Vyhnite sa predvianočnému stresu

Gabriela Bachárová | 23. december 2016
Vyhnite sa predvianočnému stresu

Aj keď sa veľa snažíte, predvianočnému stresu sa nedá úplne vyhnúť. V takých chvíľach môžete urobiť pár rýchlych a účinných protiopatrení. Vyskúšate niektorý z našich tipov?

Povoľte ramená

Keď sme v strese (a často aj bez neho), máme napnuté ramená. 
Overte si hneď teraz, ako ste na tom vy.

Napnuté ramená nás udržujú v nevyhovujúcom psychickom nastavení. Ak sa chcete upokojiť a uvoľniť, musíte ich povoliť. Je to takmer banálna, ale veľmi účinná rada. Väčšinou si totiž ani neuvedomujeme, aké stuhnuté ramená máme. Tak je to pre nás prirodzené. Uberá nám to ale energiu a životnú pohodu.

Prečítajte si: Vianočné upratovanie trochu inak

Usmejte sa v duchu

Donuťte sa k úsmevu a váš mozog dostane signál zlepšil náladu a zmiernil pocity stresu.

Mozog nerozlišuje medzi tým, či sa šťastne usmievate, pretože práve zažívate niečo príjemné, alebo k tomu žiadny vonkajší podnet nemáte a usmejete sa len tak.
V oboch prípadoch dostane mozog signál, aby zlepšil náladu a zmiernil pocity stresu.

Donuťte sa preto k úsmevu, aj keď ste presvedčená, že nemáte najmenší dôvod. Uvidíte, že sa prakticky okamžite začnete cítiť psychicky oveľa lepšie.

Prečítajte si: 4 zaručené tipy pre pokojné sviatky

Zamerajte sa na dýchanie

V boji proti stresu nasaďte tú najsilnejšiu zbraň – vlastný dych. Len obyčajné zameranie sa na to, ako dýchate, vám prinesie bleskové uvoľnenie a znovuzískanie pôdy pod nohami. Nemusíte dýchať zhlboka, ani si kvôli tomu líhať či sadať do špeciálnych polôh. Stačí len si uvedomiť, že dýchate, a chvíľu na to myslieť. Túto nenápadnú metódu, ako zahnať napätie, môžete využívať kdekoľvek a kedykoľvek.

Čítajte tiež: Aj u vás platí, Vianoce rovná sa stres?

Nájdite svoj stred

Keď sa zosypávame pod náporom povinností, potrebujeme oporu. A tú nemusíme nájsť len v partnerovi či priateľoch, ale aj sami v sebe.

Veľmi účinným prostriedkom, ako získať duševnú rovnováhu, je nájdenie svojho vlastného stredu, na ktorý sa môžete spoľahnúť vždy, keď toho na vás bude veľa. Nie je to výmysel, ale prastará duchovná praktika pochádzajúci z východu.

Svoj vlastný stred si môžete predstaviť ako miesto uprostred tela, v oblasti brucha. Keď budete pod tlakom a v strese, zamerajte sa naň , uvedomte si ho, precíťte ho. Pre lepšiu účinnosť sa miesta môžete tiež dotknúť. Bude to vaša podpora, aby ste sa úplne nerozpadli a nezrútili.

Zacvičte si!

Nezabúdajte ani na cvičenie. Stačí pár minút denne. Poriadne sa ponaťahujte, dajte si niekoľko obľúbených cvikov, o ktorých viete, že vám urobia dobre.

Nemusíte ísť do posilňovne, obývačka môže byť tá najlepšia telocvičňa. Je neuveriteľné, ako môže obyčajné cvičenie podporiť dobrú náladu a zmierniť napätie.

 Prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatkov, tentoraz bez stresu.