Chrápanie môže naznačovať vážny zdravotný problém!

Marika Koscelníková | 23. marec 2017
Chrápanie môže naznačovať vážny zdravotný problém!

Samotný zvuk chrápania je síce z pohľadu kvality spánku nepríjemný a obťažujúci, ale problémom je, že chrápanie môže naznačovať vážne zdravotné ťažkosti.

Príčiny chrápania nie sú ešte dokonale spoznané. Predpokladá sa, že samotný zvuk chrápania vzniká vibráciou mäkkých častí horných dýchacích orgánov. Táto vibrácia nastáva pri turbulentnom prúdení vzduchu a turbulentné prúdenie je dôsledkom nepomeru medzi rýchlosťou prúdenia vzduchu a prierezom horných dýchacích orgánov.

Inými slovami povedané, za jeho vznik je zrejme zodpovedné zúženie horných dýchacích orgánov na niektorom mieste, či dokonca na viacerých miestach súčasne. Podľa slov Róberta Vyšehradského to môže byť dôsledok mnohých vrodených aj získaných deformít.

„Patria sem napríklad:

  • zväčšené podnebné mandle a podnebné oblúky
  • zväčšený koreň jazyka
  • zapadajúce ochabnuté mäkké podnebie
  • zväčšený čapík mäkkého podnebia, tzv. gotické podnebie
  • malá, dozadu ustupujúca sánka

Zúčastňuje sa aj zhoršená priechodnosť nosovej dutiny (chronická nádcha, nosové polypy, vybočená nosová priehradka a podobne).“

Niektoré z uvedených príčin sa v indikovaných prípadoch môžu riešiť operačne. Samotný zvuk chrápania je síce z pohľadu kvality spánku nepríjemný a obťažujúci, ale problémom je, že chrápanie môže naznačovať vážne zdravotné ťažkosti.

Príčiny vedúce k chrápaniu môžu vyústiť až do závažného zdravotného problému – syndrómu spánkového apnoe. U človeka trpiaceho spánkovým apnoe dochádza k opakovanému prerušeniu dýchania počas spánku približne na desať a viac sekúnd.

Tým klesá okysličovanie krvi, čo vplýva na krvný tlak a na tepovú frekvenciu. V niektorých prípadoch môže dôjsť k poruche srdcového rytmu, infarktu či cievnej mozgovej príhode.

Mohlo by vás zaujímať: Aminokyseliny. Svalom, srdcu a mozgu na pomoc!

Kvalita spánku sa výrazne zhoršuje a človek sa budí ospalý a malátny. „Asi u pätiny chrápajúcich je tento zvukový fenomén príznakom závažnejšieho problému – syndrómu spánkového apnoe obštrukčného typu. Táto porucha zdravia môže mať skutočne vážne následky, ak je ťažkého stupňa a je dlho neliečená.

Medzi takéto následky treba zaradiť riziko vývoja vysokého tlaku krvi, porúch rytmu srdca, ischemickej choroby srdca, porážky. Ďalšie komplikácie vznikajú v oblasti porúch pamäti, pozornosti, endokrinologických problémov vrátane porúch potencie u mužov“, upozorňuje Róbert Vyšehradský a dodáva, že nie každý človek, ktorý chrápe, je zdravotne ohrozený.

Čítajte tiež: Chrápete vy alebo váš partner? Čo je za tým?