône. Nie pre každého z nás je príjemná rovnaká vôňa.

Ak je niektorá vôňa pre vás neprijateľná, nekupujete ju len preto, že vám ju niekto odporučil. Naopak, zadovážte si také silice, ktoré sú vám príjemné a navodia vám dobrú náladu. Éterické oleje pôsobia na všetkých úrovniach, nielen na fyzickej, ale i emočnej a mentálnej, preto sa s výberom naozaj neponáhľajte.

Ak potrebujete silice na stimuláciu nejakého orgánu, vedzte, že sa tak deje priamo cez pokožku, pretože silice putujú k danému orgánu prostredníctvom mimobunkových tekutín, krvi a lymfy.