Ako si vyrobiť vlastnú zubnú pastu?

Redakcia | 18. marec 2017
Ako si vyrobiť vlastnú zubnú pastu?

Pokiaľ sa rozhodnete pre zubnú pastu v bio kvalite, bez fluoridov a parabénov, je na trhu dostupná. Ale pripraviť si ju môžete aj doma...

V ostatnom čase sa veľa diskutuje na tému fluoridov, ktoré zubné pasty obsahujú. Táto dôležitá zlúčenina je potrebná najmä pri tvorbe kostí a zubnej skloviny. Hlasy, ktoré sa ozývajú proti používaniu zubných pást s fluoridom upozorňujú najmä na fakt, že v nadmernom množstve môže táto zlúčenina poškodzovať organizmus.

Čítajte tiež: Najčastejšie mýty o zuboch, ich čistení a kazivosti

Fluorid v zubných pastách

Množstvo potrebné pre ľudské telo, najmä na zachovanie zdravých kostí a zubov, môžeme prijímať aj v potravinách a minerálnych vodách. Na druhej strane, Neda Markovská zo Slovenskej komory zubných lekárov upozorňuje na to, že na Slovensku je vysoká kazivosť chrupu vo všetkých vekových kategóriách a zubné pasty s fluoridmi – keďže je dokázaný vysoko efektívny účinok vonkajšej aplikácie fluoridov na prevenciu zubného kazu – Slovenská komora zubných lekárov odporúča.

Čítajte: Zápal ďasien a zubný kaz. Máme vinníka! Čo s ním?

Žijeme v dobe, keď máme možnosť voľby a pokiaľ sa rozhodnete pre zubnú pastu v bio kvalite, bez fluoridov a parabénov, je na trhu dostupná. Pripraviť si ju môžete aj doma.

Zubná pasta z kokosového oleja

Potrebujete:

  • tri lyžice kokosového oleja
  • jedna až dve lyžičky jedlej sódy
  • jedna lyžička stévie
  • desať kvapiek mätového esenciálneho oleja
  • 12 kvapiek extraktu z grapefruitových jadierok

Kokosový olej zahrejeme a vmiešame do neho všetky ingrediencie. Pastu necháme vychladnúť, uzatvoríme v nádobe s viečkom. Táto zubná pasta nepení.

Ak by ste si chceli vyrobiť aj vlastné mydlo, tu máte návod ako na to:
Handmade mydlo