Ako by mal vyzerať jedálniček 14-ročného chlapca? SVET ZDRAVIA radí

Ing. Michaela Horváthová, svet-zdravia.sk | 12. október 2017
Ako by mal vyzerať jedálniček 14-ročného chlapca? SVET ZDRAVIA radí

Práca s deťmi je aj pre nás, výživových špecialistov, náročná a postupovať treba veľmi opatrne. Deti sú citlivejšie ako dospelí ľudia a musíme dbať aj na to, ako im podávame náš názor (aj čo sa týka hmotnosti). Na vaše otázky odpovedá Ing. Michaela Horváthová, výživová poradkyňa zo Sveta zdravia.

"Mám 14-ročného syna, ktorý za posledný rok dosť nabral na hmotnosti. Nechcem to nechať tak, aby raz nemal problém s obezitou. Meria 168 cm a má 74 kg. Čo sa týka pohybu, nie je veľmi športový typ, ale ako rodina dosť športujeme (bicykel, turistika) a do týchto aktivít sa zapája (cca 3 -krát do týždňa má pohyb určite). Problémom bude asi strava, preto by som chcela vedieť, ako by mal vyzerať jedálniček chlapca v jeho veku. Pripadne, ak mate nejaké psychologické rady, ako ho správne motivovať k zdravej výžive".

SVET ZDRAVIA radí

Som rada, že ste napísali jeho vek, výšku a hmotnosť, pretože môžem vychádzať pre zhodnotenie z presnejšej metódy podľa percentilových grafov, kde naozaj môžeme vidieť zvýšené hodnoty hmotnosti. Otázkou zostáva, v akom pomere sú voda – tuk – svaly.

Nebudeme sa teraz ale zaoberať číslami, pretože váš syn je ešte v období rastového špurtu, a teda sa môže stať, že sa ešte „vytiahne“ a bude mať rovnakú hmotnosť na inú výšku, a tým pádom aj výsledky hodnotenia budú kladnejšie.

Tip pre vás: Recept na CÍCEROVÝ GULÁŠ - zn. bez lepku, bez laktózy, vegan

Ako píšete, váš syn má pravidelný pohyb, čo je výborné a v dnešnej dobe, bohužiaľ, menej časté. Problém bude teda zrejme asi naozaj v strave. Tú ste, bohužiaľ, neopísali, ale pokúsim sa vám priblížiť základné zásady, podľa ktorých môžete postupovať.

V prvom rade je nutné uvedomiť si, že všetky zmeny musia prichádzať postupne, jedna po druhej. Najskôr nech si dieťa zvykne na jednu zmenu, potom treba pristúpiť k ďalšej, až sa dostanete k optimu.

Zásadne ho nenúťte jesť veci, ktoré mu nechutia alebo má k nim odpor. Nútením dosiahnete iba to, že to bude viac odmietať, resp. že po danej potravine nikdy viac nesiahne (v dospelosti sa menia chute a niekedy jeme veci, ktoré nám v mladšom veku nechutili).

Mohlo by vás zaujímať: Je racionálna strava naozaj drahá?

Dbajte na pestrosť jedálnička, nevynechávajte ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, kvalitné mäso, mliečne výrobky či strukoviny. Dieťaťu pripravujte desiatu počas školského roka doma – nenechávajte voľbu desiatej na ňom tým, že mu dáte peniaze, aby si niečo kúpil.

Pripravte mu desiatu a máte pod kontrolou, čo je. Ak neraňajkuje, tak ho nenúťte. Nech vypije napr. čaj alebo čerstvo vytlačenú ovocnú šťavu riedenú vodou, prípadne smoothie, a pripravte mu väčšiu desiatu.

Nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Deti potrebujú viac tekutín ako dospelí. Optimálny príjem tekutín pre vášho syna by mal byť cca 2,5 litra (samozrejme, počas teplých letných dní a počas športovej aktivity toto množstvo určite navýšte).

Sladkosti, keksíky, čokoládky nahradzujte ovocím a prípadne zdravými variantmi sladkostí, ktorých recepty nájdete na internete (napr. aj na našej oficiálnej stránke www.svet-zdravia.sk). Viete pripraviť rôzne cookies, nepečené, raw koláčiky a pod.

Dáte si? Pohánkové menu, ktoré musíte ochutnať!

Ako by mal vyzerať jedálniček 14-ročného chlapca?

Deti potrebujú vyvážený príjem energie počas celého dňa. Určite sa pri nich neriaďte pravidlom, ktoré často nachádzame v radách pre chudnutie, že na večeru sacharidy už nemajú byť. Samozrejme, nedáte mu na večeru sacharidovú bombu, ale prílohu (ryža, zemiaky, pšeno,...) či chlebík mu pokojne dajte.

  • Na raňajky môžete kombinovať pečivo s plátkom šunky, syra a zeleninou, či napríklad cereálie (nie sladké, zapekané, ale celozrnné, ovsená kaša a pod.) s ovocím a bielym jogurtom.
  • Na desiatu môžete zvoliť ovocie alebo celozrnný rožok s domácou tvarohovou nátierkou a zeleninou.
  • Obedy počas školského obdobia ovplyvniť neviete, ale pokiaľ dieťa obeduje doma, siahajte po kvalitných netučných mäsách, nezabúdajte na prílohy a zeleninu.
  • Zaraďujte aj strukoviny či ryby. Na olovrant môžete zvoliť napríklad jogurt, do ktorého primiešate čerstvé ovocie.
  • Večere môžu byť teplého alebo studeného charakteru.

Nezabúdajte, že dieťa je dieťa a je obklopené kamarátmi, ktorí sa nie vždy stravujú rovnako. Je dôležité, aby vedelo, aké sú správne stravovacie návyky a že ich u vás doma nájde, ale tiež musíte občas rátať s tým, že niekedy zhreší. Podstatné ale je, aby váš syn poznal, čo je pre neho dobré, a čo nie. A toto sa naučí len doma, od rodiny – preto je pre deti dôležité, ako sa stravujú rodičia. 

Prečítajte si: Prečo sú všetci RODIČIA TRÁPNI