Bezlepková diéta prospieva srdcu: mýtus či fakt?

Ing. Vladimíra Mihálová | 31. júl 2017
Bezlepková diéta prospieva srdcu: mýtus či fakt?

Rozhodli ste sa sami vyskúšať bezlepkovú diétu kvôli zažívacím ťažkostiam, nadváhe, alebo len tak z vlastného presvedčenia? Potom by ste si mali byť vedomí následkov a škôd, ktoré môžete svojím neodborným prístupom napáchať na svojom zdraví.

Na jednej strane je dobré, že sa ľudia snažia znížiť konzumáciu pšenice, pretože jej spotreba z roka na rok rastie. U niektorých ľudí je úplne bežné jesť pečivo či koláčik na raňajky, obed i večeru, čo sa, samozrejme, väčšinou odrazí aj na ich zdraví a telesnej hmotnosti.

Mohlo by vás zaujímať: Vitariánstvo - Raw food

Na druhej strane dobrovoľnými „celiatikmi“ sa v poslednej dobe stáva čoraz viac ľudí, no odborníci varujú pred rozličnými rizikami. V prípade, že si bezlepkovú stravu začnú indikovať zdraví jedinci bez diagnostikovanej celiakie a bez odbornej pomoci lekára či výživového poradcu, môžu na svojom zdraví spôsobiť viac škody ako úžitku.

Inšpirujte sa: Raňajky na 7 dní. Tipy a inšpirácia pre vás...

Vyhýbate sa lepku?

Vedomým vyhýbaním sa lepku spôsobia, že do tela sa nedostáva množstvo kvalitných bielkovín. Črevá zdravých ľudí si s lepkom poradia, a tak sa zbytočne ochudobňujú o prospešné látky.

Bezlepková strava môže viesť k deficitnému prijímaniu vitamínov skupiny B (hlavne B9, B12), vitamínu D, vlákniny, horčíka, vápnika, zinku a železa. Dôležité je dbať na to, že bezlepkové potraviny často obsahujú väčšie množstvo tukov (hlavne nasýtených) a sacharidov ako potraviny obsahujúce lepok.

Veľký prehľad vitamínov: Prečo sú pre ľudský organizmus také dôležité?

S tým súvisí fakt, že u ľudí s dobrovoľnou bezlepkovou diétou bol pozorovaný zvýšený výskyt obezity, inzulínovej rezistencie a metabolického syndrómu. Doteraz neexistuje žiadny dôkaz o tom, že bezlepkové potraviny sú zdravšie ako potraviny s lepkom. Zároveň neboli preukázané ani žiadne zdravotné či nutričné výhody bezlepkových potravín.

Bezlepková diéta prospieva srdcu: mýtus či fakt?

Medzi ľuďmi, ktorí nemajú problém s lepkom, a napriek tomu držia bezlepkovú diétu, sa nájdu i takí, ktorí veria, že to prospieva ich srdcu.

Opak je ale pravdou.

Vyplýva to z dvadsaťšesťročného výskumu a sledovania 120 tisíc osôb, pri ktorom sa zistilo, že jedinci s bezlepkovou diétou nemajú zdravšie srdce ani cievy. Podľa vedcov z Harvardovej univerzity si ľudia vylúčením celozrnných obilnín zo stravy, naopak, ubližujú a ohrozujú obehovú sústavu.

Podľa doktora Chana z Harvardovej univerzity „obľuba bezlepkovej stravy vo všeobecnej populácii v posledných rokoch výrazne stúpla. Tieto objavy ale podrývajú jej význam, pretože ľudia, ktorí obmedzia príjem lepku, obmedzia aj príjem celozrnných obilnín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a ciev. Propagovať bezlepkovú stravu u osôb bez celiakie nie je správne.“

Čítajte tiež: Chcete zdravé srdce? Prevencia je namieste už v mladom veku.

Veď človek je predsa milióny rokov všežravec a jeho hlavnou časťou stravy boli vždy semená tráv (obilniny). Celozrnné obilniny pritom obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré prispievajú k dobrej kondícii srdca.

Ak človek trpí celiakiou či alergiou na lepok, musí sa obilnín vzdať a diéta je nevyhnutná. V ostatných prípadoch si vylúčením lepku nepomáha, ale naopak, skôr ubližuje.