Alergia či vyrážka. Pomôže homeopatikum?

Redakcia | 24. január 2017
Alergia či vyrážka. Pomôže homeopatikum?

Homeopatikum je fenomén, ktorý sa uplatňuje vždy, či už pacienta lieči klasický lekár alebo liečiteľ, a to bez ohľadu na to, či je podaný preparát účinný alebo nie. A či pomôže? Údajne áno.

Homeopatické prípravky sa dnes najviac používajúpri liečbe:

  • bežných detských chorôb (problémy s dýchacími cestami, alergie, kožné vyrážky)
  • pri problémoch s imunitou
  • v tehotenstve na zmiernenie niektorých nepríjemností (napríklad nevoľnosti), na podporu dojčenia
  • na problémy spojené s prechodom a tiež na
  • zmiernenie stresu a psychických starostí

Skeptici upozorňujú na fakt, že skoro všetky vymenované zdravotné komplikácie majú výraznú psychosomatickú zložku. To znamená, že na ich vzniku a intenzite má veľký podiel psychický stav človeka.

... aby homeopat dokázal nájsť správny liek vhodný na váš problém, potrebuje toho o vás vedieť čo najviac.

Ak sa zlepší, problémy môžu do istej miery alebo aj úplne ustúpiť. A psychika sa dá ovplyvniť vhodne vedenou terapiou, keď sa lekár, homeopat či liečiteľ úprimne a dostatočne podrobne zaujíma o stav pacienta. Ten potom ľahko uverí, že vybraný prípravok mu môže naozaj pomôcť. „Homeopatia nie je nič iné, len dokonalý placebo efekt,“ zhodujú sa tí, čo jej nedôverujú.

Na to majú priaznivci homeopatie samozrejme diametrálne odlišný názor. Dá sa zhrnúť asi takto – aby homeopat dokázal nájsť správny liek vhodný na váš problém, potrebuje toho o vás vedieť čo najviac. Detailne porozumieť tomu, kým ste, ako sa prejavujete, aký je váš problém, ako pristupujete k riešeniu starostí.

Čítajte tiež: HOMEOPATIA: Zázrak alebo podvod?

Skúmaním vašej individuality homeopat pomôže riešiť daný problém. Vstupné vyšetrenie trvá až do dvoch hodín. Niekedy nádcha, vyrážka alebo iný prejav môže súvisieť napríklad s prirodzenou „jarnou očistou“ organizmu. Tieto symptómy sú dôležitou súčasťou samoliečebného procesu organizmu, prejdú a niekedy ani nemusia byť liečené.

„Nedá sa povedať, že homeopatia nefunguje. Fungovať môže, ale inak, než si predstavujú homeopati a ich pacienti. Pacient, ktorý vyhľadá homeopata, verí v jeho schopnosti a v účinnosť homeopatie, ktorá sa masívne propaguje ako liečba prírodná, lacná, účinná, bez chémie, bez vedľajších účinkov.

Mohlo by vás zaujímať: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Ak sa okrem toho homeopat svojmu pacientovi naozaj podrobne venuje, hodinu sa s ním rozpráva a predpíše mu zázračné guľôčky s uistením, že mu určite pomôžu, uplatní sa takzvaný placebový efekt, v podstate autosugescia, pevná viera v schopnosti homeopatie a jej „liekov“.

Sila placebového efektu je individuálna a záleží predovšetkým na sile viery v liečebnú metódu a na povesti a charizme toho, kto lieči. Je to zaujímavý fenomén, ktorý sa uplatňuje vždy, či už pacienta lieči klasický lekár alebo liečiteľ, a to bez ohľadu na to, či je podaný preparát účinný alebo nie,“ upozorňuje Jiří Heřt.

Placebo efekt sa konkrétne prejaví tak, že pacient cíti zmiernenie príznakov, subjektívne sa cíti lepšie a zlepšuje sa mu aj nálada. „Priaznivý efekt liečby sa samozrejme posilňuje aj radami homeopata, ktorý má čas vypočuť si pacienta a ľahko objaví aj skryté príčiny ťažkostí, ktorými môže byť zlá životospráva, alkohol, fajčenie, stresy, konflikty na pracovisku aj v rodine. Pacientovi potom môže dať cenné rady, ako zmeniť svoje zvyky a svoj život. Ide v podstate o jednoduchú psychoterapiu. Vďake nej a placebovému efektu môže prísť k zlepšeniu choroby pacienta. Zdôrazňujem ale, že ovplyvnené sú len príznaky, nie príčiny choroby,“ dodáva Jiří Heřt.

Na druhej strane tu ale máme trochu inú realitu. Nielen u nás, ale aj vo svete dnes homeopatické lieky poskytujú hodnotnú pomoc všeobecným lekárom a špecialistom v ich každodennej praxi. Vo väčšine oblastí sa homeopatické lieky používajú na liečbu akútnych, ako aj chronických chorôb. Lekári, ktorí chcú predpisovať homeopatické lieky, musia po obdržaní doktorátu absolvovať špeciálny kurz na univerzite alebo absolvovať súkromný kurz, ktorý poskytujú homeopatickí lekári.

Prečítajte si tiež: Vyhnite sa antibiotikám, skúste to s cesnakom.