Antibakteriálny manuka med - je to hotový prírodný poklad!

Miroslava Miková | 7. november 2017
Antibakteriálny manuka med - je to hotový prírodný poklad!

Med je hotový prírodný poklad a medzi všetkými druhmi jednoznačne kraľuje ten s prívlastkom manuka – jedinečný produkt pochádzajúci z Nového Zélandu, ktorý pokojne môžeme nazvať zázrakom.

Antibakteriálny manuka med

Manukový med je produktom severozélandských včiel a pochádza z manuka stromov. Tento čajovník rastie len v špecifických prírodných podmienkach a nie je možné zabezpečiť mu adekvátnu pôdu inde. V rámci vlastností nemožno manuka med porovnávať so žiadnym iným z jeho európskych kolegov.

Čítajte tiež: Krásna pleť s medom

Jeho antibakteriálne účinky sú niekoľkonásobne vyššie, rovnako ako schopnosť ničiť v organizme choroboplodné zárodky rôzneho druhu. Táto cenná povaha je výsledkom takzvaného osmotického účinku medu, pretože tým, že cukrový roztok so špecifickými látkami nasiakne vodu z okolia, pripravuje nehostinné prostredie pre baktérie.

Každý jeden med sa skladá približne zo sto špecifických zlúčenín a jeho súčasťou je okrem vody veľké množstvo jedinečných kombinácií zdraviu prospešných látok. Ďalším faktorom je samotná práca včiel. Enzým produkovaný ich žľazami vytvára antibakteriálnu látku, ktorá dokáže ničiť aj veľmi rezistentné typy.

Bude vás tiež zaujímať: Domáci lekári menom VČELÍ PEĽ a PROPOLIS

Dané účinky manuka medu boli prvýkrát vedcami spracované v polovici 80. rokov a od tohto času sa výrobok začal postupne distribuovať aj do iných kontinentov. Dnes si môžete manuka med kúpiť pohodlne v mnohých e-shopoch za cenu približne 30 eur za 250 gramového balenie.

Dostupné sú aj mnohé pridružené produkty, ako pastilky na regeneráciu ústnej dutiny, propolis na urýchlenie hojenia rán, či rôzne kozmetické prípravky zvláčňujúce kožu a udržujúce jej prirodzenú obranyschopnosť pred negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia.

Čítajte tiež: Tajomstvá včelích produktov

Pri kúpe výrobku si vždy pozrite obsah látky menom metylglyoxal. Ide práve o najcennejší prvok manuka medu a jeho hladina v produkte určuje jeho silu. Metylglyoxal je preukázateľne antibakteriálny, protizápalový, antioxidačný a fungicídny, a teda bojujúci proti plesniam, hubám a iným parazitom v tele.

Žiaľ, vedcom sa dodnes nepodarilo extrahovať túto látku – zatiaľ je teda pevnou súčasťou spomínaného manuka medu. Spolu s obsiahnutým železom, zinkom, pestrou paletou vitamínov skupiny B a vitamínom C je manuka med výborným doplnkom pri obdobiach rekonvalescencie po rôznych ochoreniach.

Veľmi účinný sa manuka med ukázal aj v starostlivosti o citlivú ústnu dutinu. Okrem posilnenia ďasien sa propolis, materská kašička, ale aj med samotný môže prikladať priamo na afty v ústnej dutine, alebo využívať ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, alebo hrdla. Poslúži aj v prevencii herpesov – stačí si ním pravidelne potierať pery.

Mohlo by vás zaujímať: 10 krokov, ktoré pri liečbe herpesu pomáhajú