Zatočte s jesennou depkou!

Redakcia | 24. november 2016
Zatočte s jesennou depkou!

Sychravé daždivé počasie a úbytok denného svetla lákajú k nečinnému vyloženiu si nôh a oddychu pri knihe.

Jesenná únava nemá ďaleko od tej jarnej. Obe sú následkom adaptačných procesov organizmu, ktoré telo nútia jednoducho spomaliť. Zatiaľ čo jarná verzia sa týka skôr nedostatku vitamínov a slnečného žiarenia po zime, jesenná melanchólia je spojená s prípravou na dlhé obdobie chladu a mrazu a akéhosi psychického rozčarovania z faktu, že teplé slnečné dni sú na čas nenávratne preč.

Ako sa vyrovnať so stratou energie, nálady a vitality, ktorá na nás útočí? Poradíme vám.

Tak, ako sa na zimu pripravuje svet zvierat, nemali by sme toto obdobie podceniť ani my ľudia. Ak sa vám podarí zaradiť do denného režimu zopár užitočných trikov, vyhnú sa vám sprievodné javy jesennej melanchólie a dokonca sa jeseň možno stane vaším obľúbeným ročným obdobím.

Do tepla

Na jeseň na človeka viac ako kedykoľvek inokedy útočia rôzne nachladnutia a vírusy, ktoré dokážu organizmus oslabiť niekedy aj na dlhšie obdobie. Jedným z dôležitých tipov, ako sa im vyhnúť, je nepodceňovať proces adaptácie na chladnejšie počasie. Všimli ste si niekedy, že pri prelome zimy a jari ostávate dlhšie v teplých topánkach a hrejivých kabátoch, ale keď nastane prechod z leta do jesene, nie a nie uložiť lodičky a vzdušné šaty do skrine? Podchladenie výrazne ovplyvňuje obranyschopnosť a na udržanie teploty si potom telo berie oveľa viac energie. Teplé, vzdušné, viacvrstvové oblečenie je základom úspechu v udržaní imunity.

Vitamínová opora

Jesenná príprava v podobe vitamínových kúr vám osoží rovnako. Menší výber sezónneho ovocia a zeleniny v obchodoch núti ľudí siahnuť po ťažších jedlách, ktoré sú síce energeticky bohaté, ale na vitamíny a živiny často chudobné. Šaláty pritom nepatria iba k letnej výbave, obmeňte ich v jeseni zeleninovými polievkami, grilovanou zeleninou, či rôznymi verziami čerstvých príloh.

Zvýšte najmä prísun vitamínu C, B a D, ktoré majú pre energiu a imunitu dôležité úlohy. Ak sa cítite oslabení, skúste pridať aj kúru s echinaceou, či Hlivou ustricovou. Nezabudnite do jesenného jedálnička pridať dostatok orechov a semien (jedna hrsť denne), kvalitný biely jogurt a strukoviny pre udržanie správnej črevnej mikroflóry. Občas zhrešte aj kúskom kvalitnej čokolády, ktorá vďaka fenyletylamínu zlepší vašu náladu.

Blahodarné tekutiny

Rovnako zásadné je aj udržiavanie pitného režimu, nezabúdajte naň ani v jesenných dňoch, keď organizmus k pitiu toľko nevyzýva. Vyhnite sa studeným nápojom a vyskúšajte obyčajnú vodu, ktorú doplníte minerálnou, alebo bylinné čajové kúry.

Na ráno je vhodný napríklad zelený čaj so ženšenom, cez deň siahnite po šípkovom, alebo pre tráviacu sústavu osožnom feniklovom, či univerzálnom zázvorom a mätovom.

Na večer môžete pridať upokojujúci kamilkový, alebo medovkový. Výbornou voľbou je naučiť sa ráno vypiť nalačno pohár vody s vytlačenou polovicou citróna. Takýto nápoj vyrovnáva pH, povzbudzuje tráviaci systém a stimuluje imunitu.

Porazte oxidatívny stres! Sila afrického čaju a rias

Aktívny oddych

Zvádzanie na posteľné leňošenie treba prekonať. Niekedy je výbornou voľbou, ale zvyknúť si naň môže byť pre organizmus nebezpečné. Pokiaľ prídete po práci domov a ste akurát zrelý na posteľ, skúste sa odhodlať aspoň na hodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu.

Ak vám únava nedovoľuje zvoliť pohybovú aktivitu, obmeňte ju za wellness masáže a saunovanie sú na jeseň ako stvorené. Skúste do denného režimu zaradiť ranný strečing, pomôže vám pripraviť organizmus na následnú záťaž. Vhodné je striedať aeróbnu aktivitu s anaeróbnou. Kombinácia jogy, Pilatesu, či kalanetiky dvakrát do týždňa spolu s behom, tancom, crossfitom, alebo aerobikom, je ideálna.

Nadýchnite sa

Ak sa rozhodnete cvičiť v domácich podmienkach, nepodceňujte kvalitné vetranie. Nielen ráno, ale aj pred spaním, alebo pred cvičením. Kyslík vám dodá vitalitu a čerstvý vzduch energiu. Aspoň raz do týždňa by ste mali pohybovú aktivitu vykonávať vonku.

Môže to byť rýchla chôdza, beh, skoky cez švihadlo – čokoľvek, na čo máte chuť a je spojené s čerstvým vzduchom. Nezabúdajte aj na správne (brušné/bránicové) dýchanie pri športe, telo pri ňom vylučuje hormón kortizol, vďaka ktorému psychika lepšie zvláda tlak a stres. Nadýchanie sa čerstvého vzduchu je tiež jednou z účinných metód boja proti neočakávanému stresu. Stačí otvoriť okno kedykoľvek vám na dvere klopká hnev, či nervozita.

Nastavte sa na novú výzvu

Ak sa počas sychravých jesenných dní nastavíte na správnu pestrú stravu a dostatočný pohyb, urobíte veľa pre svoju životnú pohodu. Niekedy je však potrebné zaradiť do života aj vhodnú motiváciu. V prípade, že na vás v chladných dňoch útočia sezónne pocity frustrácie a smútku, pokúste sa na veci pozrieť z trocha opačného uhla. Podľa psychológov je zásadnou pomôckou dobrý koníček.

Nájdite si niečo navyše, čo váš život obohatí, a začnite s tým práve na jeseň. Dlho odkladaný jazykový kurz, kurz vyšívania, hodiny jogy, alebo len nová kniha, či pravidelná návšteva koncertu raz do týždňa – stanoviť si cieľ a dodržiavať plán je dôležité.

S priateľmi to ide lepšie

Mnoho ľudí robí chybu, že sa počas chladnejších dní prestanú stretávať. Spoločenský život a rozhovory s priateľmi sú pritom veľmi dôležitým faktorom pri pocite šťastia. Nie nadarmo sú spoločenskí Dáni jedným z najšťastnejších národov, napriek tomu, že počasie ich nálade veľmi nepraje.

Psychologické štúdie zaoberajúce sa šťastím potvrdzujú, že spoločenský život hrá v kvalitnom vzťahu a dobrom pocite významnú úlohu. Neberte ho ako povinnosť a aj keby ste najradšej ostali zalezení doma v papučiach, prijmite pozvánku na stretnutie s kamarátmi. Nebojte sa spoznať nových ľudí, pýtajte sa. Je to zábavné, obohacujúce a prinesie vám to pocit sebavedomia a spolupatričnosti. Nezabúdajte, že pracovné stretnutia nenahradia tie priateľské!

Stavte na liečivú reč dotykov: Prehrejte si život masážami!

Otužujte

Príjemné pocity navodí a zdravý organizmus podporí aj postupné otužovanie, ktoré je veľmi vhodné kombinovať s pravidelnou športovou aktivitou. Striedanie teplej a záverečnej studenej sprchy významne stimuluje obranyschopnosť, avšak začať treba pomaly, najlepšie iba s namočenou špongiou, vždy od nôh smerom nahor.

Striedavé sprchy je najlepšie vykonávať ráno pred raňajkami a v chladných mesiacoch by pobyt pod studeným prúdom nemal presiahnuť tri minúty. V každom prípade však zo začiatku nechoďte na doraz svojich možností.

Začať treba s krátkymi intervalmi, ktoré možno postupne predlžovať až do stanoveného limitu. Správne otužovanie pôsobí antivírovo a antibakteriálne a pozitívne ovplyvňuje schopnosť organizmu adaptovať sa na vonkajšie teplotné zmeny.

Čítajte tiež: 
Ako dosiahnuť večné zdravie, mladosť, či bohatstvo? So zlatom! Rozprávka, či skutočnosť?