CHLORELLA - vsaďte na tento zelený zázrak!

Gabriela Bachárová | 19. apríl 2017
CHLORELLA - vsaďte na tento zelený zázrak!

Zo všetkých známych rastlín obsahuje chlorella najvyššie množstvo chlorofylu, zeleného fotosyntetického farbiva. Očistné vlastnosti chlorofylu sú v ľudovej medicíne využívané od praveku. A nie len to, účinky chlorelly siahajú omnoho ďalej..

Chlorella je zelená jednobunková sladkovodná riasa, pestovaná vo veľkoplošných sladkovodných nádržiach predovšetkým na východe Japonska a na Taiwane, v prostredí s ideálnymi klimatickými podmienkami pre jej množenie.

Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín a viac ako 20 vitamínov a dôležitých minerálov. Obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň, a preto by mala byť doplnkom vegetariánskej stravy, ktorá tento vitamín často neobsahuje v dostatočnom množstve.

Chlorella je pre svoju vysokú nutričnú hodnotu, podobne ako iné sladkovodné alebo morské riasy, hojne využívaná vo forme potravinových doplnkov. Obsahuje rad biologicky aktívnych látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú stav ľudského organizmu.

Jednou z najúčinnejších látok Chlorelly je takzvaný rastový faktor – Chlorella Growth Factor (CGF). Vzniká pri fotosyntéze a stimuluje regeneráciu tkanív. CGF obsiahnutý v extrakte z Chlorelly obsahuje aminokyseliny, niektoré vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.

Bielkoviny tejto riasy sa navyše svojím charakterom viac podobajú živočíšnym ako rastlinným bielkovinám. Sú dokonca zdravšie než klasické živočíšne proteíny. CGF pôsobí probioticky – zvyšuje rýchlosť rastu črevnej mikroflóry, podporuje rast laktobacilov a zlepšuje vstrebateľnosť živín. Vďaka schopnosti vylučovania toxínov z tela má CGF tiež významný omladzujúci efekt.

Zo všetkých známych rastlín obsahuje chlorella najvyššie množstvo chlorofylu, zeleného fotosyntetického farbiva. Chlorofyl pomáha zlepšiť krvný obraz, urýchľuje hojenie poškodeného tkaniva, obmedzuje rast škodlivých baktérií, podporuje črevnú peristaltiku. Dokáže tiež potlačiť nežiaduce telesné pachy.

Čítajte tiež: Žihľava v kuchyni? Nebojte sa experimentovať, bude vám chutiť!

Očistné vlastnosti chlorofylu sú v ľudovej medicíne využívané od praveku. Pravidelným užívaním chlorofylu obsiahnutého v Chlorelle alebo inom zdroji (v keli, špenáte, zelenej časti horčice, klíčkoch pýru plazivého) sa skracuje doba liečby chorých osôb.

Chlorofyl znižuje hladinu cholesterolu, ovplyvňuje rast, metabolizmus a dýchanie a je prevenciou vzniku rakoviny. Ďalšou významnou zložkou Chlorelly je chlorellín. Má výrazné antibakteriálne účinky a dokáže zastaviť či potlačiť vzniknuté infekcie a na rozdiel od synteticky vyrábaných antibiotík nepoškodzuje črevnú mikroflóru.

Na odplavenie nežiaducich látok z ľudského tela sa spolu s minerálnymi a stopovými prvkami významne podieľa aj vláknina Chlorelly-sporopolleín. Jednou zo špecifických skupín látok tvoriacich vlákninu sú β-glukány, ktoré sú obsiahnuté v každej bunke Chlorelly a prispievajú k zlepšeniu imunity ľudského organizmu.

Mohlo by vás zaujímať: Obrana imunuty - špeciálna jednotka v boji proti vírusom