Ako zlepšiť kvalitu a počet mužských spermií?

Dagmar Baluchová | 29. apríl 2017
Ako zlepšiť kvalitu a počet mužských spermií?

Sploď syna, zasaď strom, postav dom... Áno, pre dnešnú generáciu mužov platí toto známe príslovie už opačne. A tak, páni, ak chcete byť (raz) otcami, myslite na svoju plodnosť už dnes. Lebo cesta za vlastným dieťaťom, môže byť poriadne dlhá, kľukatá a často nemusí mať cieľ. A to predsa nechcete.

Vyvážená strava, pohyb i relax 

Na rozdiel od ženských vajíčok, ktoré nevznikajú postupne, ale v tele ženy sú „uschované“ roky, u mužov neustále vznikajú nové spermie. K obmene spermií v tele muža dochádza asi každé tri mesiace.

Zdravý muž môže ovplyvniť ich počet a pohyblivosť rozumnými rozhodnutiami o svojom spôsobe života. (To ste asi netušili, však?)

Základom obvykle býva strava. Ak je dobre vyvážená, plná vitamínov, antioxidantov, minerálov a ostatných živín, výsledok sa môže odzrkadliť aj na sexuálnom živote a v reprodukčnom zdraví. Nie že by ste sa úplne museli vzdať slaninky, steakov a iných dobrôt, ale ich obmedzenie má (a určite nielen v otázke plodnosti), čosi do seba.

To isté platí aj pri alkohole, cigaretách a tiež sladkostiach a cukre všeobecne (áno, páni...)! V dnešnej uponáhľanej dobe je však náročné dodržiavať zásady správneho života, nájsť si dostatok času na šport a relax, no mnohé páry, ktoré sa roky usilovali o dieťa, potvrdzujú, že až zmena životného štýlu bola v ich ceste za splneným snom kľúčová.

Čítajte viac: Mužská neplodnosť vs. kvalita spermií

Na vine je stres...

Áno, už ste to často počuli. Za všetko môže stres... V prípade neplodnosti však hovoríme o čomsi špecifickejšom, o tzv. oxidačnom strese.

Patrí k najvýznamnejším faktorom mužskej neplodnosti. Ako znížiť jeho škodlivé dopady v mužskom organizme? Je to možné, a to tak, že sa zníži množstvo voľných radikálov, teda látok, ktoré v prípade plodnosti poškodzujú vývoj a zrenie spermií, ich pohyblivosť, množstvo, bunkovú morfológiu a stabilitu DNA.

K ochrane buniek pred oxidačným stresom prispieva najmä vitamín E a selén. Navyše selén prispieva aj k správnej tvorbe spermií.

Ako podporiť mužské reprodukčné zdravie?

Zatiaľ čo v liečbe ženskej neplodnosti je možností, či už formou liekov alebo chirurgických zákrokov, viac, u mužov je to horšie... Liečba niektorých typov mužskej neplodnosti pozostáva z podávania hormónov a antioxidantov s cieľom zlepšiť a udržať parametre spermií.

Možné riešenie v niektorých prípadoch predstavujú aj techniky asistovanej reprodukcie, ich nevýhodou je však ich finančná náročnosť a fakt, že nie sú všeobecne dostupné, nie sú vhodné pre všetky typy neplodnosti a majú iba obmedzený úspech.

Významný úspech však čoraz častejšie dosahuje užívanie podporných výživových doplnkov. Štúdia z viedenského centra napríklad ukázala, že počet spermií je možné zvýšiť až o 215 %, pohyblivosť spermií sa môže zvýšiť až o 23 % a objem ejakulátu až o 33 %, ak je strava muža doplnená určitými živinami.

Niektoré vitamíny, aminokyseliny a stopové prvky sa osvedčili pri zvýšení množstva spermií, zlepšení ich pohyblivosti a tvaru. S vyššou kvalitou spermií sa zvyšuje aj šanca na otehotnenie.

Vitamín A zohráva úlohu v regulácii spermatogenézy, hlavne v počiatočnej fáze. Vitamín C a vitamín E chránia spermie pred oxidačným stresom.

Oba vitamíny sú spolu so špeciálnymi látkami ako L-karnitín, L-arginín, koezným Q10 súčasťou už mnohých doplnkov, napomáhajúcich zlepšiť kvalitu a počet mužských spermií.

Najnovším vedeckým objavom pri podpore skvalitnenia spermií je myo-inozitol, ktorý je antioxidačným prostriedkom, vyvažuje činnosť voľných radikálov a má zásadnú úlohu pri dozrievaní spermií v okamihu ich migrácie z nadsemenníka.

Účinkuje na úrovni bunky a tak, ako sa u žien osvedčil pri zvýšení kvality vajíčok – oocytov, štúdie preukazujú jeho pozitívny vplyv aj u spermií, konkrétne v ich mitochondriách.

Viac informácií je dostupných aj na www.akootehotniet.sk.

Mohlo by vás zaujímať: Straší vás impotencia a neplodnosť? Skúste Maralí koreň.