5 netradičných rastlinných zdrojov proteínov. POZNÁTE ICH?

Miroslava Miková | 25. september 2017
5 netradičných rastlinných zdrojov proteínov. POZNÁTE ICH?

Medzi známe druhy rastlinných proteínov patria napríklad fazuľa, šošovica, hrach, vlašské orechy, mandle, mak, brokolica, špenát, kel, kukurica, brokolica, sója, slnečnicové a ľanové semiačka atď. Čo však poviete na niečo zaujímavejšie?

1. Pohánka a quinoa

Ak sa rozhodnete konzumovať pohánku, dodáte organizmu nielen proteíny, ale aj ďalšie významné látky. Je v nej zastúpený antioxidant s názvom rutín, ktorý prospieva hlavne cievam. Pomáha pri ťažkostiach s kŕčovými žilami, hemoroidmi, posilňuje imunitný systém a plodnosť. Quinoa je výbornou náhradou ryže. Obsahuje bohaté množstvo bielkovín, vlákniny, železa, horčíka i mangánu.

Čítajte tiež: Bielkoviny sú nevyhnutnosťou. Prečo je to tak a ako sa prejavuje ich nedostatok?

2. Chia semiačka

Známe sú predovšetkým ako výborný zdroj vlákniny, pretože už jedna polievková lyžica týchto semienok jej obsahuje viac ako 5 gramov. Zastúpené sú však aj proteíny, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, železo, vápnik, zinok a ďalšie látky.

Mohlo by vás zaujímať: 9 tajomstiev chia semienok

3. Artičoky

Jedna artičoka zhruba v strednej veľkosti obsahuje okolo 4 gramov proteínov. Zastúpená je aj vláknina, vitamín C, železo, draslík a horčík. Tento druh zeleniny obsahuje aj látku s názvom cynarín, ktorá pozitívne ovplyvňuje pečeň.

Čítajte tiež: Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.

4. Konopné semiačka

Semiačka z konope obsahujú množstvo kvalitných proteínov, nenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega-6), vlákniny, vitamínov zo skupiny B a ďalších látok. Sú výbornou voľbou aj pre vegetariánov a športovcov.

Bude vás zaujímať: KONOPNÝ OLEJ - prečo je výnimočný?

5. Cícer

Cícer je strukovina, ktorú často konzumujú vegetariáni, pretože je plný proteínov. Vďaka vláknine prospieva tráveniu a konzumujú ho aj diabetici, pretože nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi. Okrem toho je prínosný aj pre kardiovaskulárny aparát.